Pana 5000 lei amenda pentru proprietarii de terenuri. Sunt vizate si firmele, incep controale masive
ambrozieamenda ambrozie
Proprietarii de terenuri din Romania, persoane fizice si juridice, risca
amenzi dure, de pana la 5.000 de lei, in baza Legii Legii 62/2018. Actul normativ prevede obligatia proprietarilor sau detinatorilor de a curata terenurile de ambrozie, buruiana care, an de an, provoaca alergii in randul a sute de mii de romani!
"Proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole au obligatia sa desfasoare lucrari de prevenire, combatere si distrugere a buruienii ambrozia, denumita stiintific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalarii si raspandirii vegetatiei adventive invazive si eliminarea ei in cazul prezentei pe terenurile intravilane sau extravilane", prevede actul normativ la care facem referire.
In scopul distrugerii buruienii ambrozia si al prevenirii raspandirii acesteia, proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole vor desfasura periodic, in perioada cuprinsa intre rasarirea acestei plante si aparitia primelor inflorescente, respectiv cel tarziu pana la data de 30 iunie a fiecarui an, lucrari de intretinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrari si metode specifice. Aceste masuri se mentin pana la sfarsitul perioadei de vegetatie a buruienii ambrozia.
De asemenea, legea mai spune ca beneficiarii lucrarilor de constructii au obligatia ca pe terenurile afectate de lucrari sa ia masurile necesare pentru evitarea instalarii sau raspandirii buruienii ambrozia.
Amenda ajunge la 5.000 de lei pentru persoanele fizice si la 20.000 de lei pentru firme!
Conform legii, constituie contraventie nerespectarea prevederilor din avertisment de catre proprietarii sau detinatorii de terenuri, beneficiarii lucrarilor de constructii, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice si cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.
Urmeaza controale
Conform
avocatnet.ro, autoritatile vor pleca in control in perioada urmatoare, pentru a se asigura ca legea este respectata, iar sanatatea trecatorilor nu este pusa in pericol.
"Autoritatile locale vor face controale, in urmatoarea perioada, pentru a verifica starea terenurilor, in doua valuri: primul val, intre 1 si 15 iulie, in care se pot da numai avertismente proprietarilor de terenuri, si al doilea val, intre 16 iulie si 31 octombrie, cand se pot da amenzi celor care n-au respectat avertismentele primite", noteaza sursa citata.
Din nefericire, ambrozia face, anual, sute de mii de victime in tara noastra. Datele estimative arata ca 5,35% din populatia activa a tarii, estimata la 9.000.000, este alergica la polenul de ambrozie. Vorbim, deci, despre 492.000 de cetateni afectati de polenul ambroziei!
Cel mai adesea, alergie la ambrozie se manifesta prin stranut repetat, cefalee, anosomie (pierderea mirosului) sau mancarimi la nivelul nasului si ochilor. Dar la fel de frecvente sunt si congestia nazala (nas infundat), somnolenta, iritatiile aparute la nivelul ochilor sau lacrimarea excesiva!