Romania si adoptarea EURO: cand se schimba banii, noul anunt oficial de la Guvern
adoptarea monedei europrogramul de convergenta 2022-2025
Unul dintre cele mai ambitioase obiective ale Romaniei e reprezentat de adoptarea monedei unice europene. Multi dintre cetateni viseaza la euro si vad in aceasta sansa unui nivel de trai mai ridicat, altii ca pe o integrare si mai reusita in sanul blocului comunitar, iar altii ca pe un semn al dezvoltarii, desi exista si opinii care spun ca vom trai mai rau dupa ce vom trece la euro. Ei bine, ceea ce stim concret este ca Executivul de la Bucuresti crede in beneficiile pe care noua moneda ni le poate aduce, insa nu vom adopta euro peste noapte. Momentan, desi ne mentinem parcursul catre atingerea acestui obiectiv, avem altele "pe cap".
Provocarile din ultimele luni, multiplele crize, cum ar fi scumpirile accelerate si razboiul de granita, determina autoritatile romane sa-si concentreze resursele si atentia catre solutionarea problemelor acute pe care le infruntam. Adoptarea monedei euro ramane insa un obiectiv, transmite Guvernul de la Bucuresti.
Guvernul a adoptat miercuri Programul de convergenta 2022-2025
Amintim faptul ca Executivul nostru a aprobat, miercuri, Programul de convergenta 2022-2025. Acesta are la baza prevederile Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2022-2024 si prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu 2022-2025.
"A fost aprobat memorandumul privind Programul de convergenta 2022-2025, care are la baza prevederile strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2022-2024, inclusiv prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu, aceasta politica fiscal-bugetara fiind orientata catre reducerea graduala a deficitului bugetar in conditiile urmaririi obiectivelor de redresare economica.
Pentru anul in curs constructia bugetara are in vedere o tinta de deficit bugetar in termeni ESA de 6,2% din PIB. Fata de anul anterior reprezinta o reducere de 0,9 puncte procentuale din Produsul Intern Brut al tarii, iar trendul de reducere a deficitului bugetar va continua, fiind estimate diminuarea cu 1,8 puncte procentuale din PIB pentru 2023, respectiv cu 1,5 puncte procentuale din PIB in 2024, pana la un nivel de 2,95 % din Produsul Intern Brut (...)
Programul de Convergenta pentru 2022-2025 a fost aprobat de Guvern in contextul in care Semestrul European prevede ca statele membre sa prezinte Programele de stabilitate sau de convergenta in cadrul carora sa evidentieze planurile avute in vedere pentru consolidarea finantelor publice. Documentul aprobat va fi transmis Comisiei Europene", a mai declarat Dan Carbunaru.