Institutul National pentru Sanatate Publica a publicat lista actualizata a tarilor din zona galbena, cei care vor calatori din aceste tari spre Romania urmand sa stea in carantina la domiciliu pentru o perioada de 14 zile. Lista a intrat deja in vigoare incepand de astazi, de la ora 0:00. Este pentru prima data cand oficialii INSP decid sa includa pe aceasta lista doar anumite regiuni ale unei tari, Spania dovedindu-se a fi un caz special pentru tara noastra, avand in vedere numarul extrem de mare de cetateni romani care traiesc in Regat si care calatoresc intre cele doua tari.
Sase regiuni din Spania care raporteaza o rata de incidenta a cazurilor de COVID-19 mai mare decat media tarii noastre au fost incluse astfel de Institutul National pentru Sanatate Publica pe lista galbena a statelor cu risc epidemiologic ridicat. Incepand de astazi, toate persoanele care vor sosi din aceste zone vor fi obligate sa stea in carantina pentru 14 zile dupa intrarea in Romania. Cele sase zone din Spania care sunt incluse pe lista galbena sunt regiunea Aragon, regiunea Cataluna, regiunea Comunidad de Madrid, Insulele Baleare, regiunea Navarra si Tara Bascilor.
In urma cu doar o saptamana, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a inclus intreaga Spanie pe lista galbena a statelor cu risc epidemiologic ridicat, decizie care nu a fost deloc privita cu ochi buni de romanii care traiesc in Regat. In cele din urma, in urma nemultumirilor exprimate de romanii de acolo, autoritatile de la Bucuresti s-au razgandit si au luat decizia de a retrage masura cu cateva ore inainte de a intra in vigoare. Situatia din Spania ramane insa critica in continuare, ceea ce i-a facut pe cei de la Institutul National pentru Sanatate Publica sa recurga la aceasta masura de a include pe lista galbena doar anumite regiuni ale tarii.
Ceea ce este insa cel mai important de precizat in acest moment este ca zborurile dintre Romania si Spania nu vor fi suspendate. In cazul in care intregul Regat ar fi fost inclus pe lista galbena s-ar fi ajuns cel mai probabil la situatia in care zborurile dintre cele doua tari ar fi fost suspendate. O asemenea masura i-ar fi afectat grav pe romanii care locuiesc in Spania, o buna parte dintre acestia facandu-si vacantele in tara. Conform statisticilor, peste 800.000 de romani traiesc la aceasta ora in Spania.
O veste extrem de proasta au primit turistii romani care se aflau in vacanta in Malta la inceputul acestei saptamani, Malta intrand incepand de astazi pe lista galbena a tarii noastre. In aceste conditii, zborurile dintre cele doua tari au fost deja suspendate, Romatsa actualizand deja si NOTAM-ul care reglementeaza zborurile comerciale in acest sens. La aceasta ora, doar Wizz Air opera zboruri directe intre Romania si Malta, in fiecare saptamana fiind programate doua zboruri, in zilele de joi si duminica. Zborurile dintre cele doua tari au fost reluate incepand cu data de 20 iulie, atunci cand autoritatile din Malta au ridicat restrictiile de calatorie pentru tara noastra.
Conform aceluiasi NOTAM de care aminteam in randurile anterioare, documentul emis de Romatsa care reglementeaza zborurile comerciale, in perioada imediat urmatoare raman suspendate zborurile dintre Romania si Republica Moldova, Qatar, Israel, Maldive, Muntenegru, sau Statele Unite. Aceasta decizie este valabila pana la o noua actualizare a listei galbene sau pana la data de 14 septembrie 2020.
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!