Comisia Europeana propune schimbari radicale in agricultura. Fermierii trebuie sa se indrepte catre productia eco
comisia europeanaagricultura ecologica
Comisia Europeana a aprobat joi un Plan de actiune pentru dezvoltarea productiei ecologice, care are ca scop stimularea productiei si consumului de produse ecologice.
Comisia Europeana si-a propus ca, pana in 2030, 25% din terenuri agricole sa fie utilizate pentru agricultura ecologica.
Beneficiile agriculturii ecologice
Conform oficialilor europeni, agricultura ecologica aduce o serie de beneficii: campurile cultivate in mod ecologic prezinta cu circa 30 % mai multa biodiversitate, animalele crescute in mod ecologic se bucura de un grad mai mare de bunastare si primesc mai putine antibiotice, fermierii ecologici au venituri mai mari si sunt mai rezilienti.
De asemenea, cumparatorii vor sti exact calitatea produselor achizitionate, datorita logoului UE pentru produse ecologice.
Comisia incurajeaza statele membre sa elaboreze planuri nationale de actiune privind agricultura ecologica
Oficialii europeni au transmis ca, prin acest plan, sectorul agriculturii ecologice va beneficia de instrumentele adecvate pentru a atinge obiectivul de 25 %, iar statele membre vor fi incurajate sa elaboreze planuri nationale de actiune privind agricultura ecologica.
Planurile nationale de actiune privind agricultura ecologica vor completa planurile strategice PAC nationale, instituind masuri care nu se limiteaza la agricultura si la ceea ce se ofera in cadrul PAC, explica oficialii europeni.
Agricultura ecologica variaza in interiorul UE, de la un stat la altul
Potrivit Comisiei Europene, nu exista un caracter unitar al abordarii agriculturii ecologice la nivelul UE, fiecare stat avand un grad diferit de dezvoltare pe aceasta zona.
"Intre statele membre exista diferente semnificative in ceea ce priveste ponderea terenurilor agricole utilizate in prezent pentru agricultura ecologica, care variaza de la 0,5 % la peste 25 %", noteaza Comisia Europeana.
"Circa 8,5 % din suprafata agricola a UE este cultivata in mod ecologic in prezent, iar tendintele arata ca, in contextul ratei actuale de crestere, UE va atinge un procent de 15-18 % pana in 2030. Acest plan de actiune ofera setul de instrumente necesare pentru a da un impuls suplimentar si a se ajunge la 25 %", transmit oficialii CE.
Cresterea consumului de produse ecologice va fi esentiala pentru a-i incuraja pe fermieri sa se orienteze catre agricultura ecologica
In planul sau de dezvoltare a agriculturii ecologie, Comisia Europeana pune accentul pe incurajarea consumului si considera ca acesta e stimulentul principal care ii poate determina pe fermieri sa schimbe abordarea clasica si sa se indrepte spre zona eco.
Cum va incuraja Comisia Europeana consumul de produse ecologice in UE
Planul de actiune propune mai multe masuri concrete menite sa stimuleze cererea, sa mentina increderea consumatorilor si sa aduca alimentele ecologice mai aproape de cetateni.
Printre acestea se numara: informarea si comunicarea cu privire la productia ecologica, promovarea consumului de produse ecologice, stimularea unei utilizari sporite a produselor ecologice in cantinele publice prin achizitii publice si sporirea gradului de distribuire a produselor ecologice in cadrul programului UE pentru scoli.
Nu in ultimul rand, prevenirea fraudelor, sporirea increderii consumatorilor si imbunatatirea trasabilitatii produselor ecologice, sunt, de asemenea, obiective asumate de UE.
Consumul de produse bio poate fi incurajat si de sectorul privat
Si mediul privat poate pune umarul la dezvoltarea agriculturii agricole, prin incurajarea consumului.
"Sectorul privat poate juca si el un rol semnificativ, de exemplu prin recompensarea angajatilor cu "bonuri bio" pe care le pot folosi pentru a achizitiona alimente ecologice", spune Comisia Europeana.
Ziua produselor ecologice la nivelul UE
Pentru a sensibiliza publicul cu privire la productia ecologica, Comisia va organiza anual o "Zi a produselor ecologice" la nivelul UE, precum si premii in cadrul lantului alimentar ecologic, care sa recunoasca excelenta in toate etapele lantului alimentar ecologic.
De asemenea, Comisia va incuraja dezvoltarea retelelor de turism ecologic prin intermediul "biodistrictelor".
"Biodistrictele" sunt zone in care fermierii, cetatenii, operatorii turistici, asociatiile si autoritatile publice colaboreaza in vederea gestionarii sustenabile a resurselor locale, pe baza principiilor si practicilor ecologice.
Comisia urmareste si dezvoltarea acvaculturii din UE
"Planul de actiune constata ca productia de acvacultura ecologica ramane un sector relativ nou, dar cu un potential semnificativ de crestere", noteaza oficialii Comisiei.
Prin urmare, viitoarele noi orientari ale UE privind dezvoltarea sustenabila a acvaculturii din UE vor incuraja statele membre si partile interesate sa sprijine dezvoltarea productiei ecologice in acest sector.
Planul mai arata ca oficialii din Comisie intentioneaza sa sporeasca ponderea activitatilor de cercetare si inovare si sa dedice cel putin 30 % din bugetul aferent actiunilor de cercetare si inovare din domeniul agriculturii, al silviculturii si al zonelor rurale pentru teme specifice sectorului agriculturii ecologice sau relevante pentru acesta.
Citeste si: Musk impinge Bitcoinul ca moneda in comert, insa se pune la adapost de volatilitatea sa
Foto: freepik.com