Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Nu-i cartoful cum e micul

Nu-i cartoful cum e micul
de la 26 Iun. 2017
Nu-i cartoful cum e micul
Tags: cartofi prajitibelgiacomisia europeanaacrilamida

In Belgia s-a declansat razboiul apararii modalitatii belgiene de prajire a cartofului , o cutuma culinara care a adus prestigiul Belgiei. Comisia Europeana considera acest procedeu de prajire ca fiind periculos pentru sanatate

Va mai amintiti cum s-a luptat Victor Viorel Ponta , exact acum patru ani, sub steagul “mandru ca sunt roman” pentru micii romanesti ? Se gasise Comisia Europeana sa ne atinga la lingurica cea mai sensibila : sa interzica consumarea de mici, mandria noastra culinara , mai ales in weekend si de sarbatori. 
 
Stia , ea Comisia, ca noi mergeam la paradele festive -nu putine inainte de 1989 - cu gandul ca la terminarea lor vom manca mici si crenvursti scaldati abundent intr-un mustar galben ca lamaia ? Ca asta a fost baza educatiei noastre culinare? Comisia gasise in mici o cantitate mare de bicarbonat de sodiu, care, chipurile, ne-ar fi captusit cu cancer . Toti marii mesteri in fabricatia micilor, in frunte cu cei de la casele Gill si Cocosatu’, s-au revoltat. Toti au spus, intr-un cor antic, ca daca scoti din mic bicarboantul il faci chiftea.
 
Ponta, n-a reusit el multe in viata lui de politician dar pe asta a reusit-o: celebra “Cerere de derogare pentru “mititei” “. Eu il suspectez ca l-a dus pe seful Comisiei Europene ori pe la Gill, ori pe la Cocosatu’.
 
Iata ca astfel de probleme vitale apar si pe la altii.Aflu dintr-un articol- “Le frite belge est-elle en danger?” preluat de Courrier international din Het Nieuwsblad – Bruxelles , 19.06.2017-  ca Belgia este in pericol mortal.
 
Comisia Europeana a stabilit ca in cartofii prajiti exista o substanta cancerigena- acrilamida . Ei bine, cel mai abitir aratat cu degetul este cartoful prajit belgian. Este absolut normal ca minstrul flamand al turismului , Ben Weyts , a inceput smiorcaiala : “Europa ameninta cultura belgiana a cartofului prajit”. Ca si Ponta, Ben Weyts i-a trimis o scrisoare de dragoste Comisarului european insarcinat cu securitatea alimentelor, Vytenis Andrirokaitis . Geniul belgian in prajirea cartofului ar consta din : nu se face pre-prajire, cartofii sunt aruncati cruzi in ulei, sunt scursi de ulei si, inca fierbinti, se prajesc a doua oara. Dupa care, ca si Ponta, Ben Weyts isi exprima mandria de a fi belgian : “Datorita acestui procedeu avem cei mai buni cartofi prajiti din lume si nu am de gand sa cedez”. Bravo Weyts !
 
Problema ? Da!  Jurnalul  Het Nieuwsblad – Bruxelles arata ca tocmai acest procedeu genial face sa creasca concentratia de acrilamida din “fritul belgian”. Este citat cercetatorul Janneke Hogervorst de la Universitatea Hasselt: experimentele pe animale au dovedit cresterea incidentei cancerului ovarian, al uterului si de rinichi, dupa consumul crescut de acrilamida. Profesorul de stiinte ale alimentatiei, Patrick Mullie, spune la randul sau : “Este bine ca Uniunea Europeana se preocupa de sanatatea oamenilor . Cand ceri sa fie prioritara cultura populara fata de sanatatea publica ajungi la ceva bizar si populist”
 
Toate aceste argumente nu ating timpanul bataiosului ministru al turismului : “sunt pentru reducerea temperaturii de prajire a cartofilor dar sunt impotriva procedurii de simplificare a procedeului de prajire.Daca vom face asta vom inchide toate “fritkots” (baracile pentru cartofi prajiti) si vom manaca cartofi prajiti cogelati “.
 
Draga Weyts, eu iti propun sa vorbesti putin cu Ponta, sa vezi cum a facut el cu micii. Mai ales ca acum nu mai prea vorbeste nimeni cu el .E disponibil ! 



Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Manager

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Newsletter zilnic GRATUIT
Manager de succes - 6 strategii imbatabile
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Manager.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Top imagine

Comentarii

0 comentarii


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Top imagine
Newsletter zilnic GRATUIT
Manager de succes - 6 strategii imbatabile
Aboneaza-te la newsletterul Manager.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit  "Manager de succes - 6 strategii imbatabile".

Consilier Managementul Deseurilor



Descarca Alerter Manager.ro



Cele mai citite stiri




Ultimele comentarii



Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Din fericire, NU scriem despre
cancan, showbiz, lifestyle sau scandal.

Adauga e-mailul tau pentru Stiri din Romania reala, cu informatii zilnice, articole din economie, politic si administrativ.

Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic.
Advertisement