Piata analizelor medicale din Romania poate trece de 2,5 miliarde de lei, in 2020
piata analize medicaleservicii medicalesistem medical privatsanatate romania
Piata analizelor medicale din Romania a explodat in ultimii 10 ani pe fondul imbatranirii populatiei, bolilor profesionale si al virusilor care fac tot mai multe victime. Afacerile clinicilor specializate in analize medicale vor atinge, in acest an, 2,5 miliarde de lei, de aproape 5 ori mai mult decat in 2010, arata o analiza realizata de compania de consultanta Frames.
Abundenta de reclame la clinicile de analize medicale, din aceasta perioada, vine pe fondul interesului in crestere al romanilor pentru acest tip de servicii.
De la analizele pentru angajare si obtinerea permisului auto, la cele necesare pentru diagnosticarea unor probleme de sanatate, tot mai multi romani au ales sa plateasca pentru aceste servicii, in conditiile in care cabinetele medicale de stat sunt supraaglomerate.
Investitorii au evaluat, in mod optim, potentialul acestui sector, dovada ca numarul firmelor active din acest domeniu (CAEN 8690) a crescut de la 1.103, in 2010, la 3.713, in 2018, iar afacerile acestora au avansat de la 591,1 milioane de lei, in 2010, la 2,06 miliarde de lei, in 2018.
"Din estimarile noastre, pe fondul investitiilor semnificative, piata serviciilor medicale a inregistrat, anul trecut, un plus de peste 250 de milioane de lei, iar 2020 se anunta a fi anul in care business-ul va trece de pragul de 2,5 miliarde de lei", afirma analistii de la Frames.
Investitiile in acest sector au fost de succes, dovada ca profitul inregistrat de clinicile de analize medicale a crescut de la 50,5 milioane de lei, in 2010, la 314,2 milioane de lei, in 2018, ultimul an pentru care companiile au declarat datele financiare finale la Ministerul Finantelor.
Peste 3.400 dintre cele 3.713 de firme care activeaza in acest sector au raportat profituri de pana in 100.000 de lei; 372 de companii intre 100.000 si 500.000 de lei si aproape 100 intre 500.000 si 5 milioane de lei.
"Dincolo de cele 7 companii mari, care detin lanturi de clinici la nivel national, piata serviciilor de analize medicale este asigurata, in mare parte, de laboratoare independente (3.788 de microintreprinderi), semn ca, in acest sector, piata este inca fragmentata si ca exista potential de achizitii si extindere, asta mai cu seama ca peste riscul de business este unul scazut", potrivit lui Adrian Negrescu, managerul Frames.
Conform analizei, evolutia semnificativa a pietei serviciilor de analize medicale este reflectata si de cresterea numarului de angajati, de la 6.506. in 2010. la peste 13.599. in 2018.
Cele mai multe firme din acest sector activeaza in Bucuresti (930), Timisoara (181), Iasi (173), Brasov (167), Bihor (169), Constanta (161), Dolj (146), Prahova (128), Cluj (115), iar cele mai putine in Giurgiu (16), Harghita (24), Tulcea (26), Gorj (34), Botosani (38) si Vrancea (38).
Care sunt cele mai mari companii de pe piata analizelor medicale
Mare parte din business-ul cu analize medicale din Romania este controlat de firmele mari, cu Synevo Romania SRL in prim-plan. Compania domina topurile cifrei de afaceri din ultimii ani.
In 2018, Synevo a raportat o cifra de afaceri de 256,9 milioane de lei, de aproape 3 ori mai mare decat in 2010. Profitul a urmat aceeasi tendinta, avansand de la 11,3 milioane de lei, in 2010, la 29,9 milioane de lei, in 2018. In aceeasi perioada de timp, compania si-a dublat si numarul de angajati, ajungand la 1.095.
Locul secund in topul cifrei de afaceri pe 2018 este ocupat de Gral Medical SRL, cu afaceri de 125,4 milioane de lei si un profit net de 5,2 milioane de lei, iar pe locul 3, se afla Hiperdia SA, cu un business de 110 milioane de lei, in 2018, si un profit de 14,7 milioane de lei.
In top 10 clinici de analize medicale, dupa cifra de afaceri, urmeaza Bioclinica SA; MNT Healtcare Europe SRL; Laboratoarele Bioclinica SRL; Pharmaceutical Research Associates Romania SRL; Laboratoarele Synlab SRL; Dorna Medical SRL si Regina Maria - Banca Centrala de Celule Stem SA.
Imbatranirea populatiei va determina cresterea cererii de servicii medicale
Datele statistice arata ca romanii apeleaza tot mai mult la serviciile medicale. Studiile recente realizate de Frames pe piata spitalelor private si a farmaciilor din Romania, completate de noua analiza, arata ca business-ul privat din sanatate a crescut semnificativ in ultimii ani.
"Motivele sunt multiple. Pe de o parte, avem investitiile majore realizate de investitori in deschiderea unor noi unitati si dotarea acestora cu aparatura performanta, sectorul privat de sanatate devenind, astfel, o alternativa optima la cel public, grevat de subfinantare si de climatul de incertitudine determinat de scandalurile de malpraxis, infectii nosocomiale, in general de starea a infrastructurii medicale.
Pe de alta parte, cresterea interesului poate fi pusa in legatura directa si cu starea de sanatate a populatiei, cu inmultirea cazurilor de infectii si virusi, cu cresterea numarului de cazuri de boli profesionale, cu fenomenul de imbatranire. Nu in ultimul rand, asistam la o crestere a nivelului de constientizare a romanilor in privinta problemelor de sanatate", explica Adrian Negrescu.
Dincolo de faptul ca romanii tind sa perceapa tot mai mult importanta prevenirii problemelor medicale, estimarile Institutului National de Statistica arata ca fenomenul de imbatranire a populatiei se va accentua in urmatorii ani, iar acest fapt va determina o crestere a cererii de servicii medicale.
In Romania, conform datelor INS din 2018, erau 3.495.629 de persoane varstnice (65 de ani si peste) din populatia stabila de 19.644.350 de persoane.
Acest fenomen este cauzat de scaderea continua a ratei de fertilitate incepand cu anii 1970, care s-a accelerat in anii 1990, a fluxurilor puternice de migratie din ultima decada, precum si a unei tendinte pozitive de mai multe decenii de crestere a sperantei de viata.
Studiul Frames, realizat pentru unul dintre investitorii care vor sa isi extinda prezenta in Romania, arata ca potentialul pietei de analize medicale este unul foarte ridicat.
Radiografia business-ului la nivel national indica faptul ca exista multe zone din tara unde astfel de servicii nu acopera cererea, reliefata de numarul de locuitori si situatia demografica.
In plus, piata este relativ fragmentata, iar potentialul de achizitie si fuziune este ridicat. Sunt mii de laboratoare de analize medicale mici, fara putere financiara, care necesita investitii, care pot genera un business predictibil pe viitor, mai ales in conditiile dezvoltarii unor retele de francize.
Potrivit Frames, potentialul de investitii in acest sector este amplificat si de perspectiva atragerii clientilor din zona serviciilor publice.
Ultimele discutii privind extinderea accesului romanilor la clinicile private pe baza asigurarii de sanatate emisa de CAS, decontarea serviciilor medicale private din bani publici, crearea unui sistem de parteneriat intre spitalele publice si cele de stat, in fapt, dezvoltarea unui sistem de sanatate publica unitar - sunt elemente de natura sa genereze un plus de interes pentru investitiile in serviciile de asistenta sanitara.
Analiza Frames a fost realizata in ianuarie 2020 pe baza unui studiu de business realizat de compania de consultanta dedicat companiilor din sectorul altor activitati referitoare la sanatarea umana (cod CAEN 8690).
Datele prelucrate fac referire exclusiva la firmele care au acest cod principal de activitate si sunt obtinute de la Registrul Comertului si Ministerul Finantelor pe baza informatiilor publice declarate de companii.