ONU: Gigantii din Energie se infrupta din profituri colosale, in timp ce oamenii de rand saracesc - declaratii fara precedent de la varful ONU
adunarea generala a onucriza energeticaorganziatia natiunilor unite
Adunarea Generala a ONU de la New York a fost gazda unor declaratii fara precedent, rostite de cei mai inalti demnitari ai lumii. Multiplele crize care macina omenirea ii determina pe lideri sa fie transanti in discursurile lor, sa lase la o parte "nuantele" si sa se exprime doar in tonuri de alb sau negru.
Criza energetica este acum "inamicul numarul 1", iar acest lucru e cat se poate de evident din declaratiile facute de inaltii oficiali in cadrul reuniunii.
Spre exemplu, insusi secretarul general al ONU, Antonio Guterres cere Guvernelor sa fie mai dure cu
gigantii din domeniul energetic. In timp ce omenirea saraceste, tarile se scufunda in probleme si crize, ei fac bani grei si se "infrupta" din profituri uriase.
Conform inaltului oficial, companiile care activeaza la aceasta ora in sectorul energetic global "se infrupta din sute de miliarde de dolari in subventii si profituri uriase in timp ce bugetele gospodariilor se prabusesc iar planeta arde". "Trebuie sa tragem la raspunderile companiile din domeniul combustibililor fosili si pe cei care le-au sustinut. Aici includ banci, capitalul privat, managerii de active si alte institutii financiare care continua sa investeasca in poluarea pe baza de carbon"
Acesta cere factorilor de decizie sa ia masuri mai aspre la nivel de taxare impotriva gignatilor din energie si petrol!
De altfel, la nivelul blocului comunitar se discuta deja despre o masura exceptionala in acest sens. UE propune practic o suprataxare a gigantilor din domeniile petrolului, gazului si carbunelui. Este vorba despre o taxa uriasa, de 33% din surplusurile de profit ale companiilor.
Cu banii din suprataxe sa fie ajutati si oamenii care nu mai pot suporta plata facturilor sau a alimentelor
Conform liderului ONU, banii stransi din suprataxarea sectorului energetic ar trebui directionati catre tarile afectate de criza climatica, pe de-o parte, iar pe de alta direct in buzunarele oamenilor care sunt in acest moment impovarati de facturile pe care le primesc si carora le este tot mai dificil sa-si procure hrana de zi cu zi.
"Astazi, cer tuturor economiilor dezvoltate sa taxeze profiturile in surplus ale companiilor din domeniul combustibililor fosili. Aceste fonduri trebuie redirectionate pe doua cai – spre tarile care sufera pierderi si distrugeri din cauza crizei climatice si spre oamenii care se chinuie sa-si plateasca facturile si sa cumpere hrana", a mai declarat seful ONU.
Ne asteapta "o iarna a nemultumirii mondiale". "Sa nu ne facem iluzii!"
Tot seful ONU a mai declarat ca perspectivele globale pentru sezonul rece care ne bate la usa nu sunt deloc unele de natura sa ne starneasca vreo doza de optimism. Din contra! Ne asteapta "o iarna a nemultumirii mondiale", a spus acesta.
"Criza puterii de cumparare se dezlantuie, increderea se faramiteaza, inegalitatile explodeaza, planeta noastra arde. Aceste crize ameninta viitorul insusi al umanitatii si destinul planetei noastre. Sa nu ne facem iluzii. Suntem pe o mare agitata. O iarna a nemultumirii mondiale se profileaza la orizont", adaugat seful ONU.
Omenirea traverseaza cea mai critica perioada din ultimele decenii
In ultimele sase luni, inflatia preturilor la alimente si energie a impins cel putin 70 de milioane de oameni in saracie. Inflatia a atins nivelul record din ultimii 40 de ani. Un sfert din umanitate traieste in zone de conflict, pe fondul luptei si al instabilitatii politice, iar violenta din intreaga lume a fost rareori atat de acerba, a spus presedintele, a mai transmis seful ONU!
"Suntem adunati astazi in cel mai important moment din ultimii patruzeci de ani", a mai transmis el liderilor prezenti la Adunare.
Anul acesta, lumea are suficienta hrana; problema este livrarea. Dar daca piata ingrasamintelor nu este stabilizata, tocmai aprovizionarea cu produse alimentare ar putea fi o problema anul viitor, a mai avertizat seful ONU.
Foto: https://dam.media.un.org/