Din pricina pandemiei COVID-19 au fost pierduti 20,5 milioane de ani de viata
Pana in acest moment, din pricina pandemiei COVID-19 si-au pierdut viata aproape 2,5 milioane de oameni. Publicatia online Scientific Reports a calculat ca, din pricina deceselor premature provocate de pandemie s-au pierdut, pana acum, nu mai putin de 20,5 milioane de ani de viata.
Cantitatea de timp pierduta pare imensa, insa ea a fost determinata in baza unui rationament corect din punct de vedere matematic.
Autorii articolului din Scientific Reports provin din Statele Unite, Finlanda, Marea Britanie, Spania si Germania si au plecat de la realitatea ca, la ora actuala, speranta medie de viata a unui om este de 73 de ani.
Asadar, persoanele care au fost rapuse de covid la o varsta mai mica decat speranta medie de viata au pierdut anii rezultati din diferenta dintre speranta medie de viata (73 de ani) si varsta la care au murit. In aceasta situatie s-au gasit peste 1 milion de oameni.
Autorii studiului afirma ca au facut aceste calcule pentru a prezenta in termeni cat mai duri efectele pandemiei, astfel incat toate statele sa constientizeze cat este de important sa acorde cea mai mare atentie luptei impotriva acesteia.
Conform studiului citat, numarul de ani de viata pierduti de barbati este cu 44% mai mare decat cel al anilor pierduti de femei.
Repartitia pe sexe a numarului de ani de viata pierduti este in defavoarea barbatilor in tarile sarace si este aproape identica in tarile cu economii dezvoltate.
De asemenea, varsta medie a persoanelor care si-au pierdut viata din pricina pandemiei COVID-19 este mai mica in tarile sarace decat in cele bogate.
Studiul a mai confirmat si faptul ca noul coronavirus este mult mai contagios si mai periculos decat virusii care provoaca gripa sezoniera.
In cele 13 luni de la depistarea primului caz de imbolnavire cu noul coronavirus si-au pierdut viata aproape 2,5 milioane de oameni, in vreme ce gripa sezoniera provoaca intre 290.000 si 650.000 de victime anual in intreaga lume.
In maniera in care au fost prezentate, datele pubicate in studiul Scientific Reports ar trebui sa anuleze definitiv raspandirea ideii conform careia pandemia provocata de noul coronavirus n-ar fi decat o banala gripa, careia i se da prea mare importanta.
Ar fi de asteptat ca argumentul celor 20,5 milioane de ani de viata pierduti de oameni intr-un singur an sa-i amuteasca pe cei care inca mai desconsidera pandemia COVID-19 si-i minimalizeaza gravitatea.
Sursa foto: pexels.com