ANAF nu mai iarta nimic. Se strang bani cu sacul la bugetul de stat, de cand au crescut taxele si impozitele
anafincasari bugetincasari anaftaxe si impozite
Schimbarile fiscale intrate in vigoare la inceputul anului, eliminarea facilitatilor fiscale si determinarea ANAF de a deveni mai eficient se reflecta intr-o crestere importanta a incasarilor in vistieria publica.
Cel mai recent raport arata ca ANAF-ul nostru a reusit performanta notabila de a avea incasari peste asteptari in primul trimestru al anului. Totusi, exista si un punct slab: zona marilor contribuabili, unde performanta nu e nici pe departe similara, dar poate fi un inceput.
ANAF depaseste tinta pentru incasarile la buget
Pe cifre,
ANAF a reusit sa stranga, in ianuarie, februarie si martie 2024, suma de 97,3 miliarde de lei, mai mult cu 2,5% peste obiectivul pe care si-l stabilise. Ar fi vorba despre 2,3 miliarde incasate in plus peste tinta, conform oficialilor.
"Trimestrul intai, respectiv cele 99 de miliarde de lei pe care le aveam de facut cu ANAF-ul sunt realizate. O sa vedeti la sfarsitul trimestrului intai ca avem realizarea peste plan, ceea ce e un semnal bun. Analiza de la sfarsitul trimestrului intai poate sa ne duca fie la neadoptarea niciunei masuri sau pot fi in discutie masuri de ajustare, dar la momentul potrivit", a spus ministrul Marcel Bolos.
Situatia nu sta la fel de bine la Directia de mari contribuabili (DGAMC). In primele trei luni ale anului curent de aici s-au reusit sa se colecteze 42,56 miliarde de lei, echivalentul a 44% din veniturile ANAF. Desi cifra poate parea mare la prima vedere, notam ca vorbim despre incasari mai mici cu 0,6% fata de obiectiv, adica o pierdere de 264 milioane lei.
Vesti mai proaste sunt insa si de la Autoritatea Vamala, unde cifrele nu arata prea bine. Aici s-a reusit colectarea a doar doar 4,79 de miliarde de lei, cu 282 de milioane mai putin decat obiectivul.
Foto: manager.ro