Cum ar putea Romania sa ia fata Chinei si Americii si sa le facem DEPENDENTE de noi: planul e stabilit deja
criza chipuricriza microprocesoareproductie chipuri romania
In ultimul an, microprocesoarele au devenit mai rare si mai importante decat aurul. Fapt incredibil si nemaintalnit: unele dintre cele mai bine vandute modele de telefoane nu sunt disponibile din lipsa de chipuri electronice, multe retele de distributie amanand, de mai multe ori, termenele de livrare.
Ministerul Economiei pregateste primul apel de depunere proiecte pentru procesoare cu consum redus de energie si cipuri semiconductoare.
Producerea acestora va fi finantata prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), estimat in perioada 10 ianuarie 2022-4 februarie 2022.
Aplicatii trimise pana pe 4 februarie
Aplicatiile, redactate in limba engleza, se vor transmite intre 17 ianuarie-4 februarie 2022 la Ministerul Economiei (conform Metodologiei), urmand ca dupa receptionare, pana pe 10 februarie 2022, sa fie solicitate clarificari.
Desemnarea proiectelor nationale si alocarea fondurilor rezervate in PNRR, tinand seama de mijloacele financiare disponibile, va fi definitivata in urma deciziei Comisiei Europene si printr-o Hotarare de Guvern privind participarea Romaniei in Proiectul Important de Interes Comun European in Microelectronica IPCEI ME/CT.
Uniunea Europeana a definit componentele si sistemele microelectronice ca fiind conditia esentiala a unei digitalizari sustenabile. Investitiile prevazute vor fi implementate, in principal, prin participarea sau asocierea intr-un proiect important de interes comun european (IPCEI-ME), la care si-au manifestat intentia de a participa 19 State Membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, pentru a raspunde provocarilor tehnologice, societale si de securitate in Europa.
Conform Ministerului Economiei, prin finantarile prevazute in PNRR, Romania poate contribui la eforturile europene, bazandu-se pe traditia sa in domeniu, pe existenta unor centre de excelenta si pe unitatile industriale ale caror activitati contribuie la lantul valoric al microelectronicii si tehnologiei comunicatiilor.
Vor beneficia de sprijin financiar proiectele care au o componenta inovatoare solida, care pot include si investitii necesare pentru realizarea primei aplicari industriale.
Proiectele trebuie sa se integreze in obiectivele definite la nivel european pentru IPCEI ME/CT si sa poata fi incluse intr-una dintre cele patru teme ale acestuia, anume Sense, Think, Act si Communicate.
"Este evident interesul european, dar si potentialul national avand rezervate 500 de milioane de euro pentru dezvoltarea microelectronicii in Romania prin PNRR.
Ecosistemul care va fi sprijinit pentru realizarea acestui tip de investitie include intreprinderi mari, IMM-uri, cercetarea institutionala, cercetarea academica si sistemul educational la toate nivelele.
In acest sens, sunt sprijinite doua paliere importante: pe de o parte, cercetarea aplicata, si, de cealalta parte, transpunerea rezultatelor cercetarii in piata prin facilitarea first industrial deployment", a declarat Florin Spataru, ministrul economiei.
Foto: pexels.com