Cea mai dura lege pentru FARMACII, din 2024. Parlamentul Romaniei intra pe fir, multe farmaciste vor intra in SOMAJ
farmacistisalariu farmacistcat castiga un farmacist
Multe farmaciste vor fi somere in 2024. Parlamentul e pe cale sa dea cea mai dura lege pentru farmacii, se aplica in toata tara.
Anul 2024 ar putea aduce schimbari legislative semnificative pentru farmaciile din Romania.
Un proiect de lege proaspat depus in Parlamentul Romaniei prevede modificarea articolului 12 din Legea Farmaciei nr. 266/2008.
Concret, se limitarea numarului de farmacii ce pot fi deschise in mediul urban, acesta raportandu-se la numarul populatiei, dar si de necesitatile comunitatii respective.
Concret, am putea avea o farmacie la 4.000 de locuitori in fiecare oras, dar nu mai putin de doua, indiferent de numarul populatiei.
Atentie: masurile de mai sus au, cel putin pentru moment, caracter de propunere legislativa. Prin urmare, acestea inca nu se aplica. Pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat de presedintele Klaus Iohannis si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.
“Prezenta propunere legislativa survine ca urmare a depopularii localitatilor mici urbane si a eforturilor depuse la nivelul Ministerului Sanatatii pentru a se gasi solutii de a exista farmacii in orase unde ca urmare a scaderii populatiei, conform recensamantului populatiei din 2022 si conform legii actuale, se desfiinteaza sau isi reduc activitatea. Modificarile propuse nu afecteaza bugetul de stat, nu presupun anumite cheltuieli bugetare, ci dorim doar o reglementare adaptata situatiei actuale, se creeaza competitivitate si nu monopol al preturilor practicate de o singura farmacie si astfel vom sprijini comunitatile imbatranite si depopulate de locuitori tineri, in care lipsa a cel putin un punct farmaceutic are efecte devastatoare la adresa protejarii sanatatii locuitorilor”, argumenteaza in expunerea de motive initiatorii, senatori PNL si un senator UDMR.
Daca se va aplica legea, multe farmaciste vor ramane fara job. Salariile in farmacii sunt oricum o bataie de joc
In cazul in care proiectul de lege va ajunge sa se aplice, este evident faptul ca aceasta limitarea a numarului de unitati deschise va duce la pierderi ale locului de munca.
Din nefericire, farmacistii si asistentii sunt oricum foarte slab platiti. Putem afirma ca sunt poate chiar cei mai defavorizati angajati din sanatate, desi un farmacist ajunge sa practice aceasta meserie de-abia dupa 5 ani de facultate, petrecand pe bancile scolii aproape la fel de mult timp ca un viitor medic.
De asemenea, un asistent de farmacie se formeaza in 3 ani de zile si nu de putine ori asistentii si farmacistii ajung sa faca treaba medicilor, recomandand pacientilor medicamentele adecvate in functie de diagnostic sau chiar instituind scheme de tratament pe baza de simptompatologia ce i se prezinta. Este o munca prea slab platita in Romania.
In medie, salariul unui farmacist in Romania depaseste cu doar cateva zeci de lei pragul de 3.000 de lei. Pentru asistentii de farmacie, lucrurile stau chiar mai rau de atat. Vorbim de o medie de 2.000 de lei. Acestea sunt venituri nete, conform calculatoarelor de salarii disponibile la noi in tara. Doar ca tot din acesti bani se platesc cotizatii catre Colegiul Farmacistilor, uneori si stampile digitale sau cursurile necesare an de an.
Cat se castiga, de fapt, in Catena si Dr.Max, ca farmacist sau asistent
Potrivit cifrelor furnizate de Colegiul Farmacistilor din tara noastra, In Romania sunt angajati in fiecare an aproximativ 800 - 900 de absolventi ai facultatilor de profil. Specialistii isi gasesc repede de lucru in aceasta industrie, iar marile lanturi de farmacii au inceput chiar sa isi indrepte atentia si catre studentii abia iesiti de pe bancile facultatilor.
Numarul farmaciilor din marile orase ale tarii creste parca de la un an la altul, Catena si Dr. Max fiind doar doua dintre cele mai cunoscute lanturi de farmacii prezente in tara noastra. Stim deja ca salariile din aceasta industrie nu sunt deloc mici, insa te-ai intrebat vreodata cat castiga, de fapt, un farmacist sau un asistent care lucreaza in aceste farmacii?!
Daca vorbim despre farmaciile Catena, trebuie sa spunem in primul rand ca salariile difera de la un oras la altul. Bineinteles, salariile sunt acordate in functie de numarul de ore lucrate, angajatii din farmaciile Catena putand opta si pentru un program part-time. In medie, un farmacist angajat la Catena are un salariu net de apoximativ 3.000 de lei. La acesti bani se adauga si bonusuri lunare in valoare de 700 de lei. Salariul net pentru un asistent de farmacie este mai mic, valoarea medie fiind de 2.200 de lei, la care se adauga si tichete de masa in valoare de 300 de lei.
Salariile de baza oferite de farmaciile Doctor Max sunt ceva mai mici, insa trebuie mentionat ca pentru unele functii veniturile pot creste semnificativ. In plus, specialistii cu experienta se pot lauda cu niste venituri mai mari! Un farmacist cu experienta de cel putin un an castiga la Doctor Max in medie 2.600 de lei, la acesti bani adaugandu-se bonurile de masa in valoare de 400 de lei. De asemenea, exista si niste bonusuri pe care le ofera Doctor Max, care pot ajunge pana la 650 de lei lunar.
Lantul de farmacii Doctor Max rasplateste experienta, un farmacist diriginte ajungand sa incaseze lunar un venit net de baza de aproximativ 4.000 de lei. La acesti bani se adauga tichetele de masa in valoare de 400 de lei si alte bonusuri.
Farmacistii merita mai mult respect!
Farmacistii inchid cercul actului medical, punand la dispozitia pacientului remediul recomandat de medic sau chiar de ei insisi. Fara farmacist, pacientul ar ramane cu o reteta, cu o recomandare de tratament, cu un dignostic gol. Ei sunt cei datorita carora ajungem sa ne facem bine, de diferite afectiuni, pentru ca ne pun "in brate" remediul. Si nu e simplu! Multe persoane considera ca farmacistul elibereaza ceea ce vede pe o reteta, ca si in cazul unei vanzatoare la aprozar, care serveste un copil trimis de mama cu o lista clara: paine, lapte si ulei. Nu! De cele mai multe ori, pe reteta respectiva regasim substante ale medicamentelor. O singura substanta se poate gasi in zeci de varietati de medicamente, iar farmacistul trebuie sa le cunoasca pe toate. Cu beneficii, cu riscuri, cu efecte adeverse, cu restul compozitiei, cu gradul de eficacitate, cu istoric, etc. El decide, adesea, ce medicamente trebuie sa primesti, doar in baza unui diagnostic, chiar si fara substanta recomandata. In cazul in care se produce o eroare aici, tot actul medical este distrus. Iata, deci, importanta unei meserii care e ignorata sistematic in Romania si care nici macar nu are "dreptul" de a-si alcatui un sindicat care sa ceara drepturile acestor lucratori esentiali.
Foto: freepik.com