Hipotiroidismul este o afectiune caracterizata prin sinteza insuficienta de hormoni tiroidieni. Acest deficit hormonal incetineste functiile organismului si poate afecta mai multe organe si sisteme.
Cea mai comuna cauza a hipotiroidismului este tiroidita Hashimoto, o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca glanda tiroida. Alte cauze includ deficienta de iod, tratamente chirurgicale tiroidiene, terapie cu iod radioactiv si anumite medicamente.
Factorii de risc includ istoricul familial de boli tiroidiene, sexul feminin (afectiunea este mai frecventa la femei), varsta si alte boli autoimune. Persoanele care stiu ca intrunesc unul sau mai multi factori de risc trebuie sa programeze consultatii periodice la un medic endocrinolog in Bucuresti sau intr-un alt centru medical mare, pentru a-si monitoriza starea de sanatate.
Simptomele hipotiroidismului pot varia in functie de severitate si includ:
Daca hipotiroidismul nu este tratat, poate conduce la complicatii grave, precum mixedemul, o afectiune rara, dar potential fatala.
Tratamentul standard consta in administrarea zilnica de hormoni tiroidieni sintetici. Doza trebuie ajustata periodic prin monitorizarea functiei tiroidiene, realizata prin teste de sange. Modificarile stilului de viata, inclusiv o dieta echilibrata si exercitii fizice moderate, pot sprijini gestionarea afectiunii.
Hipertiroidismul este una dintre cele mai frecvente boli ale tiroidei, care apare atunci cand glanda produce o cantitate excesiva de hormoni tiroidieni, accelerand procesele metabolice ale organismului.
Boala Graves este cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului. Aceasta este o boala autoimuna in care anticorpii stimuleaza glanda tiroida sa produca hormoni in exces. Alte cauze includ nodulii tiroidieni activi si tiroidita subacuta.
Factorii de risc includ sexul feminin, varsta intre 20 si 40 de ani si istoricul familial de afectiuni tiroidiene.
Simptomele hipertiroidismului sunt adesea inversate fata de cele ale hipotiroidismului si includ:
In cazuri severe, hipertiroidismul poate conduce la criza tiroidiana, o urgenta medicala care necesita tratament imediat.
Tratamentul hipertiroidismului variaza in functie de cauza si severitate. Optiunile includ:
Este esentiala monitorizarea atenta si ajustarea tratamentului pentru a evita aparitia hipotiroidismului post-tratament.
Tiroidita este termenul general pentru inflamatia glandei tiroide, care poate afecta functia tiroidiana, conducand la hipotiroidism sau hipertiroidism temporar.
Exista mai multe tipuri de tiroidita, printre care:
Cauzele cele mai frecvente sunt reprezentate de infectii virale, reactii autoimune si unele medicamente.
Simptomele pot include:
Tratamentul depinde de tipul si severitatea inflamatiei si poate include:
Afectiunile tiroidiene, precum hipotiroidismul, hipertiroidismul si tiroidita afecteaza in mod semnificativ sanatatea generala, dar pot fi gestionate eficient cu diagnostic precoce si tratament adecvat. Consultarea regulata a medicului endocrinolog si monitorizarea atenta a functiei tiroidiene sunt esentiale pentru mentinerea unei vieti sanatoase.
Sursa: https://www.memorial.ro/fii-informat/cele-mai-frecvente-afectiuni-tiroida
Ultimele NOUTATI
Ce nu iti spune nimeni despre bani la 20 de ani: alegeri financiare care pot schimba tot
ESET: Ransomware-ul continua sa fie un element cheie in peisajul amenintarilor cibernetice in 2025
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si