ULTIMA ORA: Guvernul a luat noi masuri in plan economic si sanitar, in sedinta de astazi: Angajari masive la DSP si serviciile de ambulanta din tara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ULTIMA ORA: Guvernul a luat noi masuri in plan economic si sanitar, in sedinta de astazi: Angajari masive la DSP si serviciile de ambulanta din tara
ULTIMA ORA: Guvernul a luat noi masuri in plan economic si sanitar, in sedinta de astazi: Angajari masive la DSP si serviciile de ambulanta din tara
de Magda Florea la 30 Mar. 2020
Urmareste-ne pe Google News
somaj tehnicratecredite imobiliarecredite fara dobanda

Seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, a facut, luni seara, precizari cu privire la deciziile care s-au luat in cursul zilei de luni, in sedinta de Guvern de la Palatul Victoria. Una dintre cele mai importante masuri este publicarea Ordonanta de Urgenta privind reglementarea somajului tehnic. Astfel, angajtorii pot depune cereri, din 31 martie, pentru ca statul sa sustina somajul tehnic al angajatilor ale caror contracte de munca au fost suspendate. De asemenea, au fost luate masuri si in domeniul sanitar. Una dintre cele mai importante este aceea ca, pe perioada starii de urgenta, pacientii si medicii nu mai sunt obligati sa foloseasca cardul de sanatate.

"Angajatorii pot depune de maine (31 martie, n.r) solicitari pentru a primi decontarile aferente somajului tehnic pentru angajatii care au contractele de munca suspendate. Ei se vor adresa in acest sens Ministerului Muncii, conform dispozitiilor care vor fi emise de Ministerul Muncii, respectiv in baza unei simple declaratii pe propria raspundere, ce va fi pusa in transparenta imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial al acestei Ordonante".

"Si ceilalti angajati, cu alte forme de angajare, fie ca vorbim despre PFA, intreprinderi individuale, profesii liberale si alti profesionisti, vor putea de asemenea dupa publicarea in Monitorul Oficial  a acestei OUG, vor putea sa depuna cereri pentru obtinerea indemnizatiei de somaj tehnic, pana la valoare de 75% din valoarea salariului mediu brut pe economie, la Ministerul Muncii, la Agentia Nationala pentru Plati si Interventii Sociale.

Mai multe detalii privind aplicarea acestor masuri extrem de importante pentru a limita efectele negative in domeniul economic si social pentru angajatii afectati de criza coronavirusului, vor fi facute publice maine (31 martie, n.r), la Ministerul Muncii", a spus Ionel Danca.

Florin Citu anunta dobanda ZERO pentru cei care isi amana plata ratelor


In continuare, ministrul Finantelor Publice a vorbit despre masurile in plan economic adoptate in sedinta de guvern de astazi.

Florin Citu a vorbit despre OUG care prevede posibilitatea amanarii platilor ratelor la credite, pentru o perioada de 1, pana la 9 luni. Citu sustine ca dobanda din perioada de suspendare a ratelor va fi zero.
 
"Vrem cat mai multi romani sa beneficieze de aceasta facilitate pentru 9 luni de zile. Stim prin ce trec, incercam sa-i ajutam, sa trecem cu totii peste aceasta perioada", a explicat ministrul Finantelor.
 
"De la data intrarii in vigoare a OUG se poate suspenda plata ratelor cu pana la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Se aplica atat persoanelor fizice cat si juridice. Insa debitorul poate solicita amanarea si o luna sau doua luni. Este posibil sa fie persoane sau companii care sa doreasca sa amane plata ratelor pe 1 sau 2, 3 luni", a mai declarat Florin Citu.

Citeste aici mai multe detalii: Atentie: Se modifica OUG care prevede amanarea ratelor: Mai multe avantaje pentru debitori!

Ionel Danca a precizat ca amnarea ratelor este o facilitate in beneficiul celor afectati economic de criza noului coronavirus si ca Executivul Romaniei adopta toate masurile necesare pentru cei care in aceasta perioada sunt afectati din punct de vedere economic de epidemia COVID-19.

Noi masuri in domeniul sanitar:


Ionel Danca a anuntat ca, in sedinta de guvern de luni, au fost adoptate doua Hotarari de Guvern in domeniul sanitar.

Prima dintre ele priveste stabilirea unui set de masuri in domeniul sanatatii pentru perioada de stare de urgenta. Va prezint cateva dintre prevederile acestui act normativ. Chiar daca sunt mai numeroase, ele sunt foarte importante pentru a reglementa relatia dintre medic si pacient in aceasta perioada:
  • -se prelungeste aplicabilitatea contractului cadru pentru pachetele de servicii medicale, contractate prin CNAS, respectiv contractul cadru incheiat pentru perioada 2018-2019 se prelungeste cu perioada starii de urgenta.
  • - in aceasta perioada, nu va fi necesara folosirea cardului national de asigurari sociale de sanatate. Practic, serviciile medicale, ingrijirile la domiciliu, materialele sanitare, medicamentele si dispozitivele medicale pot fi acordate si validate fara ajutorul cardului. Diaspare obligatia in acest sens pentru medicii, care trebuiau sa foloseasca aceste carduri, deci nu mai e obligatorie transmiterea in platforma informatica a asigurarilor de sanatate, in termen de  trei zile de la data acordarii acestora.
  • -persoanele diagnosticate cu COVID-19, aflate pe teritoriul Romaniei, indiferent daca sunt, sau nu, asigurate medical, beneficiaza de tratament si ingrijirile necesare.
  • -se reglementeaza posibilitatea acordarii consultatiilor la distanta pentru pacientii simptomatici, ce pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare si pot fi acordate de medicii de familie si medicii de sanatate din ambulatoriu.
  • -se prelungeste termenul de valabilitate pentru biletele de trimitere, cu 90 de zile. 
  • documentele necesare solicitate de CNAS pot fi transmise prin mijloace electronice de comunicare, sau prin depunerea lor de catre o alta persoana
  • -pentru pacientii cu boli cronice, cu schema stabila de tratament, nu mai e necesara o noua reevaluare a medicului specialist pe perioada starii de urgenta, pentru reinnoirea scrisorii medicale initiale
  • -medicul de familie poate emite prescriptie medicala in baza documentelor medicale care au fost deja emise pacientului

De asemenea, seful Cancelariei premierului a spus ca actul normativ cuprinde si prevederi legate de modul de decontare a cheltuielilor efectuate de unitatile spitalicesti in perioada starii de urgenta, pentru a asigura deconta asigurarea acestora din bugetul national al asigurarilor de sanatate, in special pentru programele nationale de sanatate si pentru acele unitati spitalicesti care sunt implicate in combaterea si limitarea infectiilor cu noul coronavirus.
 
"Tot in cadrul sedintei de luni a fost adoptata o Hotarare de Guvern pentru modificarea organigramei Ministerului Sanatatii. "Practic, prin aceasta modificare creste numarul de posturi alocat pentru Directiile de Sanatate Publica Judetene, respectiv cu 1.000 de posturi, si, de asemenea, structura serviciilor de ambulanta judetene si pentru cele din Bucuresti si Ilfov, se suplimenteaza cu 1.000 de posturi. Pentru perioada starii de urgenta, recomandarile sunt ca angajarile pe aceasta perioada sa fie efectuate cu prioritate prin detasari sau cu perioada determinata. Este vorba despre acoperirea unei nevoi imediate, urgente in sistemul medical", a mai spus Danca.

O alta masura anuntata de Ionel Danca priveste facilitarea si usurarea relatiei dintre institutiile publice si persoanele juridice, cetateni, companii, in aceasta perioada, in sensul in care se impune obligativitatea folosirii documentelor electronice, pentru a limita deplasarile de catre persoane fizice sau juridice la sediul institutiilor publice.

Ionel Danca a incheiat prezentarea deciziilor adoptate luni de Guvern, mentionand alte trei Hotarari de Guvern adoptate in domeniul economic: 
 
"Vorbim despre Hotarari pentru aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru cateva companii importante, companii cu rol strategic in economia Romaniei: Metrorex, Posta Romana. Sunt companii cu mii de angajati si cu numeroase lucrari publice pe care trebuie sa le desfasoare in acest an si aceasta decizie a Guvernului practic le permite desfasurarea lucrarilor pentru acest an si, in acelasi timp, le asigura bugetul pentru plata cheltuielilor cu personalul", a explicat seful Cancelariei primului ministru.

Citeste si: Coronavirusul a trimis deja in somaj tehnic 500.000 de romani. Alti 111.000 si-au pierdut definitiv jobul




 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x