Comisia Europeana a propus in cursul zilei de astazi introducerea certificatului verde digital, acest document urmand sa faciliteze calatoriile in interiorul Uniunii Europene. Un astfel de certificat verde digital va reprezenta o dovada ca titularul a fost vaccinat impotriva COVID-19 sau ca a trecut deja prin boala si s-a vindecat. De asemenea, acelasi certificat digital va fi primit si de cei care prezinta un test negativ. Prin intermediul unui comunicat de presa, reprezentantii Comisiei transmis ca un asemenea certificat va facilita circulatia libera intre statele membre ale blocului comunitar european in conditii de siguranta.
Potrivit primelor informatii, certificatul va fi disponibil gratuit pentru toti cetatenii europeni care isi doresc sa calatoreasca intr-un stat membru al Uniunii Europene. Documentul va fi disponibil fie in format digital, fie in format fizic, pe hartie. Pentru a asigura securitatea si autenticitatea certificatului, documentul va contine si un cod QR. Certificatul va contine informatiile de baza de care titularul va avea nevoie pentru a se putea identifica: nume, data nasterii, un cod unic al certificatului, data eliberarii acestuia si detalii cu privire la vaccin, test sau vindecare.
Ideea introducerii unui asemenea certificat verde digital s-a dovedit a fi destul de controversata, nu toate statele membre ale Uniunii Europene oferindu-si sprijinul in acest sens. Grecia a fost prima tara membra a blocului comunitar european care a solicitat autoritatilor de la Bruxelles introducerea unui astfel de document, reprezentantii guvernului de la Atena dorindu-si cu orice pret sa nu rateze inca un sezon estival. Propunerea Greciei a fost primita cu entuziasm si de celelalte tari europene ale caror economii depind in mare masura de turism, precum Bulgaria, Austria, Spania sau Portugalia.
Constienti de controversele pe care un asemenea certifical le creeaza, reprezentantii Comisiei Europene au tinut sa precizeze ca acest sistem de certificate electronice verzi este o masura temporara. Potrivit comunicatului de presa emis astazi, Comisia Europeana transmite ca masura “va fi suspendata de indata de Organizatia Mondiala a Sanatatii va declara sfarsitul urgentei la nivel international in domeniul sanatatii cauzate de pandemia de coronavirus”.
Asa cum spuneam insa si in debutul acestui material, pentru moment vorbim despre o propunere in acest sens venita din partea Comisiei Europene. Aceasta propunere urmeaza sa fie dezbatuta si aprobata in cadrul Parlamentului European de statele membre ale blocului comunitar european. Apoi, statele Uniunii Europene vor pregati si tot ceea ce tine de implementarea logistica a eliberarii si verificarii acestor certificate.
Masurile de restrictie impuse in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus au afectat semnificativ industria turismului in 2020, toate statele membre ale Uniunii Europene avand de suferit. Un raport al Comisiei pentru Transport si Turism a Parlamentului European publicat astazi de europarlamentarul USR - PLUS Vlad Gheorghe arata, spre exemplu, ca numarul turistilor din Austria a scazut pe parcursul anului trecut cu 48%. Scaderea se dovedeste insa a fi mult mai dramatica daca vorbim despre Cipru, insula primind cu nu mai putin de 84% mai putini turisti in raport cu anul precedent. Si in tara noastra a fost resimtita aceasta problema, numarul general de turisti scazand cu mai mult de 50% fata de anul 2019. De asemenea, sosirile internationale au inregistrat o scadere cu nu mai putin de 80%.
Per total, turismul joaca un rol extrem de important la nivel european, asigurand aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene. Tari precum Grecia, Bulgaria, Italia sau Spania depind insa mult mai mult de sectorul turistic, pierderea unui nou sezon estival de vara aducand la pachet pierderi financiare uriase pentru aceste tari.
Ultimele NOUTATI
Cati bani ar trebui sa puna deoparte, pe an, o persoana la 40 de ani?
Pretul mediu pentru o garsoniera de doar 40mp in Bucuresti Se apropie de 75.000 de euro. Suntem in bula imobiliara?
Casa Verde Fotovoltaice 2024 pune romanii pe jar. E bataie pe finantarea de 30.000 lei, de frica facturilor mari in 2025
12.000 de lei salariu NET pentru romanii cu liceu, fara facultate: cele mai bine platite joburi din Romania
Afacerea pe care o poti deschide la tine in curte, la tara, cu doar 500-1.000 de lei. Din prima vanzare castigi 5.000 de lei!
Dispare amenda automata pentru lipsa rovinietei - Legea noua mult asteptata de soferi
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si
Casa Verde Fotovoltaice 2024 pune romanii pe jar. E bataie pe finantarea de 30.000 lei, de frica facturilor mari in 2025
12.000 de lei salariu NET pentru romanii cu liceu, fara facultate: cele mai bine platite joburi din Romania