Guvernul a decis la mijlocul acestei luni sistarea angajarilor in mediul bugetar incepand cu data de 1 iulie, ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din administratia publica urmand sa fie suspendata pana la sfarsitul acestui an. Potrivit oficialilor, aceasta decizie a fost necesara pentru a se diminua unele cheltuieli de functionare ale institutiilor si autoritatilor publice, in vederea asigurarii sursei de finantare a pachetului de masuri pentru mentinerea nivelului de trai al categoriilor vulnerabile si continuare activitatilor economice.
Aflandu-ne deja pe ultima suta de metri, institutiile publice au inceput sa suplimenteze angajarile pentru a nu pierde bugetul de salarii aprobat. Potrivit declaratiilor premierului Nicolae Ciuca, in cazul in care au fost deja demarate proceduri pentru a se face angajari la stat, ele vor continua, chiar daca trec de data de 1 iulie. Dupa aceasta data limita insa, institutiile si autoritatile publice nu mai pot scoate la concurs noi posturi.
Un exemplu in acest sens este chiar Politia Romana, institutie care a scos la concurs nu mai putin de 2.187 de posturi. Potrivit unui comunicat al Sindicatului Europol, tinand cont de deficitul imens de personal cu care se confrunta la aceasta ora, Politia Romana a realizat cu pasi repezi procedura de incadrare cu personal din sursa externa pentru posturile vacante de ofiteri si agenti de politie. Astfel, pentru a reduce deficitul de personal, la nivelul IGPR au fost deja elaborate calendare orientative de concurs pentru incadrare directa organizate pentru ocuparea posturilor de agenti si ofiteri de politie.
Politia Romana desfasoara astfel doua tipuri de concurs pentru ocuparea acestor posturi de specialitate. Concursul cu o singura proba consta in redactarea unei lucrari sau in rezolvarea unui test grila. In functie de atributiile postului scos la concurs, testul scris poate sa cuprinda subiecte prin intermediul carora se solicita candidatului sa analizeze unele situatii specifice ori identificarea de solutii la diverse spete profesionale.
Concursurile cu doua probe sunt formate dintr-o proba practica si o proba scrisa. Proba practica poate consta in demonstrarea unor abilitati precum lucrul cu computerul, utilizarea unor programe informatice, translatia la casca, coordonarea unei echipe, dactilografierea sau interventia intr-o situatie standard. In functie de specificul postului scos la concurs, proba practica poate consta si in evaluarea performantelor fizice.
Un ofiter care nu are o functie de comanda poate avea un salariu de pornire de 4.115 lei, in timp ce salariile unui ofiter cu functie de comanda pot varia intre 6.255 de lei si 11.270 de lei. Salariul unui ofiter de politie cu functie de comanda poate incepe de la 5.187 de lei si poate ajunge pana la 24.668 de lei.
Ultimele NOUTATI
Pretul mediu pentru o garsoniera de doar 40mp in Bucuresti Se apropie de 75.000 de euro. Suntem in bula imobiliara?
Casa Verde Fotovoltaice 2024 pune romanii pe jar. E bataie pe finantarea de 30.000 lei, de frica facturilor mari in 2025
12.000 de lei salariu NET pentru romanii cu liceu, fara facultate: cele mai bine platite joburi din Romania
Afacerea pe care o poti deschide la tine in curte, la tara, cu doar 500-1.000 de lei. Din prima vanzare castigi 5.000 de lei!
Dispare amenda automata pentru lipsa rovinietei - Legea noua mult asteptata de soferi
Ce se mai intampla cu pensiile private ale romanilor? Ultima lor speranta la o batranete linistita
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si
12.000 de lei salariu NET pentru romanii cu liceu, fara facultate: cele mai bine platite joburi din Romania
Afacerea pe care o poti deschide la tine in curte, la tara, cu doar 500-1.000 de lei. Din prima vanzare castigi 5.000 de lei!