Editorial Amalia Sterescu: Strategia de business - Stop si de la Capat
amalia sterescustrategia de businessbusinessguvern
In practica mea manageriala nu ma pot opri sa nu constat ca strategiile pe termen lung sunt pe cale de disparitie. Nu ca mi-ar fi dor de maretele planuri cincinale (cei ce le-au apucat stiu despre ce vorbesc) dar mi-e dor de coerenta, de constructii pe baze solide, de rafinari perseverente ale modelelor de business - ori tare imi e ca, de o buna bucata de vreme nu facem decat sa experimentam pagubos si mai putin sa construim si ma refer in principal la strategia de tara.
Fie ca vorbim de corporatii, fie ca vorbim de companii mai mici sau de strategia de tara de exemplu (in cazul fericit in care ea exista) – din ce in ce mai rar exista continuitate pe o perioada mai mare de 1 - 2 ani a strategiilor de business.
Gama de factori care influenteaza valabilitatea unei strategii e larga: evolutia crizei economice, criza ascunsa produsa de globalizare si efectele ei in diversele piete interne mai ales in SUA, schimbari de cultura organizationala generate de schimbari in ierarhiile de management, schimbari de viziune dictate de un mediu concurential din ce in ce mai acerb, caderea unui Guvern sau presiunile diverselor institutii monetare - daca ne referim la strategiile de tara...
Unde duce acest Stop si de la Capat? Daca Romania ar avea o strategie de tara agreata de coalitiile politice prin acord scris pe termen lung, am fi probabil mai putin dependenti de "Sus Boc, Jos Boc" sau de alt gen de intemperii politice. Probabil am avea mai multa coerenta in strategia de educatie, o viziune pe termen lung cu impact pozitiv in pregatirea generatiilor viitoare, probabil ca am avea un sistem de sanatate ceva mai competitiv si de ce nu, visul romanului de 20 de ani incoace, am putea avea autostrazi doamnelor si domnilor ca sa nu mai fim intrebati de strainii in vizita daca DN1 este singura noastra autostrada... Dar, probabil, visez utopic.
In ceea ce priveste corporatiile, viziunea pe termen lung exista, strategiile insa sunt dependente de mediul extern, concurential, de schimbarile de leadership intern si nu de cele mai multe ori de vointa actionarilor. Schimbarea unei strategii e benefica, e sanatoasa, aduce performanta si avantaj competitiv – coerenta noii strategii, frecventa schimbarii, slaba comunicare a schimbarii top down, neasocierea schimbarii de strategie cu valorile curente organizationale creaza confuzie, creaza neadeziune, creaza nonperformanta temporara. Acest Stop si de la Capat poate crea uneori efectul invers scontat.
In ceea ce priveste business-urile mici, mult mai dependente de contextul economic si mediul concurential, strategia pe termen lung (peste trei ani) poate fi privita ca o gluma buna – din practica curenta sesizez modele de business ce functioneaza pe strategii anuale (acolo unde exista) cu ajustari permanente specifice organizatiilor mici.
Mai sunt strategiile pe termen lung viabile in mediul economic de astazi? Priviti in organizatia dvs. si aveti raspunsul.

*
Amalia Sterescu (
foto) este este vicepresedintele Global Renewals Centers in cadrul Oracle Corporation. Este responsabila de elaborarea strategiei globale pentru centrele de reinnoire contracte suport localizate in Romania, India si China. Din ianuarie 2012 face parte din echipa de editorialisti Manager.ro.