Se scumpesc vacantele! Paradoxal, s-ar putea sa fie mai scump sa mergi la Constanta decat in Grecia sau Italia
crestere tvatva turismhorecapreturi vacante
Romanii care isi fac planurile pentru o vacanta pe litoralul autohton sau la munte trebuie sa se pregateasca pentru preturi mai mari. Guvernul a anuntat majorarea TVA-ului din turism de la 9% la 19%, ceea ce inseamna automat o scumpire de minimum 10% pentru toate serviciile din turism si HoReCa. In mod paradoxal, dupa aceasta masura, o vacanta in Romania ar putea deveni mai scumpa decat una in Grecia sau Italia – tari cu TVA mai redus in acest sector.
Antreprenorii din turism avertizeaza ca aceasta decizie va fi transferata direct in preturile finale. „Orice crestere de taxa trebuie mutata in pretul final oferit publicului. Nu este alta varianta. O companie nu poate absorbi nici macar o crestere a TVA-ului cu 2%”, a declarat David Aron, CEO al grupului Alpin din Brasov. Acesta spune ca sectorul turistic va fi lovit dur, mai ales in lipsa unor masuri compensatorii din partea statului.
Cresterea TVA amentinta afacerile din sectorul HoReCa
Cresterea TVA in turism va insemna scumpirea cazarii, meselor la restaurant, biletelor la spa-uri sau piscine, a serviciilor conexe si chiar a unor activitati recreative. In practica, efectul total pentru consumator ar putea ajunge la 12-20%, odata ce se adauga si inflatia sau costurile din lantul de aprovizionare. HORA estimeaza ca peste 4.000 de unitati din sectorul HoReCa, adica aproximativ 10% din industrie, risca sa-si inchida portile daca TVA-ul se dubleaza.
Un exemplu concret: o familie cu doi adulti si un copil care merge pentru sase nopti intr-un hotel de patru stele din Brasov ar plati in prezent aproximativ 3.300 lei pentru cazare, mic dejun si servicii extra. Dupa majorarea TVA, potrivit unei analize
Termene.ro, acelasi pachet va costa intre 3.630 si 3.700 lei. Diferenta este semnificativa, iar in cazul unei vacante de doua saptamani, cresterea poate depasi 800 de lei.
In schimb, o vacanta in Grecia sau Bulgaria, unde TVA-ul pentru turism este intre 6% si 9%, poate deveni mai accesibila. Pentru aceeasi familie, o saptamana intr-un resort all-inclusive in Grecia, cu zbor inclus, costa in jur de 5.000 lei. Chiar si cu o eventuala crestere a accizelor sau TVA-ului la transportul aerian, pretul final nu ar urca decat cu 300 de lei. Diferenta dintre vacantele interne si externe devine astfel tot mai mica.
Masura privind cresterea TVA in turism este prevazuta in
programul de guvernare 2024–2028, dar nu are o data oficiala de aplicare. Patronatele spera ca ea sa nu fie implementata in plin sezon estival, pentru a nu compromite planurile de vacanta ale turistilor si incasarile industriei.