Numarul cazurilor noi de coronavirus a scazut semnificativ in ultima jumatate de an, o buna parte a restrictiilor impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii pandemiei fiind deja eliminate in cele mai multe colturi ale lumii. Oricat de imbucuratoare am crede ca este situatia la acest moment, Organizatia Mondiala a Sanatatii face un pas in fata si trage un semnal de alarma cu privire la ceea ce se poate intampla in viitor. Mai exact, reprezentantii OMS sustin ca nimic nu s-a schimbat in acesti doi ani. Astfel, daca ar aparea o noua pandemie, lumea intreaga ar fi la fel de nepregatita ca in iarna anului 2019.
Potrivit specialistilor din cadrul OMS, acum, dupa mai bine de doi ani in care ne-am confruntat cu totii cu pandemia de coronavirus, omenirea nu este mai bine pregatita pentru a face fata unei noi astfel de crize. Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca “nu s-a schimbat nimic fata de anul 2019”, ceea ce inseamna ca omenirea este cel putin la fel de vulnerabila in fata unei noi amenintari sanitare.
Experienta COVID-19 nu a fost deloc una usoara, ba chiar din contra, marea majoritate a tarilor lumii fiind afectate in mod semnificativ de criza provocata de pandemia de coronavirus. Un numar urias de pierderi omenesti, restrictii peste restrictii, intreruperi in activitatea unor sectoare economice importante si o criza financiara de proportii - toate acestea ar fi trebuit sa transforme experienta COVID-19 intr-o lectie pentru autoritatile din intreaga lume.
Impresia celor de la OMS este insa alta, reprezentantii institutiei sustinand ca omenirea “nu a fost capabila sa invete anumite lectii si sa isi imbunatateasca capacitatea de raspuns la un astfel de moment”. Lucrurile sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat o astfel de amenintare sanitare nu poate fi prezisa niciodata, un agent patogen care sa provoace o intreaga pandemie putand sa apara in orice moment in orice colt al lumii.
In cazul in care un nou virus ar aparea, omenirea ar dispune in prezent de “exact aceleasi instrumente si de acelasi sistem care existau in decembrie 2019”. Evident, experienta ultimilor doi ani ne-a aratat ca toate aceste instrumente pur si simplu nu sunt suficient de bune. Situatia este cu atat mai grava cu cat marea majoritate a tarilor planetei se confrunta in prezent si cu o situatie financiara extrem de delicata.
Citeste si: Variola maimutei: ce este, care sunt simptomele si cum se poate lua aceasta boala. Intrebari si raspunsuri
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung