Tot ce trebuie sa stii despre liberalizarea pretului la gaze. Cum alegi oferta cea mai buna

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tot ce trebuie sa stii despre liberalizarea pretului la gaze. Cum alegi oferta cea mai buna
Tot ce trebuie sa stii despre liberalizarea pretului la gaze. Cum alegi oferta cea mai buna
de Magda Florea la 01 Iul. 2020
Urmareste-ne pe Google News
gaze naturalefurnizori gaze naturaleliberalizare piata gazepiata concurentialaanre

Incepand cu 1 iulie 2020, piata gazelor naturale din Romania se va liberaliza, va intra in sistem concurential. Prin urmare, preturile pentru furnizarea gazelor naturale la clientii casnici nu vor mai fi reglementate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmand a se forma liber pe piata, in functie de cerere si oferta. Astfel, consumatorii casnici isi vor putea alege singuri distribuitorul de gaze care le prezinta oferta cea mai avantajoasa pentru ei.

Unii consumatori au fost deja notificati de actualul distribuitor, primid la domiciliu o oferta pentru piata concurentiala, care se va aplica de la 1 iulie. 
 

Ce optiuni are consumatorul in aceasta situatie?

 
1. Poate semna oferta, deci sa aleaga sa ii fie furnizate gazele de catre acelasi furnizor, conform noii oferte.
 
2. Sa nu dea niciun raspuns ofertei primite. Atentie, in acest caz alimentarea cu gaz nu va fi oprita. Incepand din 1 iulie 2020, timp de un an, furnizarea gazelor se va face de catre furnizorul initial, la oferta pe care consumatorul nu a acceptat-o. 
 
3. Sa caute ofertele altor furnizori si sa o accepte pe care pe care o considera avantajoasa.
 
Important: Indiferent ca alegeti sa ramaneti la actualul furnizor, sa semnati sau nu oferta, ori sa alegeti un altul, oricand, dupa 1 iulie, se poate opta pentru un alt furnizor de gaz, fara costuri suplimentare.  
 
In situatia in care clientul casnic va fi inactiv si nu va incheia, pana la data liberalizarii, respectiv 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential, furnizorul actual ii va asigura furnizarea gazelor naturale in mod automat si dupa aceasta data, incepand cu data de 1 iulie 2020 si pana la data incheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential, dar nu mai tarziu de data de 30 iunie 2021, in baza contractului reglementat de furnizare a gazelor naturale in vigoare, pe care clientul il are deja incheiat cu furnizorul actual, dar la pretul din oferta comunicata clientului, pe parcursul lunilor mai si iunie, de catre furnizorul actual. In situatia in care acest pret este ajustabil, furnizorul are obligatia sa notifice clientului noul pret, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data modificarii si prin modalitatea de comunicare convenita cu acesta, intr-un mod transparent si usor de inteles, cu precizarea dreptului clientului de a denunta contractul, in cazul in care nu accepta acest pret.
 

Cum se schimba furnizorul de gaze?

 
In scopul incheierii unui nou contract de furnizare a gazelor naturale, luati legatura cu unul dintre furnizorii de gaze naturale si negociati conditiile comerciale si pretul de furnizare sau acceptati o oferta-tip publicata de catre furnizorul ales.
 
 Dupa ce conveniti cu furnizorul nou asupra clauzelor contractuale, inclusiv asupra pretului de furnizare, incheiati cu acesta contractul de furnizare a gazelor naturale, cu luarea in considerare a termenului necesar denuntarii unilaterale, in vederea rezilierii contractului incheiat cu furnizorul actual; 
 
Odata cu incheierea contractului cu noul furnizor, completati si depuneti notificarea privind schimbarea furnizorului, prin care acesta este imputernicit sa transmita notificarile necesare operatorului de retea si actualului furnizor; Responsabilitatea stabilirii index-ului contorului corespunzator datei schimbarii furnizorului revine operatorului sistemului la care este racordat locul de consum. Acesta convine si consemneaza, impreuna cu furnizorul actual, respectiv cu noul furnizor, indexul contorului din ziua in care furnizorul nou incepe sa va vanda gaze naturale. 
 
ANRE recomanda sa cititi si sa notati si dvs. index-ul contorului de gaze naturale in ziua respectiva. In termen de maximum 42 de zile de la data schimbarii furnizorului, vechiul furnizor va va transmite o factura cu decontul final de lichidare a tuturor obligatiilor de plata.

Achitati contravaloarea acestei facturi pana la termenul scadent!

Atentie: Toti clientii finali de gaze naturale au dreptul sa isi schimbe furnizorul, cu respectarea conditiilor contractuale, in termen de 21 de zile de la data solicitarii. Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisa perceperea oricaror taxe sau tarife legate de declansarea sau parcurgerea acestuia.
 

Atentie la clauzele contractuale!

 
In primul rand, consumatorul trebuie sa stie ca are dreptul sa isi schimbe furnizorul, chiar si dupa ce a acceptat oferta lui, fara sa fie taxat. Insa, un contract odata semnat trebuie dus la bun sfarsit, cu toate clauzele lui. Desi legislatia ofera dreptul de a alege furnizorul si de a-l schimba fara costuri suplimentare, clauzele contractuale ale unor furnizori pot sa puna piedici. E foarte important ca oferta, inainte de a fi semnata, sa fie foarte bine citita, impruna cu toate clauzele. Spre exemplu, pot fi clauze care sa il impiedice pe consumator sa renunte la contract, un timp dat, sau ii poate impune un cost. Semnarea contractului respectiv inseamna acceptul consumatorului, ceea ce presupune ca obligatiile respective trebuie onorate.
 
Noul contract de furnizare poate fi incheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licentiati de catre ANRE, care activeaza pe piata cu amanuntul de gaze naturale, prin una dintre urmatoarele modalitati:
 
1. acceptarea unei oferte publicate de catre un furnizor, pe care clientul o considera mai
avantajoasa;
 
2. solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind conditiile comerciale si pretul de
furnizare, in vederea negocierii acestora, dupa caz;
 
3. selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitatie/achizitie publica, daca este cazul.
 
Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale
existente pe piata, se poate accesa aplicatia "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale",disponibila pe pagina de internet a ANRE, la adresa: 
 
http://www.anre.ro/ro/infoconsumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descarcarea pe dispozitivele mobile a aplicatiei ”ANRE”, disponibila in magazinele online de aplicatii App Store si Google Play.
 

Ofertele trebuie analizate cu atentie!

 
La fel cum spuneam anterior, ofertele si contractele trebuie bine studiate. Pe langa cunoasterea conditiilor si clauzelor contractuale, e important sa fie cunoscuta si oferta de piata. Atat la 1 iulie, cat si dupa, cand pot aparea diverse alte oferte pe piata, mai avantajoase.
 
Conform ANRE, aceasta oferta trebuie analizata atent, comparativ cu pretul reglementat platit in prezent, precum si cu alte oferte ale furnizorului actual sau ale altor furnizori de gaze naturale, clientul avand libertatea de a alege oferta care i se potriveste cel mai bine. 
 
''Recomandam clientilor casnici sa analizeze cu mare atentie ofertele disponibile pe piata inainte de a lua o decizie finala, atat din punctul de vedere al pretului de furnizare, cat si al altor conditii comerciale, iar dupa identificarea celei mai avantajoase oferte, sa incheie cu furnizorul ales un contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential'', transmite ANRE.

Ce informatii ar trebui sa solicite consumatorul, unui potential furnizor, inainte de incheierea unui contract?

 
ANRE recomanda clientilor finali sa citeasca atent tot contractul. Conditiile contractuale trebuie sa fie echitabile, iar contractul nu trebuie sa creeze un dezechilibru intre drepturile si obligatiile clientilor finali si cele ale furnizorilor.
 
 O atentie deosebita trebuie acordata clauzelor referitoare la: 
 
  • pretul gazelor naturale, fix sau variabil, inclus in pretul de furnizare; 
  • pretul de furnizare a gazelor naturale, cu sau fara servicii reglementate incluse; 
  • modalitati de transmitere a facturii si a documentelor anexate acesteia; 
  • termenele, modalitatile si conditiile privind plata facturilor; 
  • perioada pentru care urmeaza a se aplica pretul mentionat in oferta; 
  • perioada pentru care urmeaza a se incheia respectivul contract; drepturile si obligatiile partilor; 
  • conditiile privind reinnoirea/prelungirea/incetarea/ denuntarea unilaterala anticipata a contractului de furnizare; 
  • garantiile solicitate, dupa caz.

Care e oferta cea mai buna?

 
ANRE recomanda clientilor casnici sa analizeze atat oferta de pret, cat si conditiile asociate pretului de furnizare a gazelor naturale din oferta furnizorului, care pot fi diferite de la un furnizor la altul (termenul de plata al facturii, modalitatea de plata, frecventa emiterii facturii, modalitatea de transmitere a facturii, modalitatea de transmitere/preluare a indexului contorului, etc). 
 
De asemenea, consumatorilor casnici li se recomanda sa analizeze cu mare atentie ofertele disponibile pe piata inainte de a lua o decizie finala, atat din punctul de vedere al pretului de furnizare, cat si al celorlalte conditii comerciale, clientul avand libertatea de a alege oferta care i se potriveste cel mai bine. Dupa identificarea celei mai avantajoase oferte, sa incheie cu furnizorul ales un contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential.

Se poate schimba pretul dupa semnarea contractului?

 
In aceasta privinta, multi consumatori se tem ca pot semna un contract care prevede o anumita suma de plata, si se pot trezi, in timp, ca au de platit o alta suma, mai mare. ANRE explica ce se intampla de la 1 iulie, din acest punct de vedere: ''Acest lucru depinde de tipul pretului prevazut in contractul de furnizare incheiat. Unele contracte vor permite variatii ale pretului gazelor naturale – o clauza contractuala care permite o ajustare a acestui pret de catre furnizor ar trebui sa respecte cerintele de buna credinta, de echilibru si de transparenta, astfel incat sa creeze posibilitatea de a prevedea, pe baza unor criterii clare si inteligibile, eventualele modificari ale pretului gazelor naturale care se reflecta in pretul de furnizare. Alte contracte vor fi incheiate cu un pret fix al gazelor naturale pe o perioada determinata – pretul specificat trebuie sa ramana neschimbat pentru acea perioada de timp, conform prevederilor contractuale''.


Care e procedura pe care trebuie sa o parcurga furnizorul inainte de a modifica pretul?

 
Furnizorul de gaze naturale are obligatia sa notifice clientului final, in mod corespunzator si gratuit, orice intentie de modificare/completare a clauzelor contractuale si orice majorare a pretului practicat, precizand motivele, conditiile si amploarea acestei majorari, in mod direct si in timp util, dar nu mai tarziu de sfarsitul primei perioade normale de facturare care urmeaza intrarii in vigoare a majorarii, precum si sa informeze clientul final, in momentul notificarii, cu privire la dreptul de a denunta in mod gratuit contractul in cazul in care nu accepta noile conditii. Clientul final de gaze naturale are dreptul sa denunte, in mod gratuit, contractul de furnizare a gazelor naturale in situatia in care nu accepta modificarile/ completarile conditiilor/clauzelor contractuale, precum si majorarea pretului/tarifului, notificate de furnizor.

Care e perioada maxima de valabilitate pentru care se poate incheia un contract de furnizare?

 
Contractul de furnizare a gazelor naturale poate fi incheiat pe perioada determinata sau nedeterminata, conform ANRE.

Plangeri si reclamatii


urnizorii de gaze naturale au obligatia de a face publice Procedura-cadru privind obligatia furnizorilor de energie electrica si gaze naturale de solutionare a plangerilor clientilor finali, precum si propria procedura interna. Daca nu sunteti multumit de solutionarea plangerii de catre furnizor, va puteti adresa ANRE.

Important: ANRE pune la dispozitia consumatorilor, pentru o mai buna informare, un COMPARATOR OFERTE-TIP DE FURNIZARE A GAZELOR NATURALE, disponibil pe www.anre.ro, App Store si Google Play

Citeste si: Peste jumatate dintre romani nu stiu ca, de la 1 iulie 2020, se liberalizeaza piata gazelor naturale





Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024
Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie...

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x