Ministrul Mediului a aflat de pe Facebook despre gradul urias de poluare din Capitala: Noroc ca eram treaz
poluarebucurestiministrul mediuluicostel alexe
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a tinut o conferinta de presa pe tema poluarii din Capitala. Subiectul nu a fost ales intamplator. In Bucuresti, poluarea a atins un nivel alarmant, parametrii fiind depasiti de aproximativ 9 ori fata de limitele normale. Ministrul sustine ca a aflat de pe Facebook despre aceasta situatie si ca decis sa schimbe conducerea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului Bucuresti.
In cadrul conferintei de la Ministerul Mediului, Costel Alexe a vorbit despre gradul alarmant de poluare inregistrat in Capitala. El sustine ca autoritatile care aveau obligatia sa il instiinteze cu privire la aceasta situatie nu au facut-o, iar el a aflat de pe Facebook despre situatia critica din Capitala.
"Noroc ca eram treaz", a spus Alexe.
Aceste "autoritati" responsabile ar fi trebuit sa fie personalul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului Bucuresti. Insa ministrul spune ca nimeni nu i-a furnizat informatii cu privire la gradul alarmant de poluare inregistrat in Capitala.
Pe cale de consecinta, Alexe a decis sa schimbe conducere Agentiei.
"Avem in cadrul Ministerului un elefant si acela este ANPM-ul, care in momentul de fata are reale carente si de management, si de comunicare. Nu e firesc ca cei din conducerea ministerului cand avem astfel de depasiri sa afle de pe Facebook, norocul meu ca eram treaz. In aceasta dimineta, am solicitat demiterea conducerii APM Bucuresti si a directorilor de acolo", a anuntat Costel Alexe.
Ministrul sustine ca o parte din cauzele poluarii au fost arderile necontrolate din judetul Ilfov si Bucuresti, insa in acest moment se efectueaza controale pentru ca exista suspiciuni ca s-au desfasurat activitati industriale ilegale.
Gradul de poluare excesiva a fost semnalat, duminica seara, de platforma aerlive.ro si Platforma airly.eu. In cursul noptii de duminica spre luni s-au inregistrat depasiri chiar si cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule in suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) si de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule in suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni - de la praf sau polen).