Rosiile, noua arma contra AVC
sanatateaccident vascular cerebralantioxidantilicopentomatestudiufinlanda
Licopenul, prezent in tomate, ajuta la diminuarea riscului de accident vascular cerebral (AVC).
Un nou studiu, publicat recent in revista Neurology, evidentiaza efectele pozitive ale licopenului, unul dintre principalii antioxidanti prezenti in mai multe fructe si legume, dar indeosebi in tomate. Conform cercetarii, licopenul ar proteja impotriva atacurilor cerebrale.
Studiul a fost realizat in Finlanda, pe un esantion de peste 1.000 de barbati, cu varste intre 46 si 65 de ani, care au fost monitorizati timp de 12 ani. Concentratia lor sanguina in licopen, dar si in alti antioxidanti cunoscuti, precum alfa-caroten, beta-caroten, alfa-tocoferol, o forma de Vitamina E, Vitamina A sau retinol, a fost masurata in mod regulat. Pe durata studiului, 67 de barbati au avut un atac cerebral. 25 dintre ei au facut parte dintre cei 258 avand cele mai mici niveluri de licopen, in vreme ce 11 dintre victimele AVC au apartinut grupului de 259 de persoane cu nivelurile cele mai mari de licopen.
Corelatie clara
Concluzia: barbatii cu un nivel mai mare de licopen au cu 55% mai putin riscul de a suferi un atac cerebral, comparativ cu cei avand un nivel redus de licopen. Riscul este si mai scazut (59%) in cazurile de AVC cu formare de cheaguri sanguine. In vreme ce corelatia cu concentratia sanguina de licopen este clara, aceasta nu apare in relatie cu ceilalti antioxidanti testati.
"Studiul nostru arata ca, in cele din urma, recomandarile privind alimentatia si necesitatea, la modul general, de a consuma fructe si legume in cantitati suficiente, sunt fondate", estimeaza Jouni Karppi, unul dintre autorii studiului, de la Universitatea Kuopio, din Finlanda.
Un antioxidant minune
Licopenul este prezent si in alte legume (ardei iute rosu, broccoli, spanac) sau in fructe precum pepene verde, caise, grepfrut rosu, guave ori papaia. Dar concentratia sa este maxima in tomatele parguite si in sosurile pe baza de tomate.
Studii anterioare au aratat ca licopenul pare sa joace un rol foarte important si in prevenirea cancerului de prostata. El reduce, de asemenea, riscurile de boli cardio-vasculare, de diabet si de osteoporoza.
Licopenul este un antioxidant de doua ori mai activ decat carotenul si, ceea ce este inca si mai important, nu este distrus prin fierbere si transformari culinare. Il regasim deci atat in sucurile proaspete de tomate sau grepfrut, cat si in sosurile si concentratele de tomate.