Berea de calitate, produsa de calugari
berecalugarisuaeuropamanastiribelgia
Timp de peste un secol, calugarii catolici cistercieni, cunoscuti si drept Trapisti, au produs si vandut unele din cele mai bune sortimente de bere din lume. Opt manastiri - sase in Belgia si cate una in Olanda si Austria - produc singura bere recunoscuta de Asociatia Internationala a Trapistilor, "berea originala trapista".
Incepand de joi, cei 63 de frati de la St. Joseph's Abbey - situata in vestul Bostonului - le vor urma exemplul, comercializand prima bere trapista produsa in afara Europei.
La inceput, demersul lor nu a fost intampinat cu entuziasm de trapistii europeni.
Timp de 60 de ani, calugarii din Spencer, Mass., au vandut jemuri si jeleuri, pentru a sustine comunitatea. Acum doresc sa dezvolte o afacere de familie in domeniul productiei de bere.
Trecerea de la gemuri la bere a inceput in urma cu cinci ani, cand St. Joseph a trimis doi calugari intr-o misiune de "recunoastere", la Festivalul Berii Belgiene, desfasurat la Boston. Dupa cateva ore, fratii din Europa s-au alertat.
"Scepticismul initial s-a datorat faptului ca suntem americani", a declarat Parintele Isaac Keeley, din cadrul St. Joseph's, care va avea grija de productia de bere. "Se temeau ca vom deveni prea mari, intr-un timp prea scurt".
Keeley si un alt calugar s-au mutat in Belgia in decembrie 2010, pentru a "fura meserie" de la fratii europeni, care produceau bere si pentru a-i convinge ca pot vinde fara probleme o bere americana trapista.
Odata cu trecerea timpului, calugarii europeni au devenit mai deschisi in privinta berii americane, oferindu-le consultanta calugarilor din SUA.
Manastirile din Europa au avut insa trei recomandari: pentru a produce adevarata bere trapista, americanii treubie sa isi deschida fabrici moderne si sa angajeze un maestru specializat; de asemenea, in primii cinci ani, trebuie sa produca un singur sortiment de bere. Calugarii din SUA au construit o fabrica de bere uriasa, care se ridica la standardele cerute.
Au obtinut un imprumut si au mers pe urmele fostei afaceri a calugarilor, "Trappist Preserves".
Producatorii europeni de bere, care doreau un produs demn de brandul trapistilor, i-au ajutat pe americani cu o reteta excelenta de bere.
Dupa 20 de incercari, calugarii din Massachusetts au adoptat o reteta cu o concentratie de alcool de 6,5%. Berea tulbure, blonda a americanilor seamana cu cea europeana.
Keeley a luat berea in servieta si a mers in Belgia, pentru a obtine binecuvantarea calugarilor europeni. Mai intai, a oferit o prezentare PowerPoint a noii fabrici de bere din SUA, apoi a turnat in halbe Spencer Trappist Ale, pentru "a se cinsti" cu omologii sai din Europa.
"Au aprobat cu totii berea", a spus Keeley. "Au aplaudat dupa vot". Asa a inceput colaborarea bahica intre Europa si SUA, mai exact intre calugarii de pe batranul continent si cei din tara tuturor posibilitatilor.
Keeley a vorbit cu emotii despre momentul in care a degustat berea cu fratii sai din SUA: "A curs frumos in pahare. Avem o bere extraordinara". "Calugarii au baut bere dupa bere. Suntem incantati ca am reusit!".