Ce presupune Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013-2020

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce presupune Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013-2020 Ce presupune Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013-2020
de Manager.ro la 28 Aug. 2013
Urmareste-ne pe Google News
proiectanofmstrategiestrategia nationala pentru ocuparea fortei de munca

Proiectul de Strategie Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013-2020 si Planul de actiuni pe perioada 2013-2020 pentru implementarea Strategiei se afla in acest moment in proces de consultare publica si, totodata, in proces de avizare externa.

SNOFM 2013-2020 are ca baza de referinta aspectele si provocarile nationale existente in momentul actual, desprinse din analiza ciclului strategic anterior, precum si obiectivele cuprinse in principalele documente strategice de referinta de la nivel european, in principal Strategia Europa 2020, si de la nivel national, in Programul National de Reforma si in Programul de Guvernare.
 
MMFPSPV propune o viziune pentru Romania lui 2020 in care potentialul fortei de munca va fi valorificat in mod optim pentru consolidarea unei economii competitive, bazata pe inovare si cunoastere, participativa si inclusiva, astfel incat piata muncii va fi o piata performanta, dinamica si flexibila, in care minim 70% din persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 ani, vor avea acces la un loc de munca de calitate, conform cu capacitatea si competenta lor, si venituri care sa le asigure un trai decent.
 
Obiectivul general al Strategiei vizeaza atingerea unui nivel sustenabil de ocupare a fortei de munca din Romania, sustinut de competitivitate economica, coeziune sociala si dezvoltare durabila. Pentru realizarea obiectivului Strategiei, ministerele, inclusiv MMFPSPV, si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a duce la indeplinire masurile specifice domeniului lor de activitate prevazute in Planul de actiuni.
 
Planul de actiuni pe perioada 2013-2020 pentru implementarea Strategiei propune urmatoarele obiective specifice si directii de actiune:
 
Obiectivul 1. Cresterea ocuparii in randul tinerilor si prelungirea vietii active a persoanelor in varsta.
 
Directia de actiune 1.1. Diminuarea somajului in randul tinerilor si a numarului de tineri din categoria NEETs (care nu sunt in ocupare, educatie sau formare).
 
Directia de actiune 1.2. Cresterea participarii pe piata muncii a persoanelor in varsta.
 
Obiectivul 2. Imbunatatirea structurii ocupationale si participarii pe piata muncii in randul femeilor si persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile.
 
Directia de actiune 2.1. Reducerea ocuparii in agricultura de subzistenta si facilitarea relocarii acestei resurse umane catre activitati non-agricole.
 
Directia de actiune 2.2. Cresterea participarii femeilor pe piata muncii, inclusiv prin masuri suport de reconcilierea a vietii profesionale cu cea de familie.
 
Directia de actiune 2.3. Cresterea participarii persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile pe piata muncii prin dezvoltarea de masuri care sa combine suportul social cu activarea.
 
Obiectivul 3. Dezvoltarea unei resurse umane cu un nivel inalt de calificare si competente adaptate la cerintele pietei muncii.
 
Directia de actiune 3.1. Sprijinirea adaptabilitatii si dezvoltarii permanente a fortei de munca corelate cu schimbarile structurale ale pietei muncii.
 
Directia de actiune 3.2. Imbunatatirea nivelului de competente al persoanelor somere si inactive apte de munca pentru a facilita reintegrarea acestora pe piata muncii.
 
Obiectivul 4. Imbunatatirea mecanismului de fundamentare, implementare, monitorizare si evaluare a politicilor cu impact pe piata muncii.
 
Directia de actiune 4.1. Consolidarea mecanismului de fundamentare, implementare, monitorizare si evaluare a politicilor cu impact pe piata muncii.
 
Directia de actiune 4.2. Consolidarea dialogului social la toate nivelurile pentru a facilita adoptarea, implementarea si respectarea politicilor cu impact pe piata muncii.
 
Concomitent cu procesul de elaborare a Strategiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013-2020, in aceasta perioada, sunt elaborate documentele de programare pentru perioada 2014 – 2020. Acestea vor stabili tipurile de investitii care vor fi finantate prin viitoarele programe operationale, plecand de la obiectivele tematice, prioritatile de investitii si actiunile cheie prevazute de regulamentele privind fondurile europene.
 
In acest context, fondurile alocate se vor concentra pe investitiile care contribuie la atingerea obiectivelor cuantificate stabilite in Strategia Europa 2020, inclusiv a obiectivului national de realizare a unei rate de ocupare a populatiei cu varsta de 20-64 ani de 70% la nivelul anului 2020, obiectiv avut in vedere de Strategia Nationala pentru Ocupare si preconizat a se realiza prin aplicarea Planului de actiuni pe perioada 2013-2020 pentru implementarea Strategiei.
 
Astfel, finantarea necesara indeplinirii masurilor prevazute in Planul de actiuni se realizeaza atat de catre fiecare institutie/autoritate publica implicata prin absorbtia fondurilor europene nerambursabile si asigurarea resurselor financiare necesare pentru cofinantarea proiectelor realizate cu acestea, precum si in limitele fondurilor aprobate anual institutiilor publice implicate, prin legea bugetului de stat.
 
Elaborarea Strategiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013-2020 se constituie intr-o conditionalitate ex-ante (conditionalitate care trebuie indeplinita inainte de efectuarea platilor), fiind introdusa de Comisia Europeana si aplicabila utilizarii fondurilor europene pentru perioada 2014 – 2020.
 
In vederea monitorizarii si evaluarii modului de implementare a Planului de Actiuni, vor fi infiintate doua organisme de lucru: un Comitet inter-ministerial, entitate in care vor fi numiti si reprezentanti ai partenerilor sociali, si un Grup de lucru format la nivelul MMFPSPV.

Ultimele NOUTATI

Raport alarmant: majoritatea firmelor de capital privat din Romania nu mai cred in redresarea economica
Companii

Raport alarmant: majoritatea firmelor de capital privat din Romania nu mai cred in redresarea economica

today11 Mai. 2025
Inflatia si instabilitatea politica, principalele temeri ale producatorilor romani
Economie

Inflatia si instabilitatea politica, principalele temeri ale producatorilor romani

today10 Mai. 2025
Bitcoin stabileste un nou prag istoric: de ce moneda digitala domina din nou piata cripto
Ultimele stiri economice

Bitcoin stabileste un nou prag istoric: de ce moneda digitala domina din nou piata cripto

today10 Mai. 2025
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Life Style

Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?

today09 Mai. 2025
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Economie

Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa

today09 Mai. 2025
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Protectia datelor cu caracter personal

Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii

today09 Mai. 2025
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Companii

Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania

today09 Mai. 2025
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Companii

Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea

today08 Mai. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x