De profesie: rege. 96 de lucruri pe care le stiati sau nu despre Mihai Intai

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
De profesie: rege. 96 de lucruri pe care le stiati sau nu despre Mihai Intai De profesie: rege. 96 de lucruri pe care le stiati sau nu despre Mihai Intai
de Vlad Strunescu la 11 Dec. 2017
Urmareste-ne pe Google News
date regele mihaipersonalitate regele mihaimihai intai

Pe websiteul romaniaregala.ro, la rubrica jurnal, realizata de patru colaboratori ai Casei Majestatii Sale Regelui, sunt publicate 96 de fapte sau date istorice care il au in prim-plan pe Regele Mihai I.

Unele sunt bine cunoscute, altele mai putin, dar toate alcatuiesc, in tuse umane si regale portretul celui mai longeviv suveran din intreaga istorie a tarii noastre.
 
1. Regele Mihai s-a nascut la Castelul Foisor, in ziua de 25 octombrie 1921, ca Principe al Romaniei.
 
2. Parintii Regelui Mihai au fost Principele Mostenitor Carol si Principesa Mostenitoare Elena ai Romaniei, iar bunicii lui au fost Regele Ferdinand I si Regina Maria ai Romaniei, Regele Constantin I si Regina Sofia ai elenilor.

 
3. Regele Mihai se inrudeste cu familiile imperiale si regale ale Marii Britanii, Rusiei, Germaniei, Danemarcei, Greciei si Portugaliei, cu Familia Mare Ducala de Baden si cu Familia Princiara de Hohenzollern, din care a provenit bunicul sau patern.
 
4. Regele Mihai I este de doua ori stra-stranepotul Reginei Victoria a Marii Britanii si Irlandei (prin mama si prin tata), stranepotul Imparatului Frederic al III-lea al Germaniei, stra-stranepotul Tarului Alexandru al II-lea si, pe linia mamei, descendent al Tarului Nicolae I, stra-stranepotul Reginei Maria a II-a a Portugaliei, stranepotul Ducelui Alfred de Saxa Coburg Gotha si stranepotul Regelui George I al elenilor.
 
5. Regele a primit un singur nume de botez, Mihai.
 
6. Regele Mihai nu a avut, nici macar in copilarie, un nume de alint.
 
7. Primii ani ai vietii i-a petrecut alaturi de parintii sai in casa de pe actuala Sosea Kiseleff, unde, astazi, functioneaza sediul EximBank. Nu era o resedinta regala, ci o casa pusa la dispozitie de guvern, ramasa in proprietatea statului.
 
8. Din frageda copilarie, Regele Mihai a iubit masinile si mecanica. La 3-4 ani, conducea, pe aleile Palatului Cotroceni, o masinuta electrica, bunica sa, Regina Maria, notand in jurnal ca Mihai facea un zgomot asurzitor.
 
9. La sase ani, Principele Mihai a luat primele lectii de conducere auto, in bratele unui sofer, fiindca nu ajungea la pedalele masinii.
 
10. Tot la sase ani, a primit in dar prima sa masina adevarata, un Morris, de la unchiul sau, Principele Nicolae al Romaniei.
 
11. Principele Mihai a urmat cursurile Clasei Palatine, o initiativa a tatalui sau, Regele Carol al II-lea. In 1940, pe 26 iunie, Principele Mihai a sustinut lucrarea de bacalaureat in Sala Tronului, exact in ziua in care Uniunea Sovietica a dat ultimatum pentru evacuarea administratiei civile si a armatei romane din Basarabia si Bucovina de Nord.
 
12. Principele Mihai a devenit rege la 20 iulie 1927, la varsta de cinci ani si noua luni. Este singurul suveran din lume care a trait 90 de ani dupa incoronare.
 
13. Regele Mihai s-a indragostit de Principesa Ana cu mult inainte de a o cunoaste personal. In timpul razboiului, in Romania, cinematografele prezentau, inainte de film, scurte reportaje de stiri, cea mai mare parte de pe front. Regele Mihai, in sala de cinema a Palatului Regal, a vazut, intr-un reportaj de razboi din Maroc (1943), cateva secunde cu chipul Principesei Ana de Bourbon Parma, care lucra ca infirmiera pe front. A cerut operatorului sa decupeze fotogramele filmului si sa le transforme in mici fotografii, pe care le-a pastrat, apoi, in mare discretie.
 
14. Regele a indragit Jeep-urile, inca din anii razboiului si, in timpul vietii a reparat si refacut, personal, noua Jeep-uri originale. Pe patru dintre ele le-a pastrat pana la sfarsitul vietii.
 
15. Unul dintre Jeep-urile din colectia Regelui Mihai a apartinut generalului american George S. Patton, proeminenta personalitate militara a celui de-Al doilea razboi mondial. Jeep-ul este un dar primit de Regina Ana de la Marele Duce Jean de Luxemburg.
 
16. Regele Mihai a fost decorat cu urmatoarele ordine si medalii romanesti: Ordinul Carol I (Colan si Mare Cruce), Ordinul Mihai Viteazul (Clasa I), Ordinul Serviciu Credincios (Colan), Ordinul Coroana Romaniei (Mare Cruce), Ordinul Steaua Romaniei (Mare Ofiter), Ordinea Virtutea Aeronautica (toate gradele), Ordinul Bene Merenti al Casei Domnitoare (Clasa I), Medaliile Avantul Tarii, Barbatie si Credinta, Centenarul Regelui Carol I, Peles (exemplar unicat), Virtutea Militara, Medalia Aeronautica, Crucile Trecerea Dunarii (cu bareta Traditie), Crucea Comemorativa a Razboiului 1916-1918, Crucea Regina Maria, precum si alte medalii aniversare si comemorative.
 
17. Regele Mihai a primit urmatoarele ordine straine: Marea Cruce a Legiunii de Onoare a Frantei, Marea Cruce si Colanul Ordinului Regal Victorian, Ordinul Victoria al Uniunii Sovietice, Legiunea de Merit a SUA in grad de Comandor-Sef, Ordinul Stelei lui Karadgeorge din Serbia (Comandor), Ordinul Leopold al Belgiei (Mare Ofiter), Ordinul Mantuitorului din Grecia (Mare Comandor), Ordinul Regal al Sfantului Gheorghe si al Sfantului Constantin din Grecia (Colan), Ordinul Regal al Sfantului Sava din Serbia (Marea Cruce), Supremul Ordin al Preasfintei Bunei Vestiri (al Anunnziatei) din Italia (Colan), Ordinul Casei Princiare de Hohenzollern, Medalia Centenara a Casei Regale a Greciei, medalia Aniversara a 50 de ai a Regelui Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, Medalia Memoriala la Regelui Christian al IX-lea al Danemarcei, Virtutea Militara a Serbiei si altele.
 
18. Regele Mihai I a depus juramantul, a fost incoronat si a fost uns cu Sfantul si Marele Mir, la 6 septembrie 1940. Juramantul a fost depus dimineata, in fata Patriarhului Nicodim, a prim-ministrului si a presedintelui Curtii de Casatie, in Sala Tronului a Palatului Regal. Incoronarea (cu Coroana de Otel a Regelui Carol I) si Ungerea cu Sfantul Mir au avut loc la Catedrala Patriarhala, urmate de Sfanta Liturghie. A fost singura data cand Regele Mihai a purtat efectiv Coroana de Otel. Juramantul nu a putut fi depus in fata Parlamentului, deoarece acesta fusese dizolvat anterior de Carol al II-lea.
 
19. In 1941, la Castelul Foisor, Regele Mihai compune lucrarea pentru pian “Elegie”, pe care o orchestreaza compozitorul Ion D. Chirescu. Lucrarea a fost adaptata si prezentanta dupa 1989 de maestrul Dan Grigore.
 
20. Regele Mihai a fost maresal al Armatei Romane, amiral al Fortelor Navale, general al Fortelor Aeriene si general onorific al Avitatiei Regale Elene.
 
21. Regele Mihai a cunoscut-o pe Principesa Ana de Bourbon la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh, care a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Londra.
 
22. La momentul abdicarii fortate, Regele Mihai avea 26 de ani, iar Principesa Ana, 24 de ani.
 
23. Nunta Regelui Mihai I al Romaniei cu Principesa Ana de Bourbon a avut loc in exil, la Atena, in ziua de 10 iunie 1948. Din Urmare a lipsei acordului Bisericii Catolice, care se opunea obligatiei constitutionale de crestere a copiilor in ritul ortodox, niciuna dintre rudele sale catolice nu a luat parte la casatorie.
 
24. Regele Mihai I a fost casatorit cu Regina Ana timp de 68 de ani.
 
25. Pe actul grec de casatorie al Regelui Mihai cu Regina Ana, la rubrica "profesia" scrie "Rege" respectiv "Principesa".
 
26. Regele Mihai are cinci fiice: Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria. Patru dintre acestea poarta titlul de Principese ale Romaniei.
 
27. Prima locuinta stabila a cuplului regal a fost o casuta in suburbia “La Conversion” a orasului Lausanne, din Elvetia.
 
28. Pe 26 martie 1949, s-a nascut Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, fiica mai mare a Reginei Ana. Tot pe 26 martie, dupa calendarul nou, in 1881, Romania era fost proclamata Regat.
 
29. Prenumele Custodelui Coroanei, Margareta, vine de la mama Reginei Ana, Principesa Margareta a Danemarcei. De asemenea, unul dintre numele de botez ale Reginei Ana a fost Margareta. Exista acum patru generatii regale cu acelasi nume, fiindca fiica Irinei, nepoata Regelui Mihai, se numeste Angelica Margareta.
 
30. Cuplul Regal s-a mutat in Anglia, intre 1950 si 1956, doi ani in satul Bramshill, comitatul Berkshire, iar restul perioadei in satul Ayot Saint Lawrence, comitatul Hertfordshire.
 
31. Pe 15 noiembrie 1950, s-a nascut, la Lausanne, a doua fiica a Regelui Mihai si Reginei Ana, Principesa Elena, botezata cu numele bunicii sale paterne, Regina-mama Elena a Romaniei.
 
32. Pe 28 februarie 1953, s-a nascut a treia fiica a Reginei Ana, Irina, care nu face parte din linia de succesiune la Coroana Romaniei.
 
33. In afara de masini, motociclete si avioane, regele a fost pasionat de golf si inot.
 
34. In Anglia, in primii ani ai exilului, Regele Mihai a lucrat cot la cot cu Regina Ana in mica lor ferma de gaini, vanzand, duminica, la piata, oua proaspete pentru a-si rotunji veniturile.
 
35. Incepand cu 1956, si pana in 1976, regele si regina au locuit in satul Versoix, pe malul lacului Leman, in Elvetia, in “Vila Fantasia”.
 
36. Cand, la Villa Fantasia, Regele Mihai a avut nevoie de un mic spatiu pentru atelierul sau auto, chiar Regina Ana a construit o magazie din lemn.
 
37. Doctorul mamos care a asistat la nasterea Principesei Sofia, in Grecia, la 29 octombrie 1957, era fiul doctorului mamos din Sinaia al Regelui Mihai. Principesa Sofia s-a nascut in aceeasi zi, 29 octombrie, cu Regina Maria a Romaniei (29 octombrie 1875).
 
38. La Versoix, Regele Mihai a lucrat adesea in atelierul auto cu Regina Ana, care l-a secondat in procesul de reparare si restaurare a Jeep-urilor.
 
39. Regele Mihai i-a oferit Reginei Ana unul dintre Jeep-urile restaurate personal. Toate cele patru Jeep-uri din colectia Majestatilor Lor se afla la Castelul Savarsin, constituind nucleul Muzeului Regal al Automobilului.
 
40. In 1960, regele si regina au scris impreuna o piesa de teatru numita Alegerea (“The Choice”, in original), despre lupta dintre sistemele capitalist si comunist si rolul credintei in salvarea omului. Piesa a fost jucata prima oara in Romania pe scena Ateneului din Iasi, in octombrie 2017, dupa ce, in 2016, fusese fost adaptata pentru teatru radiofonic.
 
41. Regele Mihai a lucrat ca agent de bursa la New York.
 
42. Pe 13 iulie 1964, s-a nascut, la Copenhaga, Principesa Maria a Romaniei, a cincea si ultima fiica a Regelui Mihai si Reginei Ana. Principesa isi trage numele atat de la Regina Maria, cat si de la Maria de Orleans, bunica materna a Reginei Ana. Principesa Maria a fost botezata de sora ei, Principesa Mostenitoare Margareta. La momentul nasterii, Regele Mihai se afla la New York, unde era agent de bursa.
 
43. De fiecare data cand cuplul regal s-au mutat in casa noua, prima piesa ascultata a fost "Poema Romana", de George Enescu. Uneori, regele si regina ascultau aceasta bucata muzicala inainte chiar de a desface valizele.
 
44. Regele Mihai a deschis, impreuna cu parteneri de afaceri, o mica intreprindere de constructie a aparatelor electronice de zbor, numita "Metravel".
 
45. Intre 1976 si 2004, regele si regina au locuit in Vila Serena din satul Versoix, actualmente disparuta. Aceasta este adresa cunoscuta de majoritatea romanilor veniti in vizita la rege, si locul inregistrarii celor mai importante interviuri acordate televiziunii dupa 1989.
 
46. Regele Mihai lasa in urma doi nepoti si trei nepoate: Nicolae si Michael, Elisabeta Karina, Angelica Margareta si Elisabeta Maria.
 
47. Singura perioada, in 68 de ani de casatorie, in care Regele Mihai a stat departe (de mai multe ori cateva saptamani) de Regina Ana a fost in anii in care a lucrat ca broker la Bursa din New York.
 
48. Nunta de Argint a Regelui Mihai I si Reginei Ana a fost sarbatorita la 10 iunie 1973 in Germania, la Castelul Salem, invitati fiind de Familia Mare-Ducala de Baden, care au gazduit celebrarea. Au fost prezente Principesa Mostenitoare Margareta, Principesa Elena si Principesa Sofia.
 
49. Regele Mihai a fost pasionat de vanatoare si a mers, alaturi de tatal sau la multe vanatori in tara. In exil, regele si regina au vanat, invitati de verii lor regali la Luxemburg, in Germania, Suedia si Belgia, obtinand trofee personale remarcabile.
 
50. Regina era cea care inregistra mesajele regelui pentru tara, transmise prin intermediul Radio Europa Libera.
 
51. Regele si regina si-au reinnoit juramintele conjugale la Monaco, in 1966, in cadrul unei ceremonii religioase catolice. Acela a fost momentul in care Regina Ana a fost reprimita in sanul Bisericii Catolice, careia i-a apartinut intreaga viata.
 
52. Regele Mihai s-a intalnit cu Eugene Ionesco si cu Emil Cioran, la Paris, in 1990.
 
53. Regele Mihai nu si-a putut revedea tara timp de 44 de ani.
 
54. In 1992, la 44 de ani dupa ultimul Paste petrecut in Romania, Regele Mihai si Regina Ana au reinnodat aceasta traditie a Coroanei Romane, la Manastirea Putna.
 
55. Exilul Regelui Mihai a durat aproape cinci decenii, din ianuarie 1948, pana in februarie 1997.
 
56. Tarile in care Regele Mihai a locuit in timpul vietii, in afara de Romania, au fost Elvetia, Italia si Anglia.
 
57. La 21 septembrie 1996, Regele Mihai a fost nasul de cununie al Principesei Mostenitoare Margareta si Principelui Radu, alaturi de Regele Constantin al II-lea al elenilor.
 
58.  Din 1996 si pana la sfarsitul vietii, regele si regina au avut alaturi, in Elvetia, maicute trimise de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, de Mitropolitul Banatului si de Mitropolitul roman ortodox al Europei Occidentale, ca ajutor si sprijin spiritual.
 
59. La 50 de ani de cand s-au cunoscut, la Londra, regele si regina au participat impreuna la Nunta de Aur a Reginei Elisabeta a II-a, in noiembrie 1997. Atunci, regele si regina au locuit la Palatul Buckigham.
 
60. Nunta de Aur a Regelui Mihai I si Reginei Ana a fost sarbatorita in Franta, in Departamentul Vendee, invitati fiind de prieteni francezi, care au gazduit celebrarea.
 
61. Regele Mihai a mancat, mereu, la pranz, un singur fel, iar masa dura 20-30 de minute. De asemenea, cina incepea, intotdeauna, la ora 18.30, cuprindea doua feluri si dura tot 30 de minute.
 
62. Regele a locuit, in Elvetia, in cinci case diferite: Lausanne 1948-1949; Versoix 1956-2004 (Villa Fantasia si Villa Serena); Aubonne 2004-2016 (La Croix de Luisant si Rue de la Grenade).
 
63. Regele Mihai a vizitat o singura data Bucovina de Nord (astazi, in Ucraina), in 2000, in compania Reginei Ana si a Principelui Radu.
 
64. Dupa 1948, cincizeci si trei de ani mai tarziu, regele si-a restabilit resedinte in Romania, in 2001: la 18 mai, la Palatul Elisabeta, si, la 1 iunie, la Castelul Regal Savarsin.
 
65. La 80 de ani, Regele Mihai a fost sarbatorit la Geneva, la Highgrove (resedinta Principelui de Wales in Anglia) si la Bucuresti.
 
66. Repunerea oficiala in posesia Regelui Mihai I a Castelului Peles a avut loc in vara anului 2008. La intoarcerea sa pe Domeniul Regal Sinaia, regele a confirmat ca portile Pelesului vor ramane mereu deschise romanilor.
 
67. Regele Mihai a asteptat 60 de ani pentru a trece pragul Castelului Peles.
 
68. 68 de ani a durat casatoria Regelui Mihai cu Regina Ana. 68 de ani au trecut pana ce stindardul regal a fluturat din nou pe turnul cu ceas al Castelului Peles (1948-2016).
 
69. Paisprezece familii regale europene au fost prezente la Nunta de Diamant a regelui si reginei, sarbatorita la 10 iunie 2008.
 
70. Cincisprezece melodii preferate ale regelui si reginei pot fi ascultate pe CD-ul “Muzica Regelui”, editat de Curtea Veche Publishing.
 
71. La 25 octombrie 2011, Regele Mihai a tinut un discurs istoric in fata Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei.
 
72. Fundatia “Colectia Familiei Regale a Romaniei” a fost creata in 2011 de Regele Mihai, Regina Ana, Principesa
Mostenitoare Margareta si Principele Radu.
 
73. De-a lungul vietii, regele a avut multe animale de companie, numai caini. Ultimul caine crescut in Romania inainte de exil se numea Azzo, era ciobanesc german si, din cauza batranetii si a bolii, a fost lasat la Castelul Regal Savarsin, la plecarea in exil. De asemenea, regele a avut un labrador negru numit Thor (abandonat si adoptat de Regele Mihai), apoi Ticko, rasa West Highland Terrier, urmat de Tippy, rasa Basengi. Un alt caine a fost Flip, rasa Cocker Spaniel. La ultimele resedinte din Elvetia, regele si regina au crescut impreuna patru caini din rasa Chiuhaua cu par lung, intai Ecco si Voila, apoi Bambi si Bianco.
 
74. Pe toata durata exilului, Regele Mihai a fost supranumit “factorul constitutional”, cu alte cuvinte ultima institutie statala a Romaniei monarhice inca in existenta, fata de care se raportau toti cei care nu
recunosteau legitimitatea republicii.
 
75. Intre anii 1990-2010, regele si regina au participat la zeci de evenimente dedicate fundatiei Principesa Margareta a Romaniei in Romania, Franta, Belgia, Elvetia si Marea Britanie.
 
76. Din 1997, Regele Mihai si Regina Ana au vizitat zeci de sate, comune, manastiri, mici orase si municipii din tara, intalnindu-se cu zeci de mii de oameni.
 
77. Regele Mihai a efectuat doua mari turnee pentru sustinerea intrarii Romaniei in NATO, in 1997 si in 2002, in sapte tari de fiecare data.
 
78. Regele Mihai a militat pentru intrarea Romaniei in NATO si UE, in anii 1997-2006, mergand in tari precum SUA (de doua ori in 2000), Suedia (2002) sau Franta (2006).
 
79. Regele Mihai a efectuat un drum istoric, in 2005 cand, la 60 de ani de la incheierea celui de Al Doilea Razboi Mondial, a condus propria masina de la Savarsin la Praga, punand flori si aprinzand lumanari la mormintele soldatilor romani care si-au pierdut viata pentru eliberarea Europei de ocupatia nazista.
 
80. Regele Mihai a vizitat Kremlinul de doua ori, in 2005 si 2010.
 
81. Regele Mihai s-a intors o singura data in Basarabia, in 2007, la cimitirul militar de la Tiganca. Regele nu s-a reintors niciodata la Chisinau.
 
82. Desemnarea Principesei Margareta ca Principesa Mostenitoare si Custode al Coroanei a fost o decizie bine cumpanita, de lunga durata si luata cu intreaga raspundere de catre Regele Mihai. Primul pas a fost facut inca din 1986, cand regele i-a scris o scrisoare principesei in care ii transmitea ca va propune natiunii schimbarea ordinii succesorale. Apoi, in 1997, cu ocazia unui dineu oferit oamenilor politici si presei romane, regele a anuntat decizia de a o numi pe principesa succesoarea sa. Decizia a fost finalizata juridic in 2007, odata cu adoptarea Normelor Fundamentale ale Familiei Regale.
 
83. Dintre discursurile regelui adresate Parlamentului Romaniei, trei au reprezentat in sine momente istorice: ocuparea scaunului de Senator de Drept (1939), deschiderea Parlamentului rezultat din alegerile din 1946 (act impus de armata sovietica), si discursul din 25 octombrie 2011.
 
84. In 2013, regele si regina si-au sarbatorit in cadru privat Nunta de Safir, adica 65 de ani de la casatorie.
 
85. Casatorindu-se cu o persoana de rit catolic, Regele Mihai nu ar fi putut accede la Coroana Britanica, desi ascendentii si descendentii sai s-ar afla si in linia de succesiune britanica.
 
86. Regele Mihai nu a ajuns niciodata in Australia.
 
87. Parul Regelui Mihai si-a pastrat culoarea, in mod natural, fara sa albeasca vreodata.
 
88. Ultimul supravietuitor al Clasei Palatine, infiintata de Carol al II-lea pentru (atunci) Marele Voevod Mihai este domnul Lascar Zamfirescu, prieten de peste opt decenii cu regele.
 
89. De-a lungul exilului si dupa revenirea in tara, regele a avut alaturi organe consultative cu diferite denumiri si functiuni. Cel mai cunoscut a fost Consiliul National Roman, organism care avea printre atributii pe aceea de a-l informa pe rege asupra exilului romanesc si situatiei din tara. In anii 1990, organizatiile InfoRR si Amicii Regelui Mihai au indeplinit aceasta atributie. Ultimul organ consultativ creat de rege a fost Consiliul Regal, printr-un document semnat la 1 octombrie 2010. Din 2 martie 2016, acesta isi ofera sfaturile si Custodelui Coroanei.
 
90. In anul jubiliar 2016, ziua de 10 Mai s-a sarbatorit pentru prima oara dupa 1947 ca zi oficiala a statului roman. Aceeasi zi a fost, din anul 2000, si Ziua Ordinului Steaua Romaniei.
 
91. In 2016, Regele Mihai a putut vedea Coroana repusa pe Stema Romaniei, prin lege, cu obligatia inlocuirii stemelor actuale pana la 31 decembrie 2018.
 
92. Regele a conlucrat, de-a lungul vietii, constitutional sau institutional, cu 18 prim-ministri ai Romaniei, de la Ion I.C. Bratianu (1927) pana la Mihai Tudose (2017). Dupa revenirea in tara, in timpul presedintiei lui Emil Constantinescu, in februarie 1997, Regele Mihai si Custodele Coroanei au colaborat institutional cu 11 prim-ministri: Victor Ciorbea 1997-1998; Radu Vasile 1998-1999; Mugur Isarescu 1999-2000; Adrian Nastase 2000-2004; Calin Popescu-Tariceanu 2004-2008; Emil Boc 2008-2012; Mihai-Razvan Ungureanu 2012; Victor Ponta 2012-2015; Dacian Ciolos 2015-2016; Sorin Grindeanu 2016 si Mihai Tudose. Acestia se adauga unui numar de sapte prim-ministri, pe care Regele Mihai I i-a avut in Regatul Romaniei: Ion I.C. Bratianu 1927; Vintila I.C. Bratianu 1927-1928; Iuliu Maniu 1928-1930;  Ion Antonescu 1940-1944; Constantin Sanatescu 1944; Nicolae Radescu 1944-1945 si Petru Groza 1945-1947.
 
93. La 30 decembrie 2007, odata cu semnarea Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, Regele Mihai a desemnat pe fiica lui cea mare, Principesa Mostenitoare Margareta, drept Custode al Coroanei. Regele a considerat ca, atata vreme cat Romania se conduce dupa o Constitutie republicana, Coroana romana se afla inca in exil.
 
94. Din momentul proclamarii sale ca Rege al Romaniei pana la moarte, Regele Mihai a fost contemporan cu 16 presedinti ai SUA, cu opt Suverani Pontifi, cu patru regi ai Marii Britanii si cu 21 de editii ale Jocurilor Olimpice.
 
95. Regele a trait 96 din cei 151 de ani ai Dinastiei Nationale.
 
96. Regele Mihai a fost cel mai longeviv suveran din intreaga istorie a tarii noastre.

Foto: facebook casa regala
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cele mai grave 5 greseli pe care le fac antreprenorii la inceput de drum si cum sa le eviti
Companii

Cele mai grave 5 greseli pe care le fac antreprenorii la inceput de drum si cum sa le eviti

today02 Nov. 2024
Cea mai scumpa si exclusivista destinatie de schi din lume. Tu ai auzit de ea?
Travel

Cea mai scumpa si exclusivista destinatie de schi din lume. Tu ai auzit de ea?

today01 Nov. 2024
Magia sarbatorilor te asteapta: Cele mai spectaculoase targuri de Craciun din Europa in 2024!
Travel

Magia sarbatorilor te asteapta: Cele mai spectaculoase targuri de Craciun din Europa in 2024!

today01 Nov. 2024
Rezervele valutare ale Romaniei, in scadere - ce ascunde pierderea celor 3 miliarde de euro?
Ultimele stiri economice

Rezervele valutare ale Romaniei, in scadere - ce ascunde pierderea celor 3 miliarde de euro?

today01 Nov. 2024
Sef la ING Bank Romania, semnal clar pentru romanii care nu isi mai pot plati ratele: In 99% dintre cazuri am gasit solutii, s-a ajuns si la restructurarea datoriei
Financiar-Bancar

Sef la ING Bank Romania, semnal clar pentru romanii care nu isi mai pot plati ratele: In 99% dintre cazuri am gasit solutii, s-a ajuns si la restructurarea datoriei

today01 Nov. 2024
5 sporturi si activitati in aer liber accesibile incepatorilor in sezonul rece
Afla...

5 sporturi si activitati in aer liber accesibile incepatorilor in sezonul rece

today01 Nov. 2024
Top 10 trucuri pentru a obtine reduceri secrete de Black Friday 2024. Comerciantii nu vor sa stii
Afla...

Top 10 trucuri pentru a obtine reduceri secrete de Black Friday 2024. Comerciantii nu vor sa stii

today01 Nov. 2024
De ce sa investesti in SEO pentru cresterea afacerii tale online
Companii

De ce sa investesti in SEO pentru cresterea afacerii tale online

today01 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Magia sarbatorilor te asteapta: Cele mai spectaculoase targuri de Craciun din Europa in 2024!
Travel

Magia sarbatorilor te asteapta: Cele mai spectaculoase targuri de Craciun din Europa in 2024!

today01 Nov. 2024
Rezervele valutare ale Romaniei, in scadere - ce ascunde pierderea celor 3 miliarde de euro?
Ultimele stiri economice

Rezervele valutare ale Romaniei, in scadere - ce ascunde pierderea celor 3 miliarde de euro?

today01 Nov. 2024
Sef la ING Bank Romania, semnal clar pentru romanii care nu isi mai pot plati ratele: In 99% dintre cazuri am gasit solutii, s-a ajuns si la restructurarea datoriei
Financiar-Bancar

Sef la ING Bank Romania, semnal clar pentru romanii care nu isi mai pot plati ratele: In 99% dintre cazuri am gasit solutii, s-a ajuns si la restructurarea datoriei

today01 Nov. 2024
5 sporturi si activitati in aer liber accesibile incepatorilor in sezonul rece
Afla...

5 sporturi si activitati in aer liber accesibile incepatorilor in sezonul rece

today01 Nov. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x