In curand, alimentele vor deveni un lux
organizatia pentru cooperare si dezvoltare economicaocdealimentecarne de pasarecarne de porcscupiri
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) prevede ca, in urmatorii zece ani, preturile alimentelor vor creste in medie cu pana la 30%, din cauza ca productia de cereale nu poate tine pasul cu cererea.
Atat OCDE, cat si Organizatia pentru Alimente si Agricultura a ONU, anticipeaza ca volatilitatea preturilor, care a turmentat pietele agricole in ultimii ani, va deveni un lucru obisnuit, ca urmare a productiei mai reduse.
Totodata, schimbarile climatice si declinul rezervelor de hrana din intreaga lume vor face ca alimentele sa fie o marfa rara pentru pentru nu mai putin de un miliard de oameni.
OCDE anticipeaza ca pretul la carnea de pasare va creste cu 30%, in timp ce carnea de porc se va scumpi cu 20%, din cauza unui consum tot mai mare provenind din statele emergente.
In acelasi timp, preturile cerealelor se vor majora cu circa o cincime, iar cresterea productiei mondiale va incetini la 1,7% pe an, de la 2,6%, in ultimul deceniu, ca urmare a stagnarii in statele dezvoltate.