Noi masuri pentru consolidarea statului de drept. Peste 80% dintre cetateni acorda o importanta deosebita statului de drept

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noi masuri pentru consolidarea statului de drept. Peste 80% dintre cetateni acorda o importanta deosebita statului de drept
Noi masuri pentru consolidarea statului de drept. Peste 80% dintre cetateni acorda o importanta deosebita statului de drept
de Vlad Strunescu la 18 Iul. 2019
Urmareste-ne pe Google News
stat de dreptue stat de dreptmasuri stat dreptconsilidare stat drept

Pe baza lectiilor invatate incepand cu 2014 si a consultarilor detaliate care au fost lansate in luna aprilie a acestui an, Comisia a decis, ieri, cu privire la o serie de masuri menite sa consolideze si mai mult statul de drept in Europa.

In ultimii cinci ani, Comisia Europeana a trebuit sa faca fata unei serii de provocari legate de statul de drept in Uniunea Europeana. Proiectul european se bazeaza pe respectarea in mod constant a statului de drept. Aceasta este o conditie prealabila pentru ca cetatenii sa se bucure de drepturile care le revin in temeiul legislatiei UE si pentru increderea reciproca intre statele membre. 

Citeste si: Franta o sustine pe Kovesi la candidatura pentru sefia EPPO, desi Bohnert este inca in competitie, iar Romania se opune
 
Un sondaj de opinie Eurobarometru publicat de Comisie arata ca peste 80% dintre cetateni acorda o importanta deosebita respectarii statului de drept si considera ca gradul de respectare a acestuia trebuie imbunatatit. 89% dintre cetateni sustin necesitatea respectarii statului de drept in toate celelalte state membre ale UE.
 
"Curtea de Justitie a Uniunii Europene a reafirmat recent ca statul de drept este esential pentru functionarea UE. Importanta sa este recunoscuta, de asemenea, de o majoritate covarsitoare a cetatenilor UE. 
 
Cu toate acestea, statul de drept a fost atacat in mai multe moduri in ultimii cinci ani. Comisia Europeana a depus eforturi deosebite pentru a rezista acestor atacuri cu instrumentele de care dispune si va continua sa faca acest lucru. Am decis sa ne consolidam si mai mult setul de instrumente pentru a promova, a proteja si a asigura respectarea statului de drept", a declarat prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans.
 
Comisia a prezentat o serie de initiative concrete grupate in jurul a trei piloni: promovarea unei culturi a statului de drept; prevenirea problemelor legate de statul de drept si oferirea unui raspuns eficient in cazul incalcarilor statului de drept. In calitate de gardian al tratatelor, Comisia Europeana are un rol unic. 
 
Cu toate acestea, institutiile Uniunii si statele membre sunt responsabile de garantarea respectarii statului de drept ca valoare fundamentala a Uniunii.In plus, un raspuns eficient necesita sprijinul societatii civile, iar Comisia face apel la toate partile sa actioneze in acest sens.
 
 

Cultura comuna a statului de drept

 
Pentru a promova o cultura comuna a statului de drept in intreaga Europa, Comisia va da curs ideii privind organizarea unui eveniment anual specific dedicat dialogului cu societatea civila. 
 
Aceasta va utiliza pe deplin posibilitatile de finantare pentru a capacita partile interesate, inclusiv societatea civila, in vederea promovarii statului de drept si pentru instituirea unei strategii de comunicare specifice privind statul de drept. 
 
Comisia va consolida cooperarea cu Consiliul Europei si cu alte organizatii internationale, precum si cu retelele judiciare si parlamentele nationale. Comisia invita Parlamentul European, Consiliul si statele membre sa se implice pe deplin in acest proces.
 
 

Nou ciclu de evaluare a statului de drept

 
Pentru a preveni aparitia unor probleme legate de statul de drept, Comisia a decis sa instituie un ciclu de evaluare a statului de drept, care sa includa un raport anual privind statul de drept vizand toate statele membre ale UE. Acest sistem suplimentar va contribui la depistarea timpurie a problemelor emergente legate de statul de drept, indiferent de locul in care apar. 
 
Comisia va aprofunda monitorizarea evolutiilor legate de statul de drept si va invita toate statele membre sa se implice intr-un schimb reciproc de informatii si intr-un dialog, inclusiv prin intermediul unei retele de puncte nationale de contact. Parlamentul European si Consiliul ar trebui sa organizeze o dezbatere specifica privind raportul anual al Comisiei. De asemenea, Comisia va dezvolta in continuare tabloul de bord privind justitia in Uniunea Europeana si va consolida dialogul cu alte institutii ale UE, cu statele membre, cu partidele politice europene si cu partile interesate.
 
 

Raspuns comun eficient la incalcarile statului de drept

 
Pentru a oferi un raspuns comun eficace in cazul incalcarilor statului de drept, Comisia va continua sa isi utilizeze pe deplin competentele in materie de asigurare a respectarii legii, in cazul in care masurile de depistare timpurie si de prevenire nu vor fi eficace. Comisia va adopta o abordare strategica a actiunilor in constatarea neindeplinirii obligatiilor, sesizand Curtea de Justitie a Uniunii Europene, dupa caz. 
 
Avand in vedere gradul de urgenta a unor astfel de cazuri, Comisia va solicita masuri provizorii si proceduri accelerate atunci cand va fi necesar. De asemenea, Comisia va sprijini in mod constructiv statele membre in ceea ce priveste detensionarea situatiei in cazul problemelor legate de statul de drept si solutionarea acestora pentru ca situatia sa fie restabilita intr-un mod durabil. 
 
Comisia invita Parlamentul European si Consiliul sa reflecteze asupra unei abordari colective in ceea ce priveste gestionarea cazurilor initiate in temeiul articolului 7 din TUE prin intermediul unor norme procedurale clare.
 
 

Statul de drept: o valoare comuna pentru toti europenii

 
Rezultatele Eurobarometrului arata ca cetatenii acorda o mare importanta respectarii statului de drept:
 
Peste 8 din 10 cetateni afirma ca posibilitatea de a introduce cai de atac la instante de judecata independente, egalitatea in fata legii si investigarea si urmarirea penala corespunzatoare a cazurilor de coruptie sunt importante pentru ei.
 
Peste 8 din 10 cetateni afirma ca statul de drept trebuie respectat in toate celelalte state membre.
Mai bine de 80 % dintre cetatenii UE sunt in favoarea imbunatatirii principiilor fundamentale ale statului de drept.
 
De asemenea 56% nu cred ca sunt suficient de informati cu privire la situatia statului de drept.
 
Sondajul Eurobarometru arata, de asemenea, un sprijin puternic pentru rolul mass-mediei si al societatii civile in tragerea la raspundere a politicienilor aflati la putere, cu peste 8 din 10 cetateni considerand ca este important ca mass-media si societatea civila sa isi poata desfasura activitatea in mod liber si sa poata formula critici la adresa guvernului fara riscul de a fi intimidati.
 
In comunicarea sa din 3 aprilie 2019, Comisia a prezentat o imagine de ansamblu a setului de instrumente existente privind statul de drept si a lansat o consultare cu privire la reformele necesare. 
 
Au fost primite peste 60 de contributii scrise si au avut loc dezbateri si discutii in cadrul institutiilor UE, precum si cu statele membre, organizatiile internationale, retelele judiciare, societatea civila si mediul academic.

Uniunea Europeana are la baza un set de valori comune, printre care se numara drepturile fundamentale, democratia si statul de drept. Acestea reprezinta piatra de temelie a societatilor noastre si a identitatii noastre comune. Democratia nu poate exista fara instante de judecata independente, care sa garanteze protectia drepturilor fundamentale si a libertatilor civile, nici fara o societate civila activa si fara mijloace de comunicare in masa independente care sa asigure pluralismul.
 
Statul de drept are un impact direct asupra vietii fiecarui cetatean: acesta reprezinta o conditie prealabila pentru asigurarea egalitatii de tratament in fata legii si apararea drepturilor individuale, pentru prevenirea abuzului de putere de catre autoritatile publice si pentru tragerea la raspundere a factorilor de decizie. Prin statul de drept se intelege masura in care cei care elaboreaza legile pot fi trasi la raspundere, cat de echitabil sunt aplicate legile si cat de eficace functioneaza acestea. 

Citeste si: Kovesi, pentru BBC: Guvernul nu imi sustine candidatura, dar asta nu e important pentru mine
 
Acest concept include, de asemenea, aspecte institutionale, cum ar fi existenta instantelor de judecata independente si impartiale, precum si separarea puterilor in stat.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Romanii cu salariul minim ar trebui sa aiba in banca macar 12.000 de lei economisiti
Economie

Romanii cu salariul minim ar trebui sa aiba in banca macar 12.000 de lei economisiti

today20 Apr. 2024
Tu stiai ca inca exista joburi interzise femeilor?  Vezi aici 6 meserii nepermise femeilor, in 2024
Afla...

Tu stiai ca inca exista joburi interzise femeilor? Vezi aici 6 meserii nepermise femeilor, in 2024

today20 Apr. 2024
Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro
Financiar-Bancar

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro

today20 Apr. 2024
Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea

today19 Apr. 2024
ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro
Financiar-Bancar

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro

today20 Apr. 2024
Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea

today19 Apr. 2024
ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x