ANPC: Fiti foarte atenti cand cumparati PRODUSE DE POST

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANPC: Fiti foarte atenti cand cumparati PRODUSE DE POST ANPC: Fiti foarte atenti cand cumparati PRODUSE DE POST
de Manager.ro la 05 Apr. 2014
Urmareste-ne pe Google News
anpcproduse de postcomerciantiproducatoritemperaturaingrediente

In perioada 12.03 - 19.03.2014 , Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control privind verificarea modului de respectare a prevederilor legale in ceea ce priveste modul de comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a produselor de post (produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia, produse de patiserie de post - cozonac, foietaje de post, etc.).

Au fost controlati 590 operatori economici, dintre care la un numar de 371 (~ 63 %) s-au constatat abateri de la prevederile legale privind protectia consumatorilor.
 
A fost verificata o cantitate peste 19 tone produse alimentare, din care circa  4,4 tone (~ 23%) nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor.
 
Masuri:

• oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a peste 470 kg produse alimentare, in valoare de 6.800 lei, produsece prezentau data durabilitatii minimale sau care erau pastrate la alte temperaturi decat cele impuse de producatori;
 
• oprirea temporara de la comercializare a cca. 3,3 tone produse alimentare, in valoare de  46.000 lei  pana la remedierea neconformitatilor constatate; 
 
• aplicarea de 408 sanctiuni contraventionale dintre care 247 amenzi contraventionale in valoare de 783.500 lei si 161 avertismente pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.
 
Marius Dunca, presedinte ANPC: " Ii rog pe toti consumatorii care achizitioneaza produse de post sa fie extrem de atenti la compozitia acestora si sa ne sesizeze eventualele abateri."
 
I. Calitatea produselor
 
1.1. Comercializarea produselor cu caracteristici organoleptice necorespunzatoare

Bucuresti- portocale si lamai, proveninenta Grecia, atacate de mucegai si boli criptogamice.
Bucuresti- prajiturile de post “Isler cu gem” si “Spritat cu gem”, fara sa respecte cantitatea declarata  de 25% gem, asa cum se mentioneaza pe eticheta de produs.
 
1.2. Comercializarea produselor alimentare in afara datei durabilitatii minimale stabilite de  producatori 

jud. Calarasi - mustar expirat de 15 zile; 
jud. Vrancea- granule de soia expirate de 2 luni; soia granule expirate de la inceputul lunii martie 2014; 
jud. Cluj– soia cuburi, cu data durabilitatii minimale depasita de 15 zile .
jud. Alba-”soia felii” cu data durabilitatii minimale depasita din luna februarie 2014.
jud. Mures- „malai superior” cu cu data durabilitatii minimale depasita cu 20 zile.
 
II. 14 % din produsele comercializate nu ofereau consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit
 
2.1. Lipsa tuturor elementelor de identificare – caracterizare sau inscrierea incorecta a acestora
 
jud. Ialomita- diverse sortimente de soia vrac (felii, cuburi, granule) si paste fainoase fara a afisa pentru consumatori informatiile obligatorii privind elemente de identificare si caracterizare: denumire produs, data durabilitatii minimale, prezenta ingredientelor alergene.
 
2.2. Informatii incomplete cu privire la caracteristicile produselor comercializate vrac sau preambalate
 
jud. Arges-produse nepreambalate (biscuiti simpli si biscuiti cu crema), fara indicarea datei durabilitatii minimale.
 
Bucuresti - “fulgi de grau integral, fibre si pudra de cacao”, la care era folosita o denumire incorecta, intrucat in lista ingredientelor se declara prezenta indulcitorilor: sirop de maltitol si sorbitol, fara precizarea in denumirea produsului.
 
2.3.  Inscrierea de mentiuni care puteau induce in eroare consumatorii

Jud.  Cluj- “pizza de post” se utiliza produsul “specialitate cu aroma  pe baza de uleiuri vegetale si cazeina (substanta proteica din lapte)”, produsul nefiind astfel un produs „ de post”, cu efectul dezinformarii consumatorilor . 
Bucuresti- produsul alimentar vegetal UHT,care conform listei de ingrediente declarata pe ambalaj continea proteine din lapte, in neconcordanta cu denumirea de produs.
jud. Vaslui - “Maioneza vegetala simpla” si “Maioneza vegetala Shaorma”, denumirea de MAIONEZA putandu-se atribui doar unei emulsii pe baza de galbenus de ou, ulei si alte ingrediente. 
Bucuresti- cozonac cu rahat, cacao si stafide,  ambalat in pungi din material plastic, in compozitia caruia se regaseau oua, in contradictie cu mentiunea inscriptionata pe fluturasul colant “produs de post”,.
Utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum snitel, pate, parizer, salam, carnati, cremwursti etc la care s-a atasat sintagma “vegetal” 
Inscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mentiunii „fara colesterol” sau „0% colesterol”, sugerandu-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, cand de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristica.
Jud. Constanta -„soia cuburi”, „gustare tartinabila vegetala cu masline” si „pate vegetal cu patrunjel”, jud. Vrancea.
Expunerea la comercializare utilizand denumiri improprii produselor 
jud.Vrancea- produse de cofetarie preambalate, cu mentiunea “de post”, desi in lista ingredientelor de pe eticheta era inscris “frisca”. 
Expunerea la comercializare in raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau in continut ingrediente lactate
 
Produse de post expuse la comercializare in acelasi raft si in directa vecinatate cu celelalte produse, putand induce in eroare consumatorii
jud. Arges- „untar” ce continea grasimi vegetale era expus la vanzare in acelasi raion cu untul.
 
2.4. Inscrierea incompleta a aditivilor 

Neindicarea denumirii categoriei la aditivii utilizati in procesul de fabricatie 
Bucuresti- “cartofiori picanti”, preambalati sub vid in pungi din material plastic, care aveau mentionate in lista  ingredientelor glutamatul monosodic, guma xantan, metabisulfitul de sodiu si ascorbatul de potasiu fara a se mentiona denumirea categoriei acestora.

2.5. Lipsa inscrierii sau inscrierea incorecta a datei durabilitatii minimale
 
2.6. Lipsa inscrierii cantitatii, exprimata in procente, a ingredientelor ce se afla in denumirea sub care se vinde produsul
 
III. Abateri privind afisarea pretului       
 
3.1. Afisarea pretului ȋntr-un mod greu vizibil si de citit, intr-o forma echivoca
 
3.2. Lipsa afisarii preturilor (pret de vanzare si pret pe unitatea de masura)
 
IV. Nerespectarea conditiilor de depozitare:
 
Nerespectarea temperaturii de expunere la comercializare impuse de producatori
jud. Arges-biscuiti cu crema de cacao, biscuitii simpli, turta dulce glazurata erau depozitate in magazin la temperatura de 20°C, desi temperatura de pastrare indicata de producator pe ambalajul de vanzare era de 6°C.
 
V. Practici comerciale inselatoare
 
Jud. Timis- crutoane cu ierburi aromate este expus in vederea comercializarii la raft, deasupra caruia exista un afis expus care continea produsul, sub denumirea de "Idei savuroase de post" , desi, produsul continea la ingrediente: "zer praf dulce" si "praf de iaurt" , care sunt de origine animala si nu de post.

jud.Vrancea- Sos de maioneza vegetala care prezinta pe toata lungimea etichetei o banda rosie pe care este inscris cu alb «PRET SPECIAL - 15% », afirmatie ce nu poate fi dovedita, inducand in eroare consumatorii.
 
SFATURI PENTRU CONSUMATORI
 
- Atunci cand cumparati produse de post, acordati o atentie deosebita listei ingredientelor. In cazul in care lista ingredientelor contine lapte praf, zer praf, pudra de oua aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.;
 
- Pentru produsele taiate/fractionate/portionate de vanzator, cereti sa vedeti eticheta produsului pentru a verifica data durabilitatii minimale sau compozitia;
 
- Nu cumparati produse cu etichete care nu va informeaza complet si corect privind continutul/ingredientele sau calitatea produsului;
 
-Verificati data durabilitatii minimale. Nu cumparati produse cu data durabilitatii minimale/data limita de consum depasita sau modificata;
 
- Urmariti daca in magazin sunt respectate conditiile de pastrare specificate de producator, in special temperatura. Nu cumparati produse care au fost tinute la temperaturi mai mari decat cea specificata. Dupa achizitie, respectati si la domiciliu conditiile de depozitare precizate pe ambalaj;
 
- Solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba achizitia in cazul in care doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
 
- Nu cumparati produse alimentare din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.

sursa foto: oradetimis.oradestiri.ro

Ultimele NOUTATI

Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum
Business

Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum

today26 Apr. 2024
Ce sunt monedele de aur de investitii?
Life Style

Ce sunt monedele de aur de investitii?

today26 Apr. 2024
Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x