Amnezia, la fel de grava ca pandemia
crestere rate infectarecrestere cazuri covidbilant covidrelaxare covidstare alerta
Pe 14 martie 2020, inainte cu doua zile ca Romania sa intre-n stare de urgenta, intr-unul dintre orasele care atrage tot mai multi vizitatori si, in consecinta, obtine venituri tot mai mari din turism, pe o vreme superbissima, centrul era pustiu. Si asta, la ora pranzului, cand, de obicei, terase, restaurante, baruri, cafenele, fast-food-uri erau pline pana la refuz.
Pe 14 martie 2020, in centrul Brasovului, bucatari, cofetari, ospatari, barmani, care, altadata, nu-si vedeau capul de treaba, rezemau zidurile exterioare ale locantelor si sorbeau ecranele telefoanelor in cautare de stiri despre noua - la acea vreme - nenorocire mondiala: SARS-CoV-2, care, la scurt timp, avea sa le puna vietile si locurile de munca intr-un pericol nemaintalnit.
Citeste si:
Cand purtatul mastii gafaie, SARS-CoV-2 rasufla usurat
Fara nicio restrictie oficiala locala sau centrala, brasovenilor, turistilor straini si turistilor autohtoni (cu vouchere sau fara vouchere de vacanta) nu le ardea de calatorit si de iesit, cu atat mai putin de luat masa-n oras.
Precautia, teama fireasca, bunul-simt tineau oamenii-n case.
Avand impresia ca au/am scapat de noul coronavirus, autoritatile centrale de la noi si de aiureau au relaxat, treptat, surubul. Desi amenintarea noului coronavirus era mai mare decat oricand, in mod aparent, viata reintra in... normal.
In ciuda obligativitatii purtarii mastii de protectie peste tot, in ciuda prelungirii la nesfarsit a starii de alerta, in ciuda zecilor de milioane de infectari din lumea-ntreaga, a sutelor de mii de cazuri locale si a puzderiei de victime din toata lumea, foarte multi oameni s-au relaxat.
Pentru ca datorita lor insisi sau proniei ceresti, norocului sau oricarei chestii in care crede cineva au scapat neinfectati, au crezut si inca mai cred ca asta li se va intampla la nesfarsit sau, mai rau, ca nu exista niciun virus si nicio pandemie.
Este ca si cand, daca sofezi de zeci de ani fara niciun accident, asta iti garanteaza ca nu ti se va-ntampla niciodata nimic rau la volan. Sau, daca te-ntorci, ani de zile, cu bine acasa, ajungi sa crezi ca trecutul este un fel de garantie pentru viitor.
Numai ca, asa fara minte cum este el, SARS-CoV-2 nu este interesat, nu tine cont de ce cred oamenii. El isi vede de ce-i spune codul lui genetic.
Asa se face ca... valul 1, valul 2, valul 3, valul n... tindem sa ne-ntoarcem de unde am plecat. Tot mai multe orase din Romania reintra in asa-zisul
teritoriu rosu, cel in care rata de infectare la mia de locuitori trece de 3, si, mai grav, care le readuce in stransoarea carantinei.
Cu mult inaite de perspectiva unei vaccinari la scara planetara, Mike Ryan, directorul Programului pentru urgente sanitare al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, avertiza ca omenirea risca viitoare pandemii, daca sufera de amnezie si nu invata din criza actuala cauzata de coronavirus.
"Am vazut amnezia care pare sa coboare asupra lumii dupa un eveniment traumatic, iar acest lucru este de inteles. Dar, daca o vom face din nou, asa cum am facut dupa SARS, asa cum am facut dupa H5N1, asa cum am facut dupa pandemia de H1N1, daca vom continua sa ignoram realitatile a ceea ce patogeni noi si periculosi pot face civilizatiei noastre, atunci este probabil ca vom trai din nou acelasi lucru sau chiar mai rau in timpul vietilor noastre", a spus Ryan.
La noi e vorba... tot patitu-i invatat. De aia exista scoli si, mai ales, lectii de viata: ca sa nu fii neaparat patit ca sa inveti, ca sa nu trebuiasca se experimentezi pe propria piele eczemele tuturor nenorocirilor.
Cel mai simplu lucru ca sa scapam de virus, de pandemie, de restrictiile impuse din cauza acestora era si este sa respectam cu strictete reguli si restrictii, nu ca zice statul, ci pentru ca am inteles noi insine ca aceasta este cea mai scurta cale ca sa scapam de ele. Altiminteri, amnezia va fi cel putin la fel de grava ca pandemia.
Foto: pexels.com