Analiza EY Romania: Cum se impart romanii intre viata personala si cea profesionala in ultimii ani

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Analiza EY Romania: Cum se impart romanii intre viata personala si cea profesionala in ultimii ani Analiza EY Romania: Cum se impart romanii intre viata personala si cea profesionala in ultimii ani
de Ana Tudor la 10 Mar. 2016
Urmareste-ne pe Google News
viata personalaviata profesionalaey romania

Romanii percep mai acut decat locuitorii altor tari modificarile din ultimii trei ani, cu impact asupra echilibrului dintre viata personala si cea profesionala. De asemenea, ei lucreaza mai multe ore suplimentare decat angajatii din alte tari si beneficiaza de flexibilitate la locul de munca doar de la un anumit nivel de senioritate in sus, arata concluziile studiului "Generatiile urbane si prioritatile lor", realizat de EY Romania.

EY a realizat acest studiu in contextul schimbarilor rapide care au loc in intreaga lume si a diferentelor de abordare intre generatiile care sunt in prezent active pe piata muncii. Scopul acestei analize este de a intelege modul in care generatiile urbane din Romania gestioneaza echilibrul intre viata personala si cea profesionala, dar si tendintele specifice generatiilor din Romania, in comparatie cu celelalte tari analizate de EY la nivel global.

In ultimii 3 ani gestionarea programului vietii profesionale a devenit mai dificila

Peste jumatate (51%) dintre respondenti considera ca este mai dificil acum decat in urma cu trei ani sa gestioneze echilibrul intre viata personala si cea profesionala, in timp ce 26% apreciaza ca este mai usor de pastrat echilibrul in prezent.


Romanii percep mai acut decat restul tarilor de la nivel global modificarile din ultimii trei ani, cu impact asupra echilibrului dintre viata personala si cea profesionala. Perceptie similara exista in Germania, unde 49% dintre respondentii la studiul similar derulat de EY la nivel global au spus ca este mai dificil acum decat in urma cu trei ani sa gestioneze echilibrul intre viata personala si cea profesionala, urmata de Japonia (44%).

Cei care au copii au resimtit intr-o masura mai mare dificultatea gestionarii echilibrului intre viata personala si cea profesionala in ultimii trei ani – 56% dintre respondentii care sunt parinti spun ca a fost mai dificil sa faca acest lucru, in comparatie cu 50% dintre cei care nu au copii. Comparativ cu restul tarilor, parintii din Romania au resimtit cel mai acut dificultatile din ultimii trei ani, urmati de parintii din Germania (54%) si Japonia (46%).

Numarul mediu de ore lucrate pe saptamana este in crestere

Jumatate dintre respondenti sustin ca numarul de ore de lucru a crescut in ultimii trei ani fata de perioada anterioara, in timp ce doar 14% spun ca numarul orelor lucrate a scazut in aceasta perioada. Cel mai mult resimt cresterea numarului de ore de lucru cei din generatia Y (52%), in timp ce jumatate dintre cei din generatia Boomers spune ca numarul orelor lucrate a ramas constant pe parcursul ultimilor trei ani.

De asemenea, peste 70% dintre respondentii care sunt angajati in munca sustin ca lucreaza ore suplimentare, iar 34% lucreaza chiar mai mult de 46 de ore pe saptamana. Generatia X si generatia Boomers lucreaza cele mai multe ore suplimentare – peste 46 de ore pe saptamana, in timp ce cei din generatia Y par cei mai ponderati in abordarea orelor suplimentare – majoritatea dintre ei (41%) lucrand pana in 45 de ore pe saptamana.

86% dintre respondentii cu responsabilitati manageriale din Romania spun ca lucreaza ore suplimentare – aproape dublu fata de managerii din Germania (45%) sau Marea Britanie (34%). Totusi, potrivit statisticilor Eurostat, productivitatea muncii in Romania e de sase ori mai mica decat media in Europa, de 7,5 ori mai mica decat in Germania si de opt ori fata de Olanda.

Decizii luate in legatura cu viata personala si profesionala in ultimii 3 ani

Aproape jumatate (47%) dintre respondenti si-au schimbat locul de munca in ultimii trei ani din motive financiare, iar o treime a decis sa isi pastreze locul de munca in aceasta perioada, pe aceleasi considerente. Cei mai stabili la locul de munca in perioada 2012-2015 au fost cei din generatia Boomers (61%), procentul injumatatind-se de la o generatie la urmatoarea: generatia X (36%), generatia Y (19%).

Aproape jumatate dintre respondentii angajati in munca au renuntat la activitatile de relaxare din motive financiare in ultimii trei ani, in timp ce 28% au amanat achizitionarea sau inchirierea unei locuinte personale, iar 14% au amanat decizia de a avea primul copil din aceleasi motive. In special cei din generatia Boomers au ales sa renunte la activitatile de relaxare in ultimii 3 ani (64%), generatiile X si Y fiind mai putin dispuse sa faca acest lucru. In schimb, 14% dintre respondentii cu varsta intre 34 si 49 de ani au amanat decizia de a avea primul copil din motive financiare, iar 6% dintre ei pe aceea de a avea inca un copil.

Factori ce contribuie la realizarea unui echilibru intre viata privata si cea profesionala

Factorii cei mai importanti pentru asigurarea unui echilibru intre viata privata si cea profesionala sunt respectarea normelor legale legate de recompensarea orelor suplimentare (61%), posibilitatea de a programa fara restrictii zilele de concediu de odihna (54%) si respectarea reglementarilor privind concediul de crestere a copilului si revenirea la locul de munca dupa acest concediu (46%).

Aproape jumatate (46%) dintre respondentii angajati in munca beneficiaza insa de o forma de program flexibil, in timp ce doar 5% lucreaza pe baza de proiect sau la cerere. Peste jumatate (51%) dintre respondentii care fac parte din generatia Y nu beneficiaza de program flexibil, desi nevoia de flexibilitate este mult mai pronuntata in randurile acestei generatii, conform numeroaselor studii derulate la nivel global.

In prezent, angajatii care beneficiaza in cea mai mare masura de program flexibil sunt cei care fac parte din generatia Boomers: 53% dintre ei au o forma de program flexibil, iar 7% lucreaza pe baza de proiect. De asemenea, respondentii care ocupa o pozitie de conducere beneficiaza intr-o masura mai mare de program flexibil (53%), fata de cei care nu sunt manageri (43%).

"Noile generatii vin cu o vointa puternica de a gestiona mai bine echilibrul intre viata personala si cea profesionala. Este poate cea mai frumoasa promisiune pentru viitor – promisiunea unor oameni mai fericiti si mai sanatosi, a unor relatii mai armonioase in mediul de lucru si in familie si, cel mai important, promisiunea unei investitii valoroase in copiii care se nasc acum", adauga Oana Gorbanescu, Corporate Communication Officer, EY Romania.

Schimbari pentru a gestiona mai bine echilibrul dintre viata personala si profesionala

Aproape 30% dintre respondenti considera ca munca este o parte importanta din identitatea lor, in timp ce pentru aproape jumatate (46%), munca reprezinta doar un mijloc de trai si de sustinere a stilului de viata. Cel mai mult integreaza munca in identitatea personala respondentii care fac parte din generatia Boomers (53%), fata de cei din generatia X (37%), respectiv Y (27%).

Peste jumatate dintre respondenti (58%) si-au schimbat sau ar fi dispusi sa isi schimbe locul de munca, iar 40% s-au mutat / s-ar muta in alta tara pentru a gestiona mai bine echilibrul intre viata personala si cea profesionala. Respondentii din generatia Boomers sunt mai degraba dispusi sa se mute in alta tara (20%) pentru a gestiona echilibrul intre viata personala si cea profesionala decat sa se mute in alt oras din Romania (6%).

"Am plecat la drum cu analiza noastra pentru a intelege diferentele intre generatiile din Romania si dinamica relatiilor dintre acestea. Dar am ajuns sa intelegem mai degraba asemanarile dintre ele si sa vedem teritoriul comun pe care acestea se pot intalni pentru a lucra mai bine impreuna. Doar prin colaborare, acceptare si incredere putem construi o lume care sa functioneze mai bine si maine", concluzioneaza Elena Badea, Director de Marketing, EY Romania.

Sursa: EY Romania
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email: mariat@rs.ro

Ultimele NOUTATI

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x