UE nu reuseste sa ajunga la un consens privind un embargo pentru gazul si petrolul din Rusia: cel mai inalt om din diplomatia europeana da cartile pe fata
embargo rusiasanctiuni rusia
Exista o diviziune in interiorul blocului comunitar privind impunerea unui embargo asupra petrolului si gazului rusesc. Statele membre ale Uniunii Europene nu reusesc sa ajunga la un consens privind o decizie atat de radicala.
In contextul in care ofensiva rusa din Ucraina nu pare dispusa sa faca niciun pas in spate, exista numeroase voci ale liderilor europeni care militeaza pentru impunerea unosr sanctiuni mult mai dure Rusiei, care sa il determine pe liderul de la Kremlin sa dispuna incetarea focului asupra tarii vecine.
Ei bine, avem si lideri europeni care, desi sustin principial inasprirea sanctiunilor, spun ca inca nu suntem pregatiti sa renuntam la importurile rusesti de energie, pentru ca nu avem inca reursele necesare pentru a suplini aceasta sursa. Numai in privinta gazului, de exemplu, Rusia asigura aproximativ 40% din consumul european de energie, iar identificarea altor furnizori sau cresterea capacitatilor interne de productie nu reprezinta un scenariu materializabil peste noapte. In general, aceasta pozitie in discurs este abordata de liderii statelor foarte dependente de importurile rusesti de energie, cum ar fi Germania. De asemenea, trebuie notat faptul ca Rusia este cel mai mare furnizor de petrol al Europei, furnizand putin peste un sfert din importurile de petrol din UE in 2020.
"In acest moment, noi, cei din UE, nu avem o pozitie unitara cu privire la aceasta problema (...) O propunere finala pentru un embargo asupra petrolului si gazelor nu este inca pe masa", sustine seful diplomatiei europene Josep Borrell, citat de ziarul german Die Welt, potrivit Reuters.
Totusi, oficialul UE puncteaza faptul ca tarile europene depun eforturi pentru a reduce pe cat posibil dependenta de importurile de energie din Rusia, iar Borrell crede ca la un moment dat vom reusi acest lucru.
Un eventual embargo asupra gazului si petrolului rusesc ar reprezenta, fara indoiala, cea mai dura sanctiune care ar putea fi adoptata impotriva economiei Rusiei, care isi trage "seva" din sfera energetica, cea mai profitabila pentru Kremlin.
Foto: pexels.com