O familie de la oras, cu doi copii, traieste rezonabil cu 2.600 de lei, a decis Comisia de Insolventa la Nivel Central (CINC)
cheltuieliinsolventadatoriiinsolventa persoana fizicacreante fiscale
O familie cu doi copii, din mediul urban, traieste "rezonabil" cu 2.600 de lei, in timp ce aceeasi familie de la tara, se descurca cu 2.100 de lei, conform unei decizii a Comisiei de Insolventa la Nivel Central (CINC).
Aceste grile maxime de cheltuieli sunt prevazute pentru o familie cu doi adulti si doi copii, dintre care unul sub 14 ani, in caz de insolventa, potrivit Deciziei nr. 7/2018 a CINC, care a intrat in vigoare de miercuri, 16 ianuarie.
Valoarea cosului minim lunar de consum diferentiat pentru datornicul din oras si familia acestuia in procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificata de insolventa este de:
797 de lei pentru fiecare adult;
587 de lei pentru fiecare copil peste 14 ani;
419 lei pentru fiecare copil pana la 14 ani.
In aceeasi situatie, valorile sunt mai mici pentru cei din mediul rural, respectiv de:
644 de lei pentru fiecare adult;
473 de lei pentru fiecare copil peste 14 ani;
339 de lei pentru fiecare copil pana la 14 ani.
La calcularea acestor sume CINC a luat in calcul sumele si cheltuielile oferite de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), nu cele oferite de Institutul National de Statistica (INS), cel din urma stabilind valori mai mici.
Statistica a calculat un cos minim lunar pentru o familie de la oras de 2.299 de lei, iar pentru una din mediul rural de aproape 1.494 de lei.
Valoarea cosului minim lunar de consum reprezinta pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Aceasta valoare reprezinta suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprita pentru plata datoriilor, deoarece ii este necesara pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurarii traiului zilnic pentru sine si familia sa.
Valoarea cosului minim lunar de consum se stabileste diferentiat pentru procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor/procedura simplificata de insolventa si procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active.
Valoarea cosului minim lunar de consum este minimul necesar pentru asigurarea respectarii drepturilor, libertatilor fundamentale si demnitatii umane ale debitorului si ale persoanelor carora acesta le asigura ori le datoreaza, in conditiile legii, intretinere in mod curent", prevede Decizia nr. 7/2018 a CINC.
In plus, structura si componenta familiei debitorului se stabilesc prin includerea in aceasta a persoanelor carora debitorul le are in intretinere in mod curent si a persoanelor care convietuiesc cu debitorul sau care contribuie la prestarea intretinerii, conform actului normativ citat.
"Valoarea cosului minim lunar de consum pentru debitorul aflat in procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active este egala, indiferent daca traieste in mediul urban sau rural, cu valoarea salariului minim brut pe economie asa cum este prevazut de legislatia in vigoare pentru orice persoana angajata conform prevederilor Codului muncii in functie de vechime sau nivelul studiilor realizate", precizeaza Decizia nr. 7/2018 a CINC.
Acest cos minim poate fi suplimentat, astfel incat sa ii fie asigurate debitorului toate cheltuielile necesare pentru: nevoile locative (utilitati si servicii); necesitatile alimentare; necesitatile medicale; invatamant si instruire, inclusiv pentru cursuri de recalificare; transport catre locul de munca, institutii de invatamant si medicale; imbracaminte si oricare alte cheltuieli necesare pentru traiul rezonabil; asigurarile obligatorii; amenzi; obligatiile legale sau conventionale de intretinere, ultimele neputand depasi un prag de cinci salarii medii pe an.
De asemenea, actul normativ citat subliniaza ca aceste sume in plus nu pot fi esalonate sau reduse, ci adaugate valorii cosului minim lunar de consum.
CINC a stabilit valorile cheltuielilor din cadrul cosului minim lunar de consum pentru familiile din mediul urban si rural tinand cont de rata inflatiei si salariul minim pe economie prevazut de la 1 ianuarie 2019.
"Pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil se utilizeaza valoarea cosului minim lunar de consum stabilita de catre Comisia de Insolventa la Nivel Central pe baza studiului realizat de catre grupul de lucru pentru elaborarea criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil, constituit din reprezentanti ai: Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Institutului National de Cercetari Economice 'Costin C. Kiritescu' al Academiei Romane, Comisiei Nationale de Prognoza, Institutului National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale, Institutului de Cercetari pentru Calitatea Vietii al Academiei Romane, Institutului National de Statistica si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor", mentioneaza Decizia nr. 7/2018 a CINC.