Presedintele Klaus Iohannis, in fata Adunarii Generale a ONU: Traim vremuri grele, pacea e amenintata
adunarea generala a onuorganizatia natiunilor uniteklaus iohannis
Marti a avut loc cea de-a 77-a sesiune a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) de la New York. Pentru prima data dupa doi ani dificili de criza sanitara globala, cei aproximativ 150 de lideri din intreaga lume au putut sa-si stranga din nou mainile si sa se vada fata in fata. Printre ei, si presedintele nostru, Klaus Iohannis, care a tinut un discurs in care a punctat momentele grele pe care le traversam, dar si rolul cheie jucat de Romania in actuala criza provocata de razboiul din Ucraina.
Iata ce a transmis seful statului in fata Adunarii Generale a ONU:
"Traim vremuri dificile. Predecesorii nostri, care au adoptat Carta Natiunilor Unite, au avut „hotararea de a salva generatiile urmatoare de calamitatea razboiului". Aproape opt decenii mai tarziu, pacea este, in continuare, amenintata, de aceasta data de noi provocari ingrijoratoare – cele mai grave de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Suntem martori din data de 24 februarie, la consecintele dramatice ale razboiului ilegal si neprovocat declansat de Federatia Rusa, un membru permanent al Consiliului de Securitate, impotriva Ucrainei.
Suntem, de asemenea, martorii unei solidaritati exceptionale din partea a numeroase tari, unite in acordarea sprijinului lor Ucrainei, un membru suveran al acestei Adunari si o victima a luni de agresiune impotriva civililor, a infrastructurii de baza si a economiei. Consecintele acestui razboi sunt globale si nu se limiteaza la securitatea noastra. Ele implica incalcari flagrante ale normelor si principiilor dreptului international, inclusiv ale dreptului international umanitar si drepturilor fundamentale ale omului, precum si ale dezvoltarii sustenabile globale.
Acestea ar trebui sa constituie motive majore de ingrijorare pentru noi toti, indiferent de distanta la care ne aflam fata de conflict" - si-a inceput liderul de la Cotroceni discursul in fata ONU.
In continuare, seful statului le-a vorbit celor prezenti ca "nu exista justificare pentru agresiunea militara impotriva unui stat suveran".
"Nu exista justificare pentru varsarea de sange, distrugeri si suferinte umane. Este responsabilitatea noastra comuna sa fim uniti si sa ne sustinem valorile comune, ca membri ai Natiunilor Unite. Democratia si drepturile universale ale omului sunt aspiratii legitime pentru intreaga omenire. De aceea trebuie sa actionam acum si sa ii sprijinim pe toti cei care lupta pentru libertate si democratie. Trebuie sa garantam respectul pentru integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta tuturor Statelor", a mai punctat presedintele.
"Romania a sprijinit si va continua sa sprijine Ucraina si pe cetatenii sai care lupta inclusiv pentru valorile si democratia noastre". "Romania si-a deschis frontierele si inima pentru toti cei care au cautat refugiu"
Inaltul demnitar a vorbit despre cat de importanta a fost si este implicarea Romaniei in aceasta criza si cat de mult a contribuit la sustinerea ucrainenilor devastati de dezastrele ce se petrec la ei in tara: "Romania a sprijinit si va continua sa sprijine Ucraina si pe cetatenii sai care lupta inclusiv pentru valorile si democratia noastre. Romania si-a deschis frontierele si inima pentru toti cei care au cautat refugiu din calea razboiului din Ucraina. De la inceputul conflictului, peste 2,3 milioane de ucraineni ne-au trecut granitele".
De altfel, seful statului a facut, in continuare, apel la unitate si solidaritate: "Romania a oferit nu doar asistenta de urgenta, dar si sprijin pe termen mediu si lung pentru cei care au decis sa ramana in tara noastra, acces liber la educatie, servicii medicale si piata muncii. In plus, am oferit asistenta umanitara directa si am constituit un hub logistic pentru coordonarea asistentei umanitare internationale din intreaga lume. Sprijinul nostru nu se va opri aici. Suntem constienti ca raspunsul nostru, in special la acest razboi, va modela viitorul nostru comun. Sprijinul nostru pentru pace ar trebui exprimat acum, mai puternic ca oricand. Pentru apararea valorilor noastre comune, este esential sa ramanem uniti si sa ii aducem alaturi de noi pe toti, inclusiv pe aceia care inca mai ezita. Angajamentul si dialogul sunt cruciale pentru a depasi divergentele si, in acelasi timp, pentru a combate raspandirea neadevarurilor si a propagandei".
Despre criza climatica si securitatea energetica: "Trebuie sa combatem utilizarea energiei ca instrument de santaj"
Discursul presedintelui tarii noastre nu a cuprins numai tema tragica a razboiului din Ucraina. Criza climatica, securitatea energetica au fost, de asemenea, punctate:
"Provocarile cu care ne confruntam in prezent, precum impactul schimbarilor climatice si pierderea biodiversitatii, insecuritatea energetica, lipsa accesului la alimente si educatie si inechitatile sociale, devin din ce in ce mai grave. Acestea necesita raspunsuri si solutii, pe care cetatenii nostri le solicita pe buna dreptate. Pentru toate aceste probleme, actiunea comuna reprezinta singura cale de a avansa", a punctat Klaus Iohannis.
"Securitatea energetica este o preocupare globala, care necesita solutii comune si actiune responsabila. Trebuie sa combatem utilizarea energiei ca instrument de santaj. Securitatea energetica necesita investitii strategice in surse regenerabile, in energie nucleara – cu implementarea unor proiecte de viitor, precum reactoarele modulare de mici dimensiuni – sau in hidrogen. De asemenea, necesita preturi pentru energie care sa fie accesibile cetatenilor nostri.
Asigurarea securitatii energetice este strans corelata cu tranzitia verde, pentru economii reziliente si neutre din punct de vedere climatic. Legatura dintre schimbarile climatice si pace si securitate ar trebui sa fie mai proeminenta in cadrul discutiilor noastre, inclusiv la nivelul Consiliului de Securitate", a continuat presedintele Romaniei.
Poluarea si pierderea diversitatii - alte probleme pentru UE
El a continuat: "In pofida eforturilor noastre, nu am reusit sa depasim criza tripla a schimbarilor climatice, a poluarii si a pierderii biodiversitatii. Toate eforturile noastre la nivelul Uniunii Europene si in coordonare cu partenerii internationali au scopul de a identifica si implementa cele mai bune solutii la aceste probleme grave. Peste doua luni ne vom intalni in Egipt pentru COP27, unde vor fi necesare angajamente suplimentare pentru atingerea neutralitatii climatice, alaturi de implementarea deciziilor deja anuntate. Timpul trece, iar planeta noastra nu mai poate astepta. Cresterea gradului de constientizare, educarea generatiilor viitoare cu privire la protectia mediului si combaterea schimbarilor climatice sunt de importanta majora si reprezinta subiecte foarte importante pentru mine. Educatia constituie o prioritate de top pentru Romania si o investitie strategica in viitorul nostru. Prin urmare, privim cu speranta catre Summitul Viitorului, care va avea loc in 2024".
Despre criza alimentara: "Utilizarea accesului la alimente ca arma si restrictionarea accesului la hrana pe plan global sunt inacceptabile"
In continuarea celor afirmate de presedinte, tema crizei alimentare a primit atentia cuvenita: "Utilizarea accesului la alimente ca arma si restrictionarea accesului la hrana pe plan global sunt inacceptabile. Pentru a sprijini economia Ucrainei si a ajuta la gestionarea crizei alimentare globale, Romania a actionat de o maniera responsabila prin facilitarea exportului a peste 4 milioane de tone de cereale ucrainene, ceea ce reprezinta 60% din cantitatea de cereale exportate de Ucraina, prin porturile noastre de la Dunare si Marea Neagra, de la inceputul crizei.
De asemenea, apreciem rolul Secretarului General al ONU in crearea Initiativei Granelor la Marea Neagra, care constituie, asa cum acesta a definit-o simbolic, o raza de speranta intr-o lume care chiar are nevoie de ea".
Romania si-a depus candidatura pentru un loc in Consiliul Drepturilor Omului, pentru mandatul 2023-2025
"Romania a promovat constant de-a lungul timpului mentinerea asa-numitelor conflicte inghetate sau prelungite printre prioritatile de pe agenda noastra si concentrarea eforturilor pentru rezolvarea acestora. Razboiul impotriva Ucrainei ne-a aratat ca, in asemenea conditii, absenta razboiului nu inseamna pace. Conflictele prelungite, precum cele din regiunea Marii Negre, trebuie gestionate fara intarziere.
Misiunile ONU de mentinere a pacii au fost intotdeauna un instrument de importanta primordiala pentru protejarea pacii si a securitatii. Contributia solida a Romaniei la diverse operatiuni in jurul globului constituie o dovada a angajamentului nostru. Trebuie sa ne asiguram ca, in conformitate cu agenda Actiunii pentru Mentinerea Pacii, misiunile ONU de mentinere a pacii devin mai eficiente si contribuie la solutii politice pentru rezolvarea conflictelor, plasand drepturile omului in centrul actiunilor.
De asemenea, avem nevoie de actiuni ferme ale comunitatii internationale pentru a proteja si a promova drepturile omului. Trebuie sa consolidam sistemul ONU pentru Drepturile Omului si sa asiguram finantarea sustenabila si adecvata pentru toate activitatile acestuia. Recunoastem rolul esential jucat de actorii din societatea civila si de aparatorii drepturilor omului in promovarea si protejarea drepturilor omului.
Asigurarea functionarii adecvate a institutiilor democratice, sustinerea respectarii statului de drept si garantarea drepturilor si a libertatilor fundamentale raman esentiale.
In baza acestor convingeri ferme, Romania si-a depus candidatura pentru un loc in Consiliul Drepturilor Omului, pentru mandatul 2023-2025", a mai punctat oficialul.
In incheiere, presedintele a afirmat: "Doresc sa inchei prin a sublinia ca trebuie sa restabilim increderea publicului in eficienta multilateralismului. Doar impreuna vom reusi sa identificam si sa implementam solutii sustenabile pentru a asigura pacea globala, prosperitatea, respectarea drepturilor omului si realizarea unui mediu inconjurator sanatos pentru generatiile urmatoare!".
Foto: https://dam.media.un.org/