Declaratia Unica 2022. Care sunt noutatile pentru acest an, ce trebuie sa stie contribuabilii
declaratia unica 2022
Pe 25 mai, Declaratia Unica va trebui depusa atat de persoanele fizice care au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri sau pierderi in Romania sau in strainatate, cat si de noi categorii: pensionarii, persoanele fizice care au primit indemnizatii de ajutor in pandemie si de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala. De asemenea, de anul viitor, anticipam alte doua modificari. Astfel, persoanele fizice care obtin castiguri din vanzarea de actiuni nu vor mai depune Declaratia Unica si vor datora un impozit mai mic. In plus, pentru sumele decontate persoanelor fizice care gazduiesc refugiati ucraineni nu este prevazuta, pana la acest moment, obligatia de raportare prin Declaratia Unica.
Putin peste o luna a mai ramas pana la implinirea termenului de depunere a Declaratiei 212 – Declaratia Unica. De retinut ca Declaratia a fost modificata, la inceputul anului, astfel incat sa includa modificarile fiscale aparute pe finalul anului 2020 sau in 2021.
Noi rubrici. Prin Ordinul ANAF, a fost introdusa o noua subsectiune, ce va trebui completata de persoanele fizice ce realizeaza, in cursul anului de raportare, venituri impuse pe baza normelor de venit din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuintele proprietate personala. De asemenea, Declaratia a fost modificata, astfel incat sa cuprinda o subsectiune distincta: pentru declararea, in anumite situatii, a contributiilor sociale datorate de catre contribuabili, pentru veniturile reprezentand remuneratii, indemnizatii si alte venituri similare, precum si orice alte avantaje, in bani sau in natura, obtinute din strainatate.
Declaratia Unica din 2022 va cuprinde, de asemenea, si o sectiune distincta pentru ca persoanele care au primit in timpul pandemiei indemnizatii de sprijin pentru activitate intrerupta - cele acordate in perioada octombrie - decembrie 2021 in baza OUG 111/2021, sa poata declara veniturile.
In plus, Declaratia 212 va avea si campurile necesare pentru definitivarea impozitului anual datorat cu platile anticipate retinute la sursa - in cazul veniturilor realizate de catre contribuabili, ca urmare a valorificarii dreptului de creanta dobandit in legatura cu masurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist (Legea 165/2013), precum si campurile privind obligatiile fiscale datorate de contribuabili potrivit OUG 111/2021.
Si pensionarii trebuie sa depuna Declaratia in anumite conditii. Astfel, acestia nu sunt scutiti de depunerea declaratiei unice si plata darilor fiscale pentru veniturile pe care le obtin, pe langa pensie, din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala (cu exceptia celor pentru care impozitul se retine la sursa), cedarea folosintei bunurilor (chirii), din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care venitul net se stabileste in sistem real, transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care exista obligatia depunerii acestei declaratii. Daca au obtinut astfel de venituri anul trecut, pensionarii trebuie sa depuna Declaratia Unica si sa plateasca darile aferente pana la 25 mai. Potrivit Codului fiscal, impozitul datorat pentru veniturile enumerate mai sus este de 10%.
Tot pensionarii mai datoreaza contributii la sanatate, daca veniturile obtinute pe langa pensie depasesc intr-un an 12 salarii minime brute. Pentru veniturile din proprietate intelectuala nu se datoreaza CASS.
Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri, dar care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Ce ar putea urma. De anul viitor, persoanele fizice care obtin castiguri din vanzarea de actiuni vor datora un impozit mai mic si nici nu vor mai trebui sa depuna Declaratia Unica.
Cele doua masuri sunt cuprinse intr-o noua initiativa legislativa care tocmai a trecut de Camera Deputatilor si merge la promulgare. Practic, acestea sunt concepute in asa fel incat sa stimuleze investitiile individuale pe piata de capital. Astfel, persoanele fizice se vor bucura de scaderea impozitului datorat la stat pentru castigurile obtinute din vanzarea titlurilor de valoare, atunci cand tranzactiile sunt facute prin intermediari sau prin firme de administrare a investitiilor/ administratori de fonduri de investitii alternative rezidente in Romania. Impozitul va fi de 1%, pentru titlurile detinute de peste 365 de zile sau de 3%, pentru titlurile detinute de mai putin de 365 de zile, acesta fiind astazi de 10%.
Cea de-a doua masura se refera la transferul obligatiilor fiscale de la persoana care investeste la intermediar sau la firma de investitii/ fondul de investitii. Cu alte cuvinte, persoanele fizice care investesc la bursa vor scapa de grija declararii, prin Declaratia Unica (formularul 212), si a platii impozitului.
Prin stabilirea acestui regim fiscal simplificat, initiatorii urmaresc, practic, cresterea semnificativa a numarului de persoane fizice care investesc pe piata de capital. Ceea ce ar insemna, evident, si sume mai mari colectate de stat din impozitul aferent castigurilor.
"Mecanismul actual de calcul, declarare si plata a taxelor din castigurile de capital este greoi si descurajeaza investitorii persoane fizice. Desi suntem a doua cea mai mare tara din regiune dupa Polonia, ca populatie, Romania are intre 15.000 si 20.000 de investitori activi in mod direct pe bursa, fata de 250.000, cati are Polonia. (...) Desi exista multiple oportunitati de diversificare a plasamentelor, majoritatea micilor deponenti prefera confortul impozitarii la sursa a depozitelor bancare in detrimentul investitiilor directe sau indirecte in piata de capital si din considerente de birocratie fiscala”, se arata in nota initiatorilor actului aflat in Camera Deputatilor.
Un prim efect important pentru Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala ar fi reducerea numarului de persoane obligate sa completeze si sa depuna Declaratia Unica, ca urmare a retinerii impozitului la sursa de catre un numar de 18 societati de administrare a investitiilor si 23 de societati de servicii de investitii financiare. ”In acest context, interactiunea Fiscului s-ar realiza doar cu un numar de 41 de societati comerciale, care astfel ar retine la sursa si ar plati impozitul pe castig in fiecare luna, spre deosebire de situatia curenta, in care sunt implicati mii de contribuabili, fiecare cu declaratii anuale proprii”, se mai arata in nota initiatorilor proiectului.
In ceea ce le priveste pe persoanele fizice care gazduiesc cetateni straini sau apatrizi aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina, acestea trebuie sa stie ca, in principiu, sumele primite drept decont din partea statului pentru cheltuielile realizate ar trebui sa fie neimpozabile. In opinia noastra, putem intelege ca, atata timp cat sunt numite ”cheltuieli” si, mai mult, sunt decontate doar pe baza unor documente justificative, acestea nu ar trebui sa fie asimilate unor venituri (de orice natura). Ar fi binevenita, insa, o confirmare din partea autoritatilor.
In concluzie, va recomandam sa nu lasati pe ultima suta de metri depunerea Declaratiei. Pentru ca a ramas putin timp pana la data oficiala de depunere, ar fi momentul sa verificati sursele de venit si sa completati Declaratia Unica, dar si sa faceti plata.
Explicatiile ne-au fost oferite de Claudia Sofianu, Partener, departamentul de Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania Corina Mindoiu, Partener Asociat, departamentul de Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania.