Experti in Energie: Romania e o mina de aur, ca asezare geografica. De ce nu reusim sa ne folosim resursele pentru a iesi din criza?
criza energeticaenergie regenerabila
Traversam o perioada plina de provocari din punct de vedere energetic. Nu ne apasa doar criza energetica, ci suntem si in plin proces de transformare a energiei, subliniaza expertii Asociatiei Energia Inteligenta, care sunt de parere ca tara noastra, din perspectiva geografica, e o veritabila "mina de aur". "Trebuie sa invatam sa folosim corect resursele regenerabile, pentru atingerea tintei ambitioase de emisii de carbon net-zero pana in 2050. Suntem, oare, pe drumul cel bun?".
Traversam o perioada plina de provocari din punct de vedere energetic. Nu ne apasa doar criza energetica, ci suntem si in plin proces de transformare a energiei, subliniaza expertii Asociatiei Energia Inteligenta, care sunt de parere ca tara noastra, din perspectiva geografica, e o veritabila "mina de aur". "Trebuie sa invatam sa folosim corect resursele regenerabile, pentru atingerea tintei ambitioase de emisii de carbon net-zero pana in 2050. Suntem, oare, pe drumul cel bun?".
Conform specialistilor ce au realizat o ampla analiza, detaliata in randurile ce urmeaza, se pare ca, momentan de poticnim in legislatie si pare ca ne dam cu stangul in dreptul, dar premisele sunt promitatoare. Prin proiectul 'Romania Traditionala cu Energie Curata', Asociatia Energia Inteligenta si-a propus sa abordeze rand pe rand resursele regenerabile. La ultimul eveniment in centrul atentiei a fost energia fotovoltaica, iar experti si reprezentanti ai autoritatilor si-au expus punctele de vedere.
Energia fotovoltaica este cea mai curata energie, insa nu ar fi si cea mai sigura, din cauza discontinuitatii ei. De aceea este nevoie ca ea sa faca parte dintr-un mix care sa asigure necesitatea energetica a Romaniei, a declarat in cadrul dezbaterii „Energia fotovoltaica, parte din mixul de energie curata al Romaniei” presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Bende Sandor. Momentan, productia de energie electrica din surse fotovoltaice reprezinta 7,5%, iar autoritatile incearca sa incurajeze, prin diferite proiecte, cresterea acestui procent.
"Parerea mea este ca Romania ca asezare geografica este o mina de aur din punct de vedere energetic pentru ca are un mixt foarte bogat: puteam avea energie nucleara si avem energie nucleara, putem avea energie eoliana si avem energie eoliana, avem energie hidro, avem hidrocarburi si carbune deocamdata, dar pe care sunt de acord ca trebuie sa il inlocuim si nu eliminam (inlocuit este cu totul altceva). Dar eu sunt de parere ca nici o resursa sa nu depaseasca 20% din mixtul de energie si atunci partea de siguranta energetica a Romaniei este oarecum echilibrat”, a declarat Bende Sandor.
"Vestea buna este ca potentialul pe zona de resurse regenerabile este foarte ridicat in cazul nostru"
Vestea buna este ca potentialul pe zona de resurse regenerabile este foarte ridicat in cazul nostru. Avem deja investitori care au venit cu miliarde de euro pentru proiecte fotovoltaice, iar pana in anul 2030 se estimeaza ca vom avea peste 30.000 de noi locuri de munca in aceasta zona, atat pe partea de constructii de parcuri fotovoltaice cat si pe parte de operare si mentenanta. In plus, ce este foarte important, peste 50% din valoarea cheltuita intr-un proiect fotovoltaic ramane in tara, contribuind astfel la bunastarea comunitatilor locale, iar suprafata de terenuri agricole din Romania pe care vor fi construite vreodata parcuri fotovoltaice nu va depasi 0.05%.
"Din perspectiva noastra nu vorbim numai de securitate energetica ci vorbim si despre bunastare la nivelul tuturor locuitorilor si comunitatilor din zona unde se investeste. Peste tot unde am dezvoltat si am construit proiecte regenerabile, toate comunitatile au beneficiat cu varf si indesat si puteti discuta la nivel de locuitori si autoritati locale ca sa vedeti cati bani vin din taxe si impozite pe aceste unitati de productie”, a declarat Sebastian Enache, Director General Monsson.
Si clima pare sa fie de partea noastra. Romania are 210 zile insorite pe an, drept care potentialul pe zona de energie fotovoltaica este foarte ridicat, iar pana in 2027 putem deveni una dintre primele 7 piete europene in acest sector.
"Energia fotovoltaica este cea mai buna optiune pentru ca este o energie curata, ieftina, cu un timp de instalare a noilor capacitati foarte redus, ceea ce este esential nu doar pe plan national, dar si regional pentru ca Romania are potentialul de a deveni un factor de stabilitate in acest areal geografic. In acest sens sunt necesare masuri care sa ne puna pe calea independentei energetice pentru ca Romania este importator net de energie din 2019, insa putem schimba acest statut prin investitii in proiecte de regenerabile”, a declarat Irene Mihai, Policy Officer RPIA.
Legislatia e cea mai mare piedica a noastra, spun specialistii
Din pacate insa ne poticnim in legislatie. Producatorii existenti au avut foarte mult de suferit, din cauza unei legi, initial, prea generoase. Insa, modul in care s-au reglat lucrurile a dus in alta extrema, care deja blocheaza proiectele noi. Ba mai mult, in cateva luni, am putea asista la nenumarate insolvente sau chiar falimente ale acestora, ceea ce va speria potentialii investitori.
"Daca discutam cu investitorii noi, pe langa aceasta aceasta instabilitate istorica pe care noi am avut-o in zona de regenerabile, mai avem un blocaj absolut in acest moment la Ministerul Agriculturii pentru ca acea lege care a modificat legea fondului funciar si in mod natural in sfarsit a permis constructia acestor centrale in extravilan asa cum este normal, a fost interpretata de minister intr-un mod care din punctul meu de vedere blocheaza orice fel de dezvoltare. Avem o data situatia in care acei dezvoltatori care au depus documentatia anterior intrarii in vigoare a modificarii la legea 18 nu au primit un raspuns pana la aprobarea acelei legi, ci abia ulterior primind respingere, motivandu-se exact cu legea, deci avem un factor de retroactivitate, dar lucrurile merg intr-o zona mult mai grava de atat. Ministerul a emis un ordin, Nr. 299 in octombrie anul curent in care vine cu o completare si spune asa: la documentatia de scoatere din circuitul agricol, operatorul trebuie sa vina sa completeze documentatia cu un proiect tehnic prin care sa demonstreze ca intreaga cantitate de energie pe care o va produce pe acele sa spunem maxim 50 de hectare, se va utiliza pentru consumul propriu al fermei. In acceptiunea celor de la agricultura, orice teren agricol face parte dintr-o ferma. Va intreb eu retoric pe toti: ce ferma pe lumea asta consuma 50 de MW (putem admite ca pe un teren de 50 de hectare se pot instala aproape 50 MW)? Nu exista o ferma care sa aiba autoconsum de 50MW, iar pentru a pune lucrurile in perspectiva, Dacia la Pitesti consuma 50 MW/h. Ori, de facto, acest ordin care in acceptiunea mea personala, nefiind totusi jurist, este ilegal pentru ca vine si adauga la lege. El ca si efect are blocarea tuturor investitiilor care merg pe aceasta lege. Deci proiectele de dezvoltare noi, in momentul de fata sunt blocate”, a declarat Martin Moise, Prim-Vicepresedinte PATRES.
Ba mai mult, avocata Tatiana Fiodorov, Expert FEL si avocat in sectorul energetic a atras atentia in cadrul dezbaterii ca Ministerul Agriculturii interpreteaza noile modificari ale Ordinului 299/2022 in mod eronat, ca fiind interzisa dezvoltarea proiectelor solare pe suprafete de peste 50 de hectare.
"Vreau sa mentionez in mod expres ca in prezent atat Ordinul 1056/2018, cat si Ordinul 83/2018 sunt in vigoare si ar trebui sa se aplice. De aici si problema pe care o identificam la nivelul Ministerului Agriculturii legata de faptul ca oarecum interpreteaza aceste modificari la legea fondului funciar ca fiind exhaustiva si ca fiind una care interzice de fapt dezvoltarea proiectelor solare de peste 50 de hectare. Or, atata timp cat nici legea 262, nici legea 256 si mai apoi nici Ordinul 299 de modificare a Ordinului 83 nu mentioneaza in mod expres ca orice alta prevedere contrara acestor prevederi se abroga, ramane in vigoare Ordinul 1056 care permite introducerea in intravilan pentru scopul dezvoltarii de proiecte solare inclusiv a terenurilor de peste 50 de hectare”, a mentionat Tatiana Fiodorov.
Dupa ce reusim sa ne aliniem cu legislatia, am putea avea si de castigat, pentru ca anii care urmeaza vin si cu nenumarate oportunitati financiare pe zona de tranzitie energetica. Luciana Cotutiu, specialist in Finantari Europene RomCapital Invest, a facut o radiografie a proiectelor care sunt disponibile pentru Romania. Printre programele disponibile la ora actuala se numara cele trei apeluri POIM deschise, dedicate autoritatilor publice locale pentru producere de energie si autoconsum, dar si operatorilor regionali de apa pentru imbunatatirea eficientei energetice. Li se adauga fondurile disponibile prin Programul Operational Dezvoltare Durabila, Programul Operational Tranzitie Justa adresat celor 6 judete din Romania care trebuie sa isi reduca dependenta de carbune, Programele Operationale Regionale dedicate eficientei energetice, PNRR-ului, dar si printr-un nou program al Comisiei Europene – Cross-border (RES) pentru proiecte transfrontaliere ale statelor membre.
Foto: unsplash.com