Guvernul scumpeste din noua tigarile. Masura face parte dintr-un amplu PLAN de AUSTERITATE
masuri austeritateacciza tigariscumpirirectificare bugetara
Guvernul va adopta, luni, o Ordonanta de Urgenta care prevede majorarea accizei la tigari.
Majorarea accizei la tigari se va aplica, incepand din septembrie, de la 483,74 lei/1.000 de tigarete, la 503,97 lei/1.000 de tigarete.
Surse oficiale din Guvern au transmis ca majorarea accizei este o masura care trebuie luata pana la finele anului, pentru a ne alinia la o directiva europeana emisa in acest sens. Totodata, sursele precizeaza ca impactul va fi de 159 milioane lei in 4 luni.
Aceasta nu este singura masura pe care o va adopta Guvernul, luni. Executivul va adopta
o serie de masuri de austeritate, menite sa aduca mai multi bani la bugetul de stat, dupa cum afirma ministrii Cabinetului Dancila.
Printre masurile care vor fi adoptate luni se numara
impozitarea pensiilor speciale, reducerea numarului de posturi de secretari de stat in ministere si eliminarea sporului pentru conditii grele si vatamatoare. Totodata, se poarta discutii si in ceea ce priveste gratuitatea transportului feroviar pentru studenti. Eugen Teodorovici a anuntat ca se gandeste sa elimine aceasta gratuitate, fiindca, spune domnia sa, astfel nu ne vom mai confrunta cu situatia in care alti beneficiari, precum pensionarii, nu gasesc locuri disponibile atunci cand vor sa calatoreasca.
Oficialul din Finante se gandeste sa compenseze aceasta eliminare a gratuitatii, cu extinderea unor beneficii pe alte mijloace de transport in comun. Totodata, Teodorovici a spus ca e posibil si ca aceste beneficii sa fie conditionate de performantele scolare.
O alta masura de austeritate care ar putea fi adoptata luni vizeaza elimianarea burselor pentru studentii care nu munesc in vacanta de vara. Astfel, Ministerul de Finante spune ca vrea sa incurajeze tinerii sa intre in campul muncii, cel putin temporar, pentru a beneficia de bursele scolare.
Toate aceste masuri vor fi discutate, luni, intr-o sedinta de guvern, dupa care vor fi introduse intr-o Ordonanta de Urgenta.
Tot luni, va fi adoptata si rectificarea bugetara: Se taie fonduri de la Educatie, Sanatate, Transporturi, dar si de la STS
Va aminim ca, tot luni, Executivul urmeaza sa adopte
proiectul de rectificare bugetara. Deficitul bugetar al Romaniei a ajuns la un nivel critic, motiv pentru care, pentru a-l tine sub control sub pragul de 3%, Guvernul planuieste sa taie fonduri de la Educatie, Transporturi si Sanatate.
Ar fi nevoie de 7 miliarde de lei urgent, spun membrii Guvernului, care sunt insa contrazisi de analistii financiari, care cred ca doar 17 miliarde de lei pot tine sub control deficitul bugetar.
In acest sens, Ionut Dumitru, economist-sef la Raiffeisen Bank, vorbeste despre deficitul bugetar al Romaniei, spunand ca Finantele trebuie sa gaseasca fonduri suplimentare, pentru a mentine deficitul in limita maxima de 3%.
Potrivit lui Dumitru, taierile de fonduri de la Ministerele de Sanatate, Transporturi si Educatie, dar si de la STS, nu sunt suficiente pentru a acoperi gaura neagra din bugetul tarii. De asemenea, nici "economiile" care se fac prin masurile de austeritate anuntate saptamana aceasta de Guvern nu sunt suficiente pentru a atinge tinta de deficit bugetar.
Victor Ponta: "Vom avea o rectificare bugetara NEGATIVA , bazata pe date si previziuni FALSE"
Ionut Dumitru nu este singurul care critica nivelul deficitul bugetar si masurile adoptate pana acum de Guvern in materie economcia. Victor Ponta, fostul premier al Romaniei, atrage atentia asupra faptului ca bugetul tarii se aproape de colaps.
Actualul lider al PRO Romania spune ca, desi Guvernul a anuntat ca va adopta cateva masuri menite sa aduca mai multi bani la buget, acestea vor fi "frectie la picior de lemn" pentru buget, care se afla intr-o situatie critica.
Victor Ponta subliniaza faptul ca actualul deficit bugetar al Romaniei este de 20 de miliarde de lei doar in primele 6 luni ale anului, depasind deficitul pe tot anul 2014 sau 2015.
"Romania a intrat oficial pe ultimul segment al drumului spre prapastia bugetara (si, in curand, spre criza economica si sociala)", a transmis Ponta.
Fostul premier a mai spus ca deficitul este acoperit cu imprumuturi - bani pe care noi si copiii nostri trebuie sa ii dam inapoi cu dobanda, dar si faptul ca "Tarile cu politicieni inteligenti si responsabili fac imprumuri ca sa construiasca infrastructura ( autostrazi, aeroporturi, zone industriale, spitale, scoli etc) / din 2017 Romania a imprumutat bani ca sa ii cheltuie pe pensii, salarii, primari si alte investitii “politice” / tripleta Dragnea - Valcov- Teodorovici a distrus Bugetul fara macar sa obtina beneficii politice / acesta este semnul iresponsabilitatii".
Citeste aici:
"Indiferent cine va fi la guvernare in viitor ... nu va putea realiza reforma radicala a administratiei publice din Romania fara bani - in timpul unei crize bugetare si economice"