Momente memorabile in istoria Jocurilor Olimpice
jocurile olimpiceistoria jocurilor olimpice
Londra, 1908. Italianul Dorando Pietri (vezi foto) a avut un final dramatic la proba de maraton. Deshidratat si la capatul puterilor, el s-a prabusit de 4 ori pe ultimii 350 m ai cursei, pe Stadionul Olimpic, in fata a 75.000 de spectatori. Si de fiecare data a fost ajutat de arbitri sa se ridice si sa continue cursa (!) – un lucru de neimaginat in ziua de azi. El a trecut primul linia de sosire, sustinut de doi arbitri, dar, in urma contestatiei concurentului de pe locul 2, a fost descalificat. Iata si alte intamplari remarcabile din istoria Olimpiadelor.
Anvers, 1920
Va vine sa credeti sau nu, trasul de franghie a fost sport olimpic din 1900 pana in 1920. Doua echipe a cate 6-8 barbati trageau de capetele unei franghii de cca 10 cm grosime, marcate cu 2 repere, cate unul in partea fiecarei echipe. Castiga echipa care reusea sa aduca reperul adversarei deasupra unei linii de start, trasate pe sol. Se concura pe categorii de greutate, in sensul ca greutatea totala a membrilor unei echipe nu avea voie sa depaseasca 500, 600, 640 sau 720 kg.
Londra, 1948
La prima editie desfasurata dupa Al Doilea Razboi Mondial, SUA a castigat toate cele 3 medalii la proba de sarituri in apa de la trambulina. Podiumul a fost atunci in intregime american.
Roma, 1960
Atleta americana Wilma Rudloph a obtinut 3 medalii de aur, la 100 m sprint, 200 m sprint si stafeta de 400 m. Performanta ei a fost cu atat mai impresionanta cu cat, in copilarie, nimeni nu ii prevedea un viitor in sport: a purtat orteze pentru picioare pana la varsta de 9 ani.
Tokyo, 1964
Larisa Latynina a fost considerata regina gimnasticii in anii ’60, gratie celor 18 medalii castigate la Jocurile Olimpice, dintre care 6 la Tokyo. A detinut recordul pentru cele mai multe medalii olimpice obtinute de un sportiv (barbat sau femeie) pana in 2012, cand a fost intrecuta de inotatorul american Michael Phelps (28 de medalii in total).
Mexico City, 1968
Saritorul american in inaltime Dick Fosbury a introdus o tehnica revolutionara de a sari, cu spatele inainte (tehnica flop, pe care o vedem si astazi). Pana atunci, atletii foloseau doua tehnici complet diferite – scissors (forfecare), respectiv straddle (incalecare) – tehnici pe care le-au abandonat dupa ce au realizat ca stilul flop permite performante mult mai bune.
Montreal, 1976
Nadia Comaneci, pe atunci in varsta de doar 14 ani, a castigat medalia de aur la gimnastica, la paralele inegale. Dar nu medalia in sine a atras atentia mapamondului, ci faptul ca exercitul ei a fost notat cu 10. A fost prima gimnasta din istoria Jocurilor Olimpice care a primit nota maxima.
Seul, 1988
Saritorul in apa Greg Louganis s-a lovit cu capul de trambulina in timpul unei sarituri din calificari si a sangerat abundent in piscina. A primit ingrijiri medicale, rana sa a fost inchisa cu copci, iar a doua zi a revenit in concurs si a castigat medalia de aur.
Barcelona, 1992
La competitia de baschet, SUA a trimis o echipa de vis, formata din Michael Jordan, Charles Barkley, Magic Johnson, Scottie Pippen, Larry Bird, Karl Malone si Patrick Ewing. Evident,a castigat aurul.
Atlanta, 1996
Gimnasta americana Kerri Strug s-a accidentat grav la glezna in timpul primei sale sarituri la trambulina si, in mod normal, ar fi trebuit sa abandoneze concursul. Totusi, pentru a asigura victoria echipei SUA in fata celei a Rusiei, era nevoie sa execute si a doua saritura. Si-a invins durerea, a executat saritura si a obtinut o nota de 9.712, suficienta pentru medalia de aur pe echipe. La festivitatea de premiere, a fost purtata pe brate spre podium de antrenorul Bela Karoly.
Atena, 2004
Birgit Fischer a castigat prima medalie olimpica de aur la caiac in 1980, la Moscova, pe cand avea 18 ani. Urmatoarele editii ale Jocurilor Olimpice i-au mai adus alte 6 medalii de aur. Dupa Sydney 2000 si-a anuntat retragerea, dar a revenit la Atena, in 2004, si a mai castigat inca un aur, la varsta de 42 de ani, devenind astfel atat cea mai tanara, cat si cea mai varstnica medaliata cu aur la Olimpiade, la canotaj.