Sanitas Bucuresti: Multi medici poarta pampersi pe sub combinezoane. Nu sunt suficiente cadre pentru pandemie
federatia sanitas bucurestipandemiecoronaviruscovid 19medicicadre medicale
Presedintele Federatiei Sanitas Bucuresti, Viorel Husanu, trage un semnal de alarma si spune ca Romania nu are suficiente cadre medicale pentru a face fata pandemiei. Medicii care trateaza bolnavi COVID-19 lucreaza foarte multe ore, unii dintre ei poarta pampersi pe sub combinezoanele de protectie, pentru ca nu si le pot da jos oricand au nevoie sa mearga la toaleta, fiindca exista riscul de a se infecta si nu are cine sa ii schimbe pe tura, personalul din spitale fiind insuficient.
Presedintele Federatiei Sanitas Bucuresti, Viorel Husanu, trage un semnal de alarma si spune ca Romania nu are suficiente cadre medicale pentru a face fata pandemiei. Medicii lucreaza ore suplimentare, unii dintre ei poarta pampersi pe sub combinezoanele de protectie, pentru ca nu si le pot da jos oricand au nevoie sa mearga la toaleta, fiindca exista riscul de a se infecta!
"Trebuie sa purtam pampersi, este inuman, noi nu facem fata cu personalul pe care il avem acum. In momentul in care te-ai echipat cu acel combinezon, nu poti sa-l dai jos oricand, pentru ca riscul de a te infecta este mai mare la dezechipare decat la echipare. Si atunci stai in acel combinezon 4-5-6 ore. Daca intri intr-o operatie, poate sa dureze chiar mai mult. Stand in spital, in combinezon transpiri, probabil ca la 40 de grade - pentru ca in unitatile sanitare este interzisa folosirea aerului conditionat - te sufoci in el", a declarat Viorel Husanu, citat de Agerpres.
''Cred ca 80% dintre salariati au ajuns sa poarte pampersi sub acele combinezoane'', a adaugat acesta.
Husanu atrage atentia asupra faptului ca trebuie reorganizat programul de lucru pentru cadrele medicale.
''Nu exista personal destul ca sa injumatatim aceasta perioada, adica sa nu stai 4 sau 6 ore imbracat, ci pur si simplu sa te schimbe o colega la 2-3 ore. Sa se organizeze cumva timpul de munca astfel incat sa nu ne oblige sa stam non-stop in acele combinezoane.Ma refer la personalul care trateaza covid, dar si la spitalele de urgenta care, atunci cand vin politraumatisme, nu stii daca acel pacient este bolnav (de covid, n.r.) sau nu si este tratat ca si cand ar fi, adica trebuie sa-ti iei toate masurile de protectie'', a spus oficialul.
Declaratiile presedintelui Federatiei Sanitas Bucuresti au fost facute miercuri, dupa ce mai multe cadre medicale au protestat in fata Palatului Victoria, imbracate in echipamente de protectie. Cadrele medicale si-au exprimat nemultumirea in legatura cu programul de lucru foarte solicitant in cadrul sectiilor cu bolnavi COVID, dar si in privinta salariilor pe care le primesc.
Citeste si:
Unde ajung cele 80 de miliarde de euro de la UE?