Capitanul Gurmand: Alegerea zilei - Grau fiert cu fructe rase
capitanul gurmandretetagrau fiertmiere
Am ales sa va prezint si sa va recomand acum reteta de grau fiert cu fructe fiindca este iarna si, in plus, sarbatorile mari ale sezonului tocmai s-au incheiat.
Ce legatura are reteta ce urmeaza cu iarna si cu Sarbatorile?
Desertul acesta este unul perfect pentru anotimpul rece, deoarece furnizeaza rapid energia necesara organismului ca sa faca fata cu brio temperaturilor scazute. Pe de alta parte, este un desert usor si natural, cu proprietati detoxifiante, care poate fi consumat si ca fel principal si care ajuta organismul sa isi revina dupa mesele bogate si satioase de Sarbatori.
Ingrediente grau fiert cu fructe rase:
- arpacas (250 g – o jumatate de punga);
- apa;
- miere (poliflora, dupa gust);
- dovleac si mar, dupa gust (miezul de la o felie subtire de dovleac si 2-3 mere bot de iepure mai putin dulce sau ionatan);
- scortisoara si nucsoara praf, dupa gust. Nucsoara este bine sa folositi putina, doar un praf.
Mod de preparare
Spalati arpacasul si lasati-l intr-un vas cu apa rece pana cand ingheata si se ineaca (10-15 minute). Puneti la fiert arpacasul. Adaugati mierea si condimentele cand apa incepe sa fiarba. Sfatul meu este sa nu puneti multa miere, desertul acesta este savuros fara a avea nevoie de prea multa dulceata. In plus, dovleacul si merele contribuie si ele la gustul dulce.
Lasati arpacasul sa fiarba potrivit (sa nu fie tare, dar nici sa se farame). Cat timp acesta fierbe, pregatiti dovleacul si merele: explicati-le ca trebuie sacrificate pentru binele dumneavoastra, spalati-le, decojiti merele, taiati dovleacul, lasati fructele in apa pentru a evita oxidarea (pe fond de stres, desigur).
Imediat dupa ce stingeti focul, radeti dovleacul si merele pe razatoarea cea mare si rea, deasupra vasului cu graul fiert. Aveti grija la degete, sangele nu este un ingredient indicat pentru aceasta reteta! Amestecati bland compozitia pana se omogenizeaza. Puneti desertul la rece.
Savoarea si valoarea nutritiva a desertului sunt date de amestecul graului - fiert in miere si condimente - cu fructele crude.
Pofta buna!
Capitanul Gurmand