O noua AMENDA in Romania: peste 8.000 de lei, daca ignori aceasta hartie primita de la stat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O noua AMENDA in Romania: peste 8.000 de lei, daca ignori aceasta hartie primita de la stat
O noua amenda in Romania: peste 8.000 de lei, daca ignori aceasta hartie primita de la stat
de Cristina Enescu la 03 Aug. 2022
Urmareste-ne pe Google News
amendaordin de incorporarestare de asediustare de razboiamenda ordin de incorporare

Apare o noua amenda in Romania, ce va putea fi acordata romanilor care ignora un ordin de incorporare, primit de la stat in cazul instituirii starii de asediu sau de razboi. In cazul in care este refuzata incorporarea, persoana careia i se adreseaza ordinul poate fi amendata cu peste 8.000 de lei! Masura face parte dintr-un proiect de lege ce vizeaza modificarea Legii 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare.
 


Conform textului proiectului de lege, se vor aplica amenzi de 510 sau 1.020 de lei (unul sau doua puncte, care reprezinta 20% din valoarea salariului minim brut, adica, in prezent, 510 lei) pentru neprezentarea, inaintea plecarii din tara, la organul de evidenta militara, pentru a preda livretul militar, adeverinta de recrutare ori ordinul de chemare la mobilizare si neprezentarea, in termenul legal, pentru primirea documentelor personale de evidenta militara. Acelasi cuantum al amenzilor este acordat si in situatii precum: pierderea, deteriorarea sau instrainarea documentelor personale de evidenta militara.
 
De retinut ca aceste amenzi se aplica deja si acum,  pentru neprezentarea in termen de o luna, in vederea luarii in evidenta la centrele militare pe raza carora si-au schimbat domiciliul, dar masura va fi eliminata.
 
Amenzi mai mari, respectiv intre 1.020 si 3.060 de lei, se vor aplica, printre altele, pentru neprezentarea la momentul si locul stabilit sau pentru neprezentarea la exercitiile si antrenamentele de mobilizare.
 
De asemenea, amenzi cuprinse intre 2.040 si 4.080 de lei (adica patru – opt puncte), se vor aplica pentru prezentarea cu intarziere la comisia locala de recrutare-incorporare la data, ora si locul prevazute in ordinul de chemare sau in notificare, daca intarzierea nu depaseste trei zile, astfel incat fapta sa constituie infractiune.
 
In cele din urma, amenzi  cuprinse 4.080 si 8.160 de lei (8-16 puncte) se vor aplica pentru refuzul de a primi ordinul de chemare, intarzierea nejustificata la recrutare-incorporare, concentrare, mobilizare sau pentru clarificarea situatiei militare, la instituirea starii de urgenta, a starii de asediu sau la declararea mobilizarii ori a starii de razboi sau neprezentarea pentru executarea serviciului alternativ.
 
Te-ar putea interesa si: Cati bani pot face profesorii romani, din meditatii. Cazul unui profesor care a dat peste cap Fiscul, in doar 30 de zile

Amintim ca Ministerul apararii nationale a postat marti, 5 iulie, pe pagina proprie de internet, in procedura de transparenta legislativa, forma initiala a unui proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare.
 
Solutiile legislative propuse asigura coerenta si corelarea continutului legii cu prevederile actelor normative in domeniul apararii si securitatii nationale nou intrate in vigoare.
 
"Una dintre cele mai importante prevederi este adaugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar in termen, in structurile Ministerului Apararii Nationale, precum si crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregatire militara de baza a acestora. Astfel, pe timp de pace, cetatenii romani, barbati si femei, cu domiciliul stabil in Romania, cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, care nu au indeplinit serviciul militar activ sau in rezerva, vor putea solicita Ministerului Apararii Nationale participarea, pe baza de voluntariat, la un program de pregatire militara de baza, cu durata de pana la patru luni, in calitate de militar voluntar in termen. Prin introducerea acestui concept se are in vedere cresterea cantitatii si calitatii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendarii, incepand cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace. Ca urmare, cetatenii romani care vor executa, dupa adoptarea actului normativ, serviciul militar in calitate de militar voluntar in termen pot reprezenta o sursa importanta pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei Romaniei. Conform propunerii legislative, pe timpul derularii programului de pregatire militara de baza, militarii voluntari in termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare si de hrana, asistenta medicala si medicamente, precum si de indemnizatie lunara, similare militarilor in termen cu gradul de soldat, si se vor supune prevederilor legilor si regulamentelor militare. La finalizarea programului de pregatire, acestia vor primi o indemnizatie reprezentand trei castiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmand ca centrele militare sa ii ia evidenta si sa ii introduca in rezerva operationala", transmit autoritatile.
 
O alta prevedere a proiectului se refera la crearea cadrului legal privind instruirea rezervei operationale pe timp de pace, similar rezervistilor voluntari, avandu-se in vedere necesitatea mentinerii aceluiasi nivel de pregatire militara a acestor categorii de rezervisti care pot completa, in situatiile prevazute de lege, structurile cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale. Totodata rezervistii pot fi concentrati, pe timp de pace, pentru indeplinirea unor misiuni pe o perioada determinata, potrivit nevoilor institutiilor cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale.
 
Proiectul isi propune, totodata, stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutarii-incorporarii, in situatia reinstituirii serviciului militar obligatoriu in calitate de militar in termen, potrivit legii, respectiv pe durata starii de razboi, a starii de mobilizare, precum si pe timpul starii de asediu. Elaborarea pe timp de pace a unui plan anual de recrutare-incorporare este necesara pentru fundamentarea documentelor de planificare operationala, administrativa si bugetara la nivelul structurilor din cadrul Ministerului Apararii Nationale, precum si al celorlalte institutii cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale.
 
De asemenea, se abroga prevederea privind obligativitatea prezentarii cetatenilor incorporabili si rezervistilor la centrul militar cu prilejul schimbarii domiciliului, avand in vedere ca prin Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor se vor pune la dispozitia structurilor Ministerului Apararii Nationale cu atributii privind evidenta recrutilor si a rezervistilor, informatiile necesare pentru actualizarea bazelor de date proprii, inclusiv cele referitoare la schimbarea domiciliului.
 
Prin noua lege, se va reglementa recunoasterea executarii serviciului militar de catre cetatenii care au indeplinit aceasta forma de pregatire in armatele altor state si, totodata, se va clarifica modalitatea prin care cetatenii romani, respectiv, cetatenii incorporabili, rezervistii voluntari si rezervistii isi exercita dreptul si obligatia constitutionala de a apara tara. Astfel, in functie de starea exceptionala instituita sau declarata, de locul in care isi au domiciliul, in Romania sau in strainatate, precum si de prezenta/absenta temporara in/din tara, acestia se vor prezenta pe baza instiintarii in scris la domiciliul din Romania, in locul, la data si ora prevazute in ordinul de chemare sau in locul si la termenul prevazute de lege.
 
Alte prevederi din proiectul de lege includ reglementarea modului de pastrare a locului de munca pe toata durata cat salariatii participa la exercitiile si antrenamentele de mobilizare, sunt concentrati/mobilizati, conform legii, sau indeplinesc serviciul militar in declararea mobilizarii si a starii de razboi sau la instituirea starii de asediu, precum si crearea cadrului legal prin care centrul militar poate chema de cel mult trei ori pe an cetatenii incorporabili, recrutii si rezervistii pentru clarificarea situatiei militare.

Te-ar putea interesa si: Le taie voucherele sociale, chiar daca au pensii mici? Zeci de mii de romani, exclusi de la ajutor, desi au pensie sub 1.500 de lei
 
Foto: Politia Romana Facebook
 
 
Colaborator Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta

today13 Oct. 2024
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte:
Ultimele stiri economice

O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea

today13 Oct. 2024
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Ultimele stiri economice

Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici

today13 Oct. 2024
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac

today13 Oct. 2024
Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza
Companii

Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza

today13 Oct. 2024
Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari
Economie

Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari

today13 Oct. 2024
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Business

Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara

today11 Oct. 2024
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Comunicate

Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce

today11 Oct. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Ultimele stiri economice

Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici

today13 Oct. 2024
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac
Banii tai - sectiune de educatie...

Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac

today13 Oct. 2024
Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza
Companii

Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza

today13 Oct. 2024
Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari
Economie

Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari

today13 Oct. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x