Mai nou, chinezii vor manca si canguri
cangurichineziaustraliachinamancarecaini
Carnea de cangur va fi vanduta in curand si in China, reprezentand un produs alimentar de lux; consumatorii chinezi sunt "incurajati" sa faca un lucru de care multi australieni se feresc - sa se infrupte din simpaticele animale saltarete.
China are o clasa de mijloc foarte dinamica si apetitul pentru carne al chinezilor va creste cu 17% in urmatorii 8 ani, informeaza Organizatia Mondiala a Comertului.
Exportatorii nu au inca permisiunea sa vanda carne de cangur in China, dar comentariile recente ale unor oficiali australieni au starnit sperante in randul procesatorilor.
"Luam in considerare aceasta posibilitate", a declarat ministrul australian al Agriculturii, Barnaby Joyce. "Voi discuta cu oficialii chinezi, piata este promitatoare".
Wang Jun, detinatorul unui mic restaurant din Beijing, spune ca ar vinde cu mare placere carne de cangur. "De ce nu? Cat timp este delicioasa...", precizeaza Jun.
Vita, porcul si puiul sunt "sfinte" in China, dar consumatorii mai mananca si pisici, sobolani, caini si unele animale "exotice", crezand ca au proprietati medicale. Nimeni nu s-a aventurat insa sa incerce o friptura de cangur.
"Cum am putea sa ne infigem betisoarele in carnea unor animale atat de simpatice?", a spus Liu Xinxin, un student din Beijing. Afirmatiile chinezului sunt in ton cu ale australienilor, care au plasat industria carnii de cangur in stand by.
Un studiu din 2008 arata ca o cincime din australieni nu ar manca o asemenea carne, din considerente "etice". Doar 15,5% dintre australieni consuma carne de cangur de mai mult de patru ori pe an.
Australia este deja unul din marii furnizori de carne rosie pentru China, iar livrarile au atins 616 milioane dolari australieni in sezonul 2012-2013. Industria carnii de cangur spera sa profite de apetitul chinezilor pentru produse "alese".
"Ar fi o ocazie excelenta, deoarece piata chineza este profund interesata", a declarat Ray Borda, fondatorul si directorul Macro Meats, cel mai important procesator de carne de cangur din Australia.