Varza rosie - prieten de nadejde pe timpul iernii
varzavarza rosieantioxidantivitaminemineralevitamina c
Varza rosie se gaseste din belsug in anotimpul rece si este bine sa fie inclusa in alimentatia de zi cu zi pe timp de iarna, deoarece, prin continutul sau bogat in pigmenti antioxidanti, vitamine si minerale, este una dintre legumele de baza care suplinesc, in aceasta perioada, fructele si legumele specifice sezonului cald.
Ce contine varza rosie?
Vitamine: vitaminele A si E in concentratii mari pentru o leguma: 250 – 350 grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamine A si E. Acest lucru este valabil atat pentru varza alba, cat si pentru varza rosie.
Vitamine din complexul B – varza (atat cea alba, cat si cea rosie) contine o mare parte dintre vitaminele din complexul B, dar concentratia in aceste vitamine nu este la fel de ridicata ca in cazul surselor de vitamina B de origine animala.
Vitamina C – in cazul acestei vitamine, exista o diferenta semnificativa de concentratie intre varza rosie si cea alba: varza rosie este de 4-6 ori mai bogata in vitamina C fata de varza alba. (Concentratia in vitamina C a verzei rosii este superioara celei din kiwi). Prin fierbere, vitamina C este distrusa partial sau total (in functie de durata de fierbere).
Minerale – varza rosie si cea alba reprezinta surse complexe si bogate de minerale, de aceea varza joaca rolul de leguma mineralizanta. Dintre mineralele continute, se evidentiaza potasiul (concentratia, in jur de 280 mg la 100 g, este apropiata de cea a bananelor), magneziul, fosforul, calciul si sulful. Din pacate, concentratia destul de ridicata de sulf a verzei poate provoca flatulenta (chiar si in cazul consumului de varza cruda).
Pigmenti antioxidanti – (…)
Click Aici si citeste articolul complet pe SaFiiTuSanatos.ro…