Iata ca SUA sunt bulversate acum de intrarea pe piata a unui medicament “Big Brother” - articolul “ Un médicament “Big Brother” débarque aux États-Unis”, 14.11 2017, Courrier international.
Pentru prima oara, o pilula “numerica” tocmai a fost autorizata in SUA, de catre FDA ( Agentia Americana de Produse Alimentare si Medicamente). Ea va permite medicilor sa vada daca pacientii isi fac corect tratamentul. Care este problema sociala pe care o ridica aceasta fapta a FDA ? Se pun probleme etice, in particular legate de respectarea vietii private a pacientilor.
Aceasta pilula are captori facuti din silicon, cupru si magneziu – ingrediente comestibile, fara pericol – si permite urmarirea de catre medic a aplicarii tratamentului prescris.
A fost botezata Abilify MyCite. Producatorii sunt societatea japoneza Otsuka Pharmaceutical si cea californiana Proteus Digital Health. Intr-un comunicat, FDA mentioneaza ca pilula este “ aprobata pentru tratamentul schizofreniei, tratamentul episoadelor acute de criza maniaco-depresiva asociate cu tulburarile bipolare si tratamentul starilor grave de depresie la adulti”. Cu alte cuvinte, se aplica mai ales in cazul pacientilor cu psihoze – boli psihice incurabile – in care pacientii nu sunt responsabili de tratamentul pe care si-l administreaza.
Un “patch” si o aplicatie
Pilula este echipata cu un captor care trimite informatii la un “patch” ( lipit pe piele) care mai apoi transmite informatia (prin Bluetooth) unei aplicatii pe smartphone-ul medicului care are pacientul in ingrijire.
In timp ce la americani se pune problema etica a violarii spatiului privat in ceea ce priveste decizia de a lua sau nu un medicament, la noi problema sociala legata de sanatate este cu totul alta. Problema nu este daca iti respecti tratamentul ci daca poti sa faci vreun tratament.
Nu mai tarziu de astazi, Mirabela Tiron, sefa Pfizer in Romania (una din cele mai mari companii farmaceutice din lume) a declarat ca unul din doua decese ar putea fi prevenit medical (Ziarul Financiar, 20.11.2017). Adica, daca s-ar investi suficienti bani in sanatate, daca nu s-ar face totul sa ne plece medicii buni, daca nu ar dispare medicamentele generice si daca s-ar gasi medicamentele necesare. Tot astazi se discuta despre incalificabila amanare a luarii deciziei, de catre institutia abilitata, a introducerii in Romania a unui medicament esential pentru tratarea cancerului. Aceasta este problema noastra sociala legata de sanatate. Este o problema etica, de asemenea, dar de etica supravietuirii.
Si pentru ca tot vorbim despre probleme sociale si de etica, oare o fi etic ca Romania sa revendice implantarea la Bucuresti a Agentiei Europene a Medicamentului ? Oare nu exageram ?
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea