FAO: Cate alimente arunca la cos Romania
faosefromaniaalimenterisipa
Seful Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), Jose Graziano da Silva, a declarat ca este foarte impresionat de Romania. Potrivit afirmatiilor acestuia, in Romania, nu numai datele statistice au contribuit la aceasta impresie, conform Agerpres.
Seful FAO a declarat ca este impresionat de Romania si de faptul ca s-a reusit obtinerea unei balante pozitive in raportul dintre export si import.
"Aceasta balanta contribuie la o crestere care este de 5,6-5,8% din PIB. Nu este o cifra pe care o intalnim curent in lume si mai ales in aceasta regiune. Este vorba despre o performanta demna de remarcat. Trebuie sa spun ca, personal, am avut ocazia sa umblu prin oras. In aceasta dimineata am vazut cat de plina de viata este economia", a precizat seful FAO.
Oficialul a luat parte la cea de-a 29-a Conferinta Regionala FAO pentru Europa si Asia Centrala derulata la Bucuresti.
Jose Graziano da Silva a mentionat ca ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost ales presedinte al Conferintei Regionale pentru Europa pentru urmatorii doi ani.
Romania a fost gazda pentru a doua oara de cand este membra FAO, din anul 1961, a conferintei regionale pentru Europa si Asia Centrala, primul eveniment avand loc in urma cu 38 de ani in anul 1976.
Expertii au dezbatut problema risipei de alimente si a deseurilor alimentare, dar au discutat si despre metodele de a oferi suport fermelor de familie din zona.
Conform FAO, in fiecare an, peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite in intreaga lume. Aceasta cifra reprezinta circa 30 % din productia de alimente la nivel mondial si implica costuri de 750 de miliarde de dolari.
In acest moment, in intreaga lume circa 842 de milioane de persoane au probleme cu foametea, malnutritia si insecuritatea alimentara.
Tara noastra inregistreaza o risipa de alimente de cinci milioane de tone, potrivit sursei citate.
Agerpres mai scrie ca aceasta risipa inseamna de fapt un prejudiciu si pentru mediul ambiant. Anual, hrana produsa fara a fi consumata inghite un volum de apa echivalent cu debitul din fiecare an al fluviului Volga din Rusia.
In plus, aceasta risipa este "vinovata" pentru aducerea in atmosfera a 3,3 gigatone de gaze cu efect de sera, releva datele FAO.