Iohannis ii raspunde lui Liviu Dragnea, dupa ce l-a amenintat cu plangerea de inalta tradare: Este o fantezie, demers sortit esecului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Iohannis ii raspunde lui Liviu Dragnea, dupa ce l-a amenintat cu plangerea de inalta tradare: Este o fantezie, demers sortit esecului
Iohannis ii raspunde lui Liviu Dragnea, dupa ce l-a amenintat cu plangerea de inalta tradare: Este o fantezie, demers sortit esecului
de Magda Florea la 18 Dec. 2018
Urmareste-ne pe Google News
inalta tradareart.96 constitutieconstitutia romanieiacuzatiepresedintepsd aldeparlament

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca plangerea de inalta tradare anuntata de Liviu Dragnea este ”o fantezie a pesedistilor”, un demers politicianist care este sortit esecului.

Este un demers politicianist, care din capul locului, este sortit esecului”, a declarat Klaus Iohannis, intrebat de plangerea de inalta tradare pregatita de liderii PSD.
 
El a mai spus ca, oricum, procedura de acuzare a presedintelui pentru inalta tradare este ”foarte complicata”.
 
”Nu poate nimeni sa faca o plangere penala impotriva presedintelui. Iar pentru inalta tradare este o procedura foarte complicata parlamentara, care, in primul rand, nu are niciun suport. Este o fantezie a pesedistilor”, a adaugat seful statului.
 
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut, duminica, deputatilor Mircea Draghici si Florin Iordache, cu sprijinul ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa depuna plangere pentru inalta tradare impotriva lui Klaus Iohannis, act premergator suspendarii din functie a presedintelui.
 
„Pe deasupra tuturor este Iohannis, care intr-un mod prin care tradeaza interesele Romaniei, spune de foarte mult timp ca Guvernul Romaniei, ca Romania, nu este pregatita sa preia presedintia Consiliului Uniunii Europene. Asta este act de tradare a intereselor nationale ale acestei tari practicat de Klaus Werner Iohannis. 
 
Domnule Draghici. Domnule Mircea Draghici, impreuna cu domnul Iordache, care este prieten la catarama cu domnul Iohannis, si cu sprijinul de specialitate a domnului Toader, va rog ca dupa anul nou, sa depuneti acea plangere pentru inalta tradare impotriva lui Klaus Werner Iohannis. 
 
Sprijin de specialitate, sprijin de specialitate, noi tot ce facem PSD, facem la vedere. Sunt lucruri pe care nu le facem si pentru care suntem pusi sa dam socoteala, dar pentru alte ape care le facem. 
 
Romania, oameni buni, stimati colegi, are nevoie de o voce sanatoasa, de o voce clara, o voce puternica, o voce romaneasca, care sa spuna Europei, care sa spuna lumii ce se intampla in aceasta tara, ce vrem sa facem in aceasta tara, ce facem pentru romani, ce facem pentru capitalul romanesc si pentru economia romaneasca”, a spus Dragnea. 
 

Si fostul presedinte, Traian Basescu, dezaproba intentiile lui Liviu Dragnea

 
Traian Basescu intervine in scandalul starnit de intentia PSD de a-l acuza pe presedintele Klaus Iohannis de inalta tradare. Fostul presedinte compara demersul cu plangerea depusa de Ludovic Orban pe numele premierului Dancila, tot pentru inalta tradare, si atrage atentia ca imaginea Romaniei in exterior este cea care are de suferit.
 
"Cand tara ajunge pe mana unor politicieni de proasta calitate…
 
Unul care se autointituleaza a fi lider al opozitiei si viitor prim-ministru, face plangere penala si il acuza pe premier de INALTA TRADARE .
 
Un altul care este lider al aliantei de guvernare, cere sa se faca plangere penala impotriva Presedintelui Romaniei si il acuza de INALTA TRADARE.
 
Sa ne imaginam …
 
Dupa astfel de declaratii publice facute de oameni aflati la varful Statului Roman, va imaginati ce mesaje transmit catre guvernele lor ambasadorii acreditati la Bucuresti ?
 
Dar cum arata Romania privita din exterior, va puteti imagina?", scrie Basescu pe Facebook, marti dimineata.
 

In ce conditii poate fi acuzat presedintele Klaus Iohannis de inalta tradare

 
Pentru a putea fi pus sub o astfel de acuzare, initiativa lui Dragnea are nevoie de sustinerea a doua treimi din Parlament, iar competenta de judecata apartine instantei supreme.
 

Alina Gorgiu nu crede in sansele PSD-ALDE de a reusi punerea sub acuzare a presedintelui

 
Alina Gorghiu comenteaza, pentru RFI, intentia PSD de a-l acuza pe presedintele Klaus Iohannis de inalta tradare, dupa ce seful statului a spus ca Romania nu este pregatita sa preia presedintia Consiliului UE: 
 
"Mi se pare o diversiune. Tonul acesta antieuropean si antidemocratic folosit aseara de majoritatea parlamentara PSD-ALDE (...) imi arata ca problema politica centrala este legiferarea acestei amnistii si gratieri, iar atacurile la adresa presedintelui Klaus Iohannis trebuie privite strict ca o diversiune”. Conform lui Gorghiu, prevederile constitutionale referitoare la acuzarea presedintelui de inalta tradare sunt foarte clare.
 
"Sa fim seriosi, Constitutia este foarte clara cu privire la inalta tradare si sunt vorbe pe care al treilea om in stat, cel care ocupa efemer functia de presedinte al Camerei Deputatilor nu le poate arunca asa, de parca nu ar avea greutate. 
 
Ii rog pe toti cei care au auzit aceasta declaratie a lui Liviu Dragnea de ieri sa se uite la Constitutie, la Articolul 96, care prevede intreaga procedura pentru realizarea, concretizarea acestui demers, ca sa inteleaga ca este doar o diversiune”, declara senatoarea PNL. 

Citeste si: Ce buget au romanii pentru cadourile de Craciun 2018

Alina Gorghiu explica si procedura in cazul inaltei tradari

 
"In plen, Camera Deputatilor si Senat, intr-o sedinta comuna, cu cel putin doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor pot hotari aceasta acuzare a presedintelui pentru inalta tradare (...). Competenta de judecata pe o asemenea sesizare apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie, deci ne-a ferit Constitutia de judecati in Parlament, din punctul acesta de vedere. Parlamentul in plenul sau, repet, cu doua treimi, ceea ce Dragnea nu a avut nici la momentul la care a intrat in Parlament cu tot cu ALDE, apai acum. 
 
Parlamentul doar poate hotara punerea sub acuzare a presedintelui. Aceasta punere sub acuzare trebuie adusa la cunostinta presedintelui Romaniei neintarziat, pentru a putea da explicatii cu privire la faptele care i se imputa de catre Parlament si competenta de judecata pe acest aspect apartine instantei supreme, ICCJ, presedintele fiind considerat, potrivit Constitutiei, demis de drept de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare”, afirma Gorgiu.

Ce prevede Art. 96 din Constitutia Romaniei?

Legea suprema a tarii, Constitutia, prevede conditiile de desfasurare a punerii sub acuzare a presedintelui tarii de inalta tradare. Iata ce prevede Art. 96: 

Punerea sub acuzare
(1) Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor, pot hotari punerea sub acuzare a Presedintelui Romaniei pentru inalta tradare.
(2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi initiata de majoritatea deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui Romaniei pentru a putea da explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.
(3) De la data punerii sub acuzare si pana la data demiterii Presedintele este suspendat de drept.
(4) Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Presedintele este demis de drept la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.

Potrivit Codului Penal: "Faptele prevazute in articolul 394-397, savarsite de catre presedintele Romaniei sau de catre un alt membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, constituie infractiunea de inalta tradare si se pedepsesc cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi."
 
Articolele la care face trimitere aceasta infractiune sunt cele de: tradare (394), tradarea prin transmitere de informatii secrete de stat (395), tradarea prin ajutarea inamicului (396) si actiuni impotriva ordinii constitutionale (397).
 
Infractiunea a intrat in vigoare in februarie 2014, in noul Cod Penal. Motivul: Infractiunea era in Constitutie, in cazul presedintelui tarii, dar nu era in Codul Penal.
 
"Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor, pot hotari punerea sub acuzare a presedintelui Romaniei pentru inalta tradare", arata articolul 96 din Constitutie. De la data punerii sub acuzare si pana la data demiterii Presedintele este suspendat de drept. 

Citeste si: Romania, locul doi in topul european al saraciei in randul tinerilor

Sursa foto: 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cati km mai poti sa mergi cu masina dupa ce ti se aprinde martorul de bord pentru combustibil
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cati km mai poti sa mergi cu masina dupa ce ti se aprinde martorul de bord pentru combustibil

today19 Mar. 2024
4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro
Companii

4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro

today19 Mar. 2024
Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x