CCR, decizie definitiva asupra Legii bugetului. Mai cresc alocatiile copiilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
CCR, decizie definitiva asupra Legii bugetului. Mai cresc alocatiile copiilor?
CCR, decizie definitiva asupra Legii bugetului. Mai cresc alocatiile copiilor?
de Magda Florea la 06 Mar. 2019
Urmareste-ne pe Google News
buget 2019legea bugetului national 2019sesizare ccrinvestitii

In data de 6 martie 2019, judecatorii Curtii Constitutionale au dezbatut Legea bugetului de stat pe 2019, analizand constitutionalitatea sau neconstitutionalitatea acestui proiect. Judecatorii au decis ca proiectul respecta Constitutia, insa au admis obiectia sefului statului cu privire la Legea de aprobare a plafoanelor.

Update: CCR a decis: Legea bugetului pe 2019 este constitutionala, nu si aprobarea plafoanelor


CCR a decis ca Legea bugetului de stat pe anul 2019 este constitutionala si a respins astfel sesizarea presedintelui Klaus Iohannis. In schimb, Curtea Constitutionala a admis obiectia sefului statului in legatura cu Legea de aprobare a plafoanelor, care prevede marirea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76% din PIB, pentru a sustine financiar cresterea alocatiilor pentru copii incepand cu 1 martie. Judecatorii au motivat ca nu a fost respectat parcursul legislativ.
 
Ramane acum de vazut daca seful statului va promulga bugetul sau va apela la cealalta cale ramasa, retrimiterea sa in Parlament.
 

Ce se intampla cu alocatiilor copiilor?

 
Unul dintre cele mai importante amendamente ale Legii bugetului priveste majorarea alocatiilor copiilor din Romania. Amendamentul a fost propus de PNL, iar, potrivit lui Liviu Dragnea, alocatiile copiilor vor creste, dar asta se va intampla in momentul in care Klaus Iohannis va promulga bugetul.
 
Dragnea a subliniat ca asteapta motivarea CCR pe Legea plafoanelor, iar dupa ce aceasta va ajunge in Parlament va fi adoptata in procedura de urgenta respectand cele cerute de Curtea Constitutionala.
 
Obiectia de neconstitutionalitate pe Legea bugetului a fost respinsa cu majoritatea de voturi, iar cea referitoare la Legea plafoanelor bugetare a fost admisa cu unanimitate de voturi.

Iohannis, dupa aflarea deciziei CCR: "Voi retrimite Legea bugetului in Parlament"

Klaus Iohannis reactioneaza dupa esecul sesizarii la Curtea Constitutionale pe tema legii bugetului pe 2019. Si foloseste ultima cale de atac pe care o mai are, aceea de a retrimite legea in Parlament pentru a fi reanalizata.
 
”Decizia de azi a CCR cu privire la legea plafoanelor demonstreaza inca odata, daca era nevoie, ca PSD legifereaza neconstitutional si prost, dar si imoral. Curtea a hotarat ca na dintre legile pe care le-am contestat a fost aprobata cu incalcarea tuturor normelor constitutionale. In ce priveste legea bugetului de stat, nu voi comenta decizia Curtii, dar bugetul ramane unul bazat pe cifre false, croit gresit. Acesta ramane bugetul rusinii nationale. Este cel mai slab guvern din istoria post-decembrista, un guvern PSD-ist al imposturii si incompetentei a croit un buget pe masura sa. Bugetul e croit pe un scenariu fantezist, care pune in discutie respectarea tratatelor internationale si a legislatiei in domeniu.
 
Bugetul prevede o crestere enorma a sumelor alocate partidului, sume de care PSD beneficiaza cel mai mult, ni se spune cu cinism de catre PSD, ca nu se poate mari la timp alocatiile copiilor. Guvernul e disperat sa faca rost de bani si inventeaza masuri care sfideaza nu numai logica economica cat si bunul simt.

Faptul ca apar peste noapte initiative precum ordonanta lacomiei sau mai nou intentia disperata a PSD de a pune mana pe rezerva de aur a Romaniei arata ca nici macar PSD nu are incredere ca bugetul lor poate fi realizat, de aceea se cauta noi si noi solutii extreme pentru a face rost de bani. 
 
Cine va deconta nota pentr dezastrul propus de PSD in economie? Din pacate raspunsul e simplu, cetatenii si mediul privat.
 
Preturi in crestere, tae si impozite suplimentare, aceasta e oferta generoasa a PSD. Degeaba striga PSD ca de vina sunt altii. 
 
Principalul vinovat pentru ca Romania nu s-a dezvoltat in ultimii ani este PSD. Efectele acestei guvernari dezastruase, trebuie limitate. Si nu voi ezita nicio clipa sa contest vreo masura care afecteaza cetatenii romani si buna functionare a statului. Bugetul pesedist prevede o reducere semnificativa a cheltuielilor pentru investitiile din bugetele locale. Guvernarea PSD a esuat.
 
Vedem cum liderii si propaganda PSD-ista repeta obsesiv ca bugetul e unul al investitiilor si ca principalii beneficiari sunt comunitatile locale. Este cea mai scazuta valoare a ponderii in PIB din ultimii zece ani pentru comunitatile locale.
 
Intreb si eu, cine a oprit PSD sa faca investitii majore inca de acum doi ani? De ce din 2016 albirea dosarelor liderilor PSD continua sa fie prioritatea zero pentru ei in locul autostrazilor si spitalelor
Guvernarea PSD a esuat. 
 
Daca PSD nu e in stare sa guverneze pentru cetatean, atunci sa plece de la guvernare si sa lase pe altii care se pricep.
 
Voi retrimite Parlamentului pentru corectura si imbunatatire Legea bugetului. Mesajul e simplu: Faceti un buget sanatos pentru Romania”, a spus Iohannis.

Legea bugetului de stat pe anul 2019 a ajuns pe masa judecatorilor Curtii Constitutionale dupa o sesizare a presedintelui in acest sens.

Pana cand judecatorii se vor pronunta asupra constitutionalitatii Legii bugetului de stat, proiectul este blocat. Atfel, Romania reuseste nedorita performanta de a intra in a treia luna din an fara buget si, cel mai probabil, nici inceputul lunii aprilie nu ne va prinde cu buget.
 
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat in urma cu doua saptamani ca va trimite Legea bugetului la CCR, subliniind faptul ca nu acest lucru va afecta Romania, ci faptul ca bugetul oricum a venit cu o intarziere de 3 luni din partea guvernantilor, intarziere pusa de unii pe seama faptului ca fara buget, nu se pot face investitii, pentru care oricum nu sunt bani, deci iata o posibila scuza buna pentru PSD-ALDE.
 
"Este un buget nerealist, supraevaluat si intarziat. Cu acest buget, PSD incearca sa acopere nereusitele multiple din timpul guvernarii de pana acum. Ei l-au numit «Bugetul Investitiei» si asta este prima mare minciuna din buget. 
 
Toata lumea s-a intrebat de ce a intarziat PSD bugetul trei luni de zile, fiindca, in conformitate cu legea in vigoare, in 15 noiembrie trebuia prezentat in Parlament bugetul. Suntem la sfarsitul lui februarie. Pai, va spun eu de ce au intarziat: ei nu vor sa se realizeze investitii, fiindca nu au bani. De aceea au intarziat bugetul cu trei luni de zile”, a declarat presedintele Klaus Iohannis.
 

Exista trei posibile variante pentru perioada urmatoare:

 
1. CCR descopera ca Legea bugetului nu respecta Constitutia. In acest caz, CCR va trimite bugetul la Parlament, pentru reluarea de la zero a procesului de dezbatere si adoptare.
 
2. CCR nu descopera aspecte de neconstitutionalitate la Legea bugetului de stat pe 2019. Aceasta varianta inseamna ca presedintele trebuie sa promulge legea, dupa care va fi publicata in Monitorul Oficial si, la trei zile dupa aceasta publicare, va intra in vigoare. 
 
3. Indiferent de decizia CCR, presedintele mai are optiunea de a retrimite legea la reviziure in Parlament. Aceasta varianta este foarte posibil de imbratisat de catre Iohannis, care a criticat aspru proiectul de buget, subliniind faptul ca acesta prezinta aspecte de neconstitutionalitate imposibil de trecut cu vederea.
 
Conform sesizarii de neconstitutionalitate a presedintelui tarii, legea bugetului pe 2019 este neconstitutionala pentru ca se incalca, printre altele, rolul si atributiile Consiliului fiscal, dar si principiile si reglementarile privind responsabilitatea fiscal-bugetara. Sesizarea contine insa si alte reprosuri de neconstitutionalitate.
 
Este greu sa te prounti asupra vreunei variante preferate. In primul rand, analizand proiectul de buget descoperim intr-adevar ca Executivul a uitat de investiii, de autostrazi, de spitale. Descoperim fonduri taiate de la institutii precum DNA si DIICOT, precum si multe alte lucruri de neacceptat.
 
Pe de alta parte, Romania fara buget, aproape un sfert din an, transmite un semnal de incompetenta politica fara precedent in istoria recenta, mai ales ca detinem Presedintia Consiliului Uniunii, si toate privirile sunt atintite asupra noastra.

Citeste si: Ancheta a Consiliului Concurentei privind felul in care Romgaz si Petrom furnizeaza gaze naturale propriilor centrale

Iohannis: Guvernarea PSD a esuat. PSD guverneaza pentru Dragnea, nu pentru romani

 
In urma cu doua saptamani, cand a facut sesizarea la CCR privind legea bugetului pe 2019, Klaus Iohannis a oferit o scurta declaratie cu privire la impactul negativ al masurilor luate de Guvern, precum si asupra bugetului pe 2019, "bugetul rusinii nationale", dupa cum ii spune presedintele.
 
 "Este bugetul rusinii nationale”, a spus seful statului care a acuzat PSD ca e incapabil sa guverneze pentru Romania, singura preocupare fiind Liviu Dragnea.
 
Seful statului a continuat critica la adresa Guvernului spunand ca in spitale sunt "probleme peste probleme". Cel mai probabil, presedintele se refera atat la lipsa de investitii in tehnologie, aparatura, medicamente, conditii sanitare, cat si la scandalurile din ultima vreme cu medicii falsi.
 
"Educatia este subfinantata. Economia Romaniei este bulversata mai ales dupa Ordonanta 114, data in mare taina la sfarsitul anului trecut. De autostrazi nici nu poate fi vorba. Despre justitie ... pai intreaga guvernare PSD a fost un asalt asupra justitiei si a statului de drept din Romania, cu obiectivul clar din partea PSD de a pune mana pe justitie, de a politiza justitia, ca ei sa-si rezolve dosarele penale.
 
De fapt PSD nici nu guverneaza pentru romani si Romania. PSD guverneaza pentru Dragnea. PSD e incompetent si incapabil sa conduca Romania.
 

"Bugetul rusinii nationale are aspecte clare de neconstitutionalitate"

 
Despre buget?! Bugetul - rusinii nationale, asta este bugetul propus pentru 2019, bugetul rusinii nationale ... Este un buget nerealist, supraevaluat si intarziat. Cu acest buget, PSD incearca sa acopere nereusitele multiple din timpul guvernarii de pana acum. Ei l-au numit "bugetul investitiei" si asta e prima mare minciuna din buget. Toata lumea s-a intrebat de ce a intarziat PSD bugetul 3 luni de zile, fiindca trebuia prezentat pe 15 ianuarie in Parlament. Pai va spun eu de ce l-au intarziat: ei nu vor sa se realizeze investitii, pentru ca nu au bani, de asta au intarziat bugetul cu trei luni de zile", a adaugat presedintele in conferinta de presa de vineri.
 
"Exista si aspecte de neconstitutionalitate. Bugetul rusinii nationale are aspecte clare de neconstitutionalitate, nu se respecta obligatii asumate de Romania catre UE, se incalca drepturi fundamentale, se aduce atingere principiului descentralizarii. Pentru toate acestea voi sesiza azi CCR", a anuntat seful statului, intr-o scurta declaratie de la Cotroceni.
 
"Intarzierea neexplicata nici pana in prezent a bugetului denota de fapt lipsa de solutii a Guvernului PSD, solutii pentru problemele reale ale cetatenilor. Un Guvern care si-a demonstrat in repetate randuri limitele, un Guvern al imposturii, incompetentei, care a picat cu brio, iata, si acest test important - acela de a construi un buget credibil, sustenabil si la timp pentru nevoile romanilor”, a spus  Dobrovolschi, purtatorul de cuvant al presedintelui Klaus Iohannis, inainte de declaratia sefului statului.
 

"PSD  a avut grija sa aloce sume imense pentru finantarea partidelor politice"

 
"Acum cateva zile, ministrul PSD, intrebat cum e cu spitalele regionale, a dat un raspuns stupefiant: avem bani pentru proiectare. Auzi, in al treilea an de guvernare au bani de proiectare. Astia nu vor sa realizeze spitalele. Promit si nu fac.
 
In schimb, daca e vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grija sa aloce sume imense pentru finantarea partidelor politice. 150 de milioane va primi PSD din finantarea partidelor, din 270 de milioane propuse pentru finantarea partidelor. De 20 de ori mai mult decat in anul electoral 2016. Pentru asta au bani.
 
O victima sigura este administratia locala care va primi mai putin decat anul trecut. Comunitatile primesc cu 1 miliard de lei mai putin decat anul trecut. Cum sa lucreze primariile cu acesti bani? Cum sa isi realizeze investitiile. Vor trebui sa abandoneze investitii importante pentru a face fata acestui buget", a mai subliniat seful statului in declaratia de la Cotroceni.
 
Citeste si: Guvernul vrea sanctiuni mai aspre pentru evaziune fiscala si munca la negru

Sursa foto: pexels.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x