OMS ne linisteste: vaccinurile actuale sunt eficiente impotriva tuturor tulpinilor SARS-CoV-2
tulpini noi covideficienta vaccinmutatii sarscov2tulpini sarscov2
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a comunicat ca
vaccinurile disponibile si aprobate impotriva noului coronavirus au efect pentru toate variantele SARS-CoV-2 depistate pana acum.
Cu toate acestea, Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, a indemnat la prudenta si vigilenta.
Desi, in Europa, situatia se imbunatateste, calatoriile internationale ar trebui sa fie evitate ca urmare a aparitiei unei noi variante virale ingrijoratoare, detectata mai intai in India si, ulterior, in jumatate dintre cele aproximativ 50 de tari din aceeasi regiune a lumii.
La randul ei, Catherine Smallwood, coordonatoarea Departamentului pentru situatii de urgenta al OMS Europa, a pus in vedere cat se poate de clar ca pandemia nu s-a terminat.
Potrivit datelor OMS, la nivelul unei parti din Asia Centrala, numarul cazurilor noi a scazut cu 60% intr-o luna, de la 1,7 milioane, la jumatatea lunii aprilie, pana la 685.000, saptamana trecuta.
"Mergem in directia buna, dar trebuie sa ramanem vigilenti. Cresterea mobilitatii, a interactiunilor fizice si a adunarilor de oameni poate spori gradul de transmitere a virusului in Europa", a explicat Kluge.
El a adaugat ca relaxarea masurilor luate de stat impotriva SARS-CoV-2 ar trebui sa fie insotita de cresterea eforturilor privind depistarea, monitorizarea si secventierea virusului, precum si de accelerarea campaniilor de vaccinare. "Nu exista risc zero. Vaccinurile reprezinta luminita de la capatul tunelului, dar nu putem sa ne lasam orbiti de acea lumina", a incheiat Kluge.
Variante ingrijoratoare in Romania
In ceea ce priveste Romania, Institutul National de Sanatate Publica a informat ca, pana pe 16 mai, au fost raportate 1.854 de secventieri si au fost confirmate 1.267 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determina ingrijorare.
Dintre cele 1.267 de cazuri, 1.248 sunt cu varianta britanica (B.1.1.7), sapte cu varianta sud-africana (B.1.351) si 12 cu varianta braziliana (P.1).
Mutatia E484K a fost depistata la trei cazuri: unul confirmat cu linia genetica B.1.1.7, avand judet de infectare Suceava; unul confirmat cu linia genetica B.1.351, avand judet de infectare Ilfov si unul confirmat in Bucuresti cu linia genetica P.1.
Pana pe 16 mai, rata de confirmare cu variante care determina ingrijorare a fost de 68%.
Au fost inregistrate si comunicate la INSP-CNSCBT 30 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determina ingrijorare (VOC), dintre care 27 cu varianta britanica (B.1.1.7) si trei cu varianta braziliana (P.1).
Pana pe 16 mai, au fost confirmate 12 cazuri cu linia genetica B.1.617.2. Trei dintre cazuri provin din focarul din Colonia Bod, judetul Brasov, la cetateni indieni.
Celelalte noua cazuri sunt dintr-un focar din Popesti-Leordeni, judetul Ilfov. Dintre acestea, 8 sunt cetateni indieni, iar unul este cetatean roman, caz secundar al unui cetatean indian. Potrivit INSP, in acest moment, nu exista transmitere comunitara, in Romania, a liniei genetice B.1.617.2.
Foto: OMS