Expert: Cota unica de impozitare va disparea, sute de mii de bugetari vor fi concediati si nu vor mai fi bani de salarii si pensii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Expert: Cota unica de impozitare va disparea, sute de mii de bugetari vor fi concediati si nu vor mai fi bani de salarii si pensii
Expert: Cota unica de impozitare va disparea, sute de mii de bugetari vor fi concediati si nu vor mai fi bani de salarii si pensii
de Magda Florea la 02 Oct. 2019
Urmareste-ne pe Google News
masuri de austeritatesalariipensiiconcedieribugetarilegea salarizarii unitarelegea pensiilorcota unica de impozitare

Presedintele Camerei de Comert Romano-Germane, Dragos Anastasiu, a avut, marti seara, o intalnire cu oamenii de afaceri germani din Romania. Atanasiu i-a avertizat pe acestia cu privire la cele mai plauzibile scenarii care se vor intampla in plan economic in Romania urmatorilor trei ani.

 Potrivit presedintelui Camerei de Comert Romano-Germane, in 2020 va veni la putere un Guvern tehnocrat care se va confrunta cu problema lipsei banilor. Atanasiu spune ca, in urmatorii trei ani, guvernantii nu vor putea respecta grilele de salarizare impuse de Legea pensiilor si de Legea salarizarii unitare, motiv pentru care se vor lua masuri de austeritate.
 
Cele mai importante dintre acestea, spune Atanasiu, sunt concedierile din sectorul public, dar si eliminarea cotei unice de impozitare.
 
Acesta s-a adresat oamenilor de afaceri germani din Romania, spunandu-le sa se pregateasca, pentru ca Executivul va renunta din 2020 la cota unica de impozitare.
 
"Cota unica: e o parere personala, eu sunt sustinatorul cotei unice, dar cota unica n-are nicio sansa sa supravietuiasca. Repet, nu pot sa spun de unde vin discutiile, dar dupa parerea mea personala cota unica nu are nicio sansa sa supravietuiasca. C-o fi bine, c-o fi rau, nu sunt banii in Romania! In anii 2020, 2021, 2022 si asa mai departe, nu sunt bani pentru a plati salariile si pensiile conform actualei Legi a Pensiilor si a Salarizarii Unitare. Nu sunt bani! Eu personal cred ca niciun partid nu se va atinge de aceasta zona, o vor lasa asa, si atunci intrebarea este 'cum facem (Guvernul, n.r.) rost de bani? Adica avem o cheltuiala fixa (pensiile si salariile bugetarilor n.r.), si de asta nu ne atingem'", a spus Dragos Anastasiu.
 
"Deocamdata nimeni nu are curaj, cu exceptia unui singur politician, a lui Ponta, in rest nimeni nu are curaj sa se atinga de (renuntarea la cota unica de impozitare, n.r.). Pe de alta parte, toata Banca Nationala, Florin Georgescu, Croitoru, toata lumea la BNR e cu cota progresiva, dar in rest dintre politicieni nimeni nu are curaj, cu exceptia lui Ponta, dar toata lumea o are in minte, va spun din discutiile cu ei, nu din altceva", a adaugat Dragos Anastasiu.

De ce nu vor antreprenorii eliminarea cotei unice de impozitare?

 
Cota unica de impozitare are ca principale beneficii descurajarea emigrarii fiscale a firmelor romanesti si simplificarea sistemului de administrare fiscala prin reducerea birocratiei. 
 
De asemenea, un sistem cu cote de impunere progresive nu poate sustine atragerea de investitii straine in tara, schimbarea cotei unice cu impozit progresiv aratand pe langa o instabilitate a sistemului fiscal si o impovarare a contribuabililor, motiv care ar duce la plecarea din tara a companiilor straine. Companii care au investit Romania tocmai pentru ca au fost atrase de beneficiile cotei unice de 16%.
 
Citeste si: Manipularea pentru votul la prezidentiale: Buzunarul romanului, in prim-plan
 
Revenind la declaratiile lui Atanasiu, acesta preconizeaza ca, odata cu instaurarea unui nou Guvern, 400.000 de bugetari vor fi dati afara din sistem, din lipsa de fonduri pentru a le sustine salariile.

"O sa incerce sa se atinga, unii de ei, in urmatorul an, daca se poate, printr-un Guvern care nu o sa aiba la varf coloratura politica, sa se atinga de Legea Pensiilor, cu pensiile speciale si cu salarizarea unitara, dar in special prin diminuarea numarului de bugetari de la 1.200.000 la 800.000, printr-o schimbare la nivel de administratie. Nu o sa mai fie 42 de judete, ci 8 regiuni, n-o sa mai fie 3.000 de unitati administrativ-teritoriale, ci 1.000, si de acolo dam afara 400.000 de oameni, de care mediul privat are nevoie, ca sa zic asa. Depinde cine iese de acolo, ca de unii s-ar putea sa n-avem nevoie, ca va fi mai rau decat asa", a mai punctat Dragos Anastasiu.
 
De asemenea, presedintele Camerei de Comert Romano-Germane a tinut sa precizeze ca antreprenorii germani vor intampina multe provocari in lunile urmatoare, mai ales incepand din 2020, cand s-ar putea confrunta cu o cota progresiva de impozitare, la fel ca in Germania.
 
"Taxarea inversa generalizata ar fi solutia, dar nici la aia nu ne calificam. Deci ne vom califica la cota progresiva", a afirmat Atanasiu.
 
Atanasiu si-a exprimat, totusi, dorinta ca spusele lui sa nu se realizeze, insa a spus ca sunt slabe sanse ca acest lucru sa se intample si a avertizat oamenii de afaceri sa isi ia masuri de precautie si sa fie pregatiti pentru aceste schimbari atat de importante care vor fi de impact pentru intreg mediul de afaceri.
 
"Eu nu vreau sa fiu Oracolul din Balcesti, sa aruncati in mine cu rosii, dar nu vad alta solutie decat asta. Sa dea Dumnezeu sa nu fie, insa e bine sa va pregatiti. Si sigur ca e foarte populist sa spui ca aia care castiga mult sa plateasca mult, aia care castiga putin sa plateasca putin, si mai ales ca in multe state din Europa si in Germania asa e. Acum, Camera de Comert Romano-Germana sa argumenteze impotriva! Vom argumenta, dar nu stiu cata credibilitate vom reusi sa avem".
 

Ministrul Muncii este de acord cu opinia lui Dragos Atanasiu


Declaratiile presedintelui Camerei de Comert Romano-Germane nu au ramas fara ecou in Guvern. La ele a reactionat ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai, care ii da dreptate lui Atanasiu.
 
Budai confirma faptul ca pentru sanatatea bugetului tarii, ar fi nevoie ca 30% dintre bugetari sa fie concediati, insa avertizeaza cu privire la necesitatea unei analize serioase, ca sa nu ne trezim in situatia ca vor fi facute disponibilizari fix din zonele cu deficit de personal.

"Pana sa vorbim de bani, vorbim despre oameni, iar atunci cand vorbesti despre oameni trebuie sa fii foarte exact, foarte motivat. Si cu argumente. Daca spui: 'Din 1.200.000 noi trebuie sa dam afara 400.000'. Ok. Am aplicat un procent si stiu ca 30% trebuie dati afara. Ok. Cati dintre ei sunt profesori, cati medici, cati functionari? Facem analiza. (...) Odata cu intrarea in UE - si ma refer la serviciile sociale din cadrul Ministerului Muncii - sunt mai multe servicii sociale. Nu noi, oamenii, trebuie sa facem acele servicii sociale? Nu avem nevoie de personal? Venim, asa, si aruncam o cifra: 'Cand venim noi la guvernare dam 400.000 de oameni afara si le taiem salariile prin impozitare'. Super!", a spus Budai.
 
Budai a vorbit si despre eliminarea cotei unice de impozitare, despre care spune ca e "o taiere mascata de venituri".
 
"Parerea mea este ca e o taiere mascata de venituri ale populatiei si vad ca colegii din opozitie nu isi mai asuma sa iasa ei cu acest program. Vor motiune - e corect, e constitutional, dar cred ca ar fi fost si mai corect sa vina sa spuna ce pun in loc. Si vedem ca primim semnale de ce pun in loc: sa nu mai dam subventii, sa nu mai dam vouchere de vacanta. Acum sa taiem si salarii. 
 
Dar nu mai taiem salariile cu procent, 25%, ci facem cum am facut la pensii in 2010. Ne-a spus Curtea ca nu putem sa le taiem, hai sa le impozitam. E, acum punem cota progresiva asupra salariilor. Este tot o taiere de venituri", a explicat Budai.
 
De asemenea, oficialul de la Ministerul Muncii a vorbit si despre situatia institutiei pe care o conduce, spunand ca Ministerul este subdimensionat. Citeste aici continuarea declaratiilor lui Marius Budai
 
Citeste si: Senatul a decis: Impozit de 90% pentru pensiile ce depasesc 10.000 de lei
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x