Uniunea Europeana a produs mai putin vin
productie vinvinuri uecurtea de conturi a ue
In campania viticola 2010-2011, productia de vin a celor 27 de state care alcatuiesc Uniunea Europeana s-a diminuat, trasa in jos de Germania si Romania.
In aceste state, suprafata totala defrisata a fost de 56 de hectare, respectiv 185 de hectare, pentru primele doua campanii viticole de punere in aplicare a schemei de organizare a pietei viniviticole.
Conform Curtii Europene de Conturi (ECA), productia nu a scazut in Spania (68.447 ha), Italia (20.532 ha) si Franta (16.674 ha), state care au efectuat defrisarile cele mai mari in cursul primelor doua campanii.
In ultimii 20 de ani, consumul de vin in UE a scazut, mai ales in Franta, Italia si Spania. In schimb, din anul 2000 si pana in 2009, importurile de vin ale Uniunii au depasit exporturile acesteia.
In acest context, problema excedentului structural de productie a reprezentat o trasatura constanta a pietei europene.
Din 2003 pana in 2008, suprafata medie cultivata cu vita-de-vie in Romania a fost de 180.000 de hectare, iar productia medie utilizabila a fost de 5 milioane hectolitri, tara noastra detinand locul al saselea in UE.
Pe primele pozitii, se afla Franta (51 milioane hectolitri), Italia (48 de milioane), Spania (38 milioane), Germania (9 milioane) si Portugalia (7,5 milioane).