Tik Tok si-a infiintat subsidiara in Romania. Nici nu e de mirare, romanii sunt campioni la cadouri si tap-tap
tiktok romaniauniunea europeanareglementari tiktokpublicitate online
Tik Tok Information Technologies Limited, subsidiara britanica a gigantului chinez ByteDance, a lansat oficial Tik Tok Romania, o noua entitate cu capital social de 5.000 lei, dedicata activitatilor legate de servicii IT. Conform datelor din Monitorul Oficial, compania va fi condusa de Laura Andreea Savu. Aceasta lansare vine firesc, avand in vedere ca romanii au devenit in ultimii ani campioni la cadouri si tap-tap, Tik Tok transformandu-se intr-una dintre cele mai populare retele de socializare din Romania.
In luna mai a acestui an, platforma a demarat o campanie de recrutare pentru un manager de relatii guvernamentale si politici publice in Romania, confirmand ca prezenta locala nu e doar operativa, ci si institutionala. Rolul acestuia va viza integrarea reglementarilor europene precum DSA si construirea unui cadru favorabil pentru inovatie, ceea ce se poate traduce printr-un semnal clar ca Tik Tok Romania isi propune sa navigheze eficient in apele complexe ale normelor locale si internationale.
Transparanta in publicitatea online, sub lupa Bruxelles-ului
Tik Tok se afla de luni bune in procedura de investigare de catre Comisia Europeana pentru lipsa de transparenta in publicitatea online. Bruxelles-ul reclama ca platforma nu ofera informatii suficiente despre sponsori, audienta si continut promotional, incalcand obligativitatile DSA. In ultima instanta, compania risca amenzi de pana la 6% din cifra de afaceri globala. Tik Tok a raspuns oficial ca “analizeaza constatarile preliminare si ramane deschisa dialogului”, asigurand autoritatile europene ca isi va imbunatati instrumentele de transparenta.
Romanii au devenit rapid utilizatori activi ai Tik Tok, exploatand la maximum sistemul de cadouri virtuale si facilitati precum tap-tap-ul in timpul live-urilor. Astfel, cei de la Tik Tok au in Romania un teren fertil pentru strategii comerciale adaptate, iar prezenta locala sprijina fidelizarea utilizatorilor. Tik Tok Romania urmeaza sa ofere solutii tehnice si legale mai apropiate de realitatea romaneasca, avand sanse mai mari sa prinda incredere atat din partea consumatorilor, cat si a autoritatilor.
In timp ce platforma se extinde, trebuie sa urmarim si contextul global tensionat in care isi desfasoara activitatea: in SUA,
Tik Tok ar putea fi interzisa in cele din urma din cauza legaturii sale cu ByteDance, iar in Europa este amenintata intens din perspectiva protectiei datelor, dependentei utilizatorilor si influentei algoritmilor. In aprilie, discutiile pentru separarea Tik Tok US de compania-mama au fost abandonate.
Cazul Tik Tok aduce in prim plan o criza globala a platformelor digitale: trebuie sa mentina dinamica comunitatii fara a sacrifica integritatea si siguranta utilizatorilor. Prezenta locala a celor de la Tik Tok in Romania vine la pachet cu responsabilitatea de a se supune legislatiei romanesti si europene, de la protectia datelor, rambursarea publicitatii, pana la prevenirea dependentei si fraudelor.
Daca subsidiara locala va reusi sa isi consolideze credibilitatea in fata autoritatilor si sa fructifice potentialul pietei, in special pe zona de live shopping, cadouri digitale si cresterea comunitatii, aceasta s-ar putea dovedi a fi o manevra castigatoare. Totul, insa, depinde de modul in care va implementa cerintele legate de DSA si reglementarile locale.
Citeste si: Cati bani are, de fapt, Jeff Bezos si ce si-ar putea cumpara daca ar vrea sa-i cheltuiasca pe toti?
Sursa foto: pexels.com