ANALIZA: 10 termeni tehnologici si povestile lor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: 10 termeni tehnologici si povestile lor ANALIZA: 10 termeni tehnologici si povestile lor
de Manager.ro la 25 Apr. 2013
Urmareste-ne pe Google News
analizatermenipovestivirusiatacurisite-uri

Ne place sa credem ca, odata dotati cu gadget-urile si dispozitivele noastre tehnologice, suntem foarte avansati, comparativ cu anii trecuti. Totusi, dupa cum vom vedea, multe lucruri pe care le credeam noi sunt de fapt destul de vechi.

10. Termenul “BUG” >>>



In 1947, cunoscutul cercetator in domeniul calculatoarelor, Grace Hopper, a descoperit o molie moarta, care a ramas captiva in “maruntaiele” lui  Harvard Mark II (un computer electromecanic proaspat asamblat). Acest “bug” a fost indepartat si lipit intr-un raport, alaturi de un comentariu, care spunea ca “acesta este primul “gandac” gasit vreodata” intr-un calculator.

Astfel, termenul de BUG deriva dintr-o frumoasa anecdota si descrie o problema aparute la componenta hardware sau software a unui PC. De asemenea, aflam ca acest cuvant a fost utilizat in relatie cu tehnologia la finele secolului 19.

De exemplu, inventatorul (si totodata plagiatorul) Thomas Edison descria intr-o scrisoare din 1878, trimisa catre un prieten ca bug-urile erau “mici probleme si dificultati”, iar o viitoare referire apare in manualul din 1896 “Hawkin’s New Catechism of Electricity”, unde descrie “orice problema sau defect in functionalitatea aparatelor electrice”. In 1945, termenul a aparut in Billboard Magazine si descria (in legatura cu recenzia unui produs): “exista inca bug-uri care trebuie rezolvate, dar daca am fi sponsor, am cumpara deindata acest produs”.

9. Tab-urile din browsere >>>



Un browser cu mai multe tab-uri iti permite sa deschizi simultan mai multe pagini web si sa “jonglezi” cu ele. Au devenit tot mai populare incepand cu Internet Explorer 7 (2006). Ironic sau nu, Microsoft s-a laudat ca aceasta este o functie “revolutionara”. Ironic deoarece prima oara acest termen a aparut in 1988, intr-un program de calculator, anume editorul de text Unipress Gosling Emacs.

Primul navigator cu tab-uri a aparut in 1994: InternetWorks. Acest browser suporta pana la 4 pagini web. Browserele cu tab-uri (mai multe ferestre) au devenit un standard in 2003, dupa care au disparut “subit”. Desigur, “le-a inventat” Microsoft 3 ani mai tarziu …

8. Virusii de calculator >>>



Nu trece o luna sa nu auzim ca un virus nemilos a nimicit calculatoarele a mii de utilizatori din intreaga lume. Calculatorul a fost dezvoltat ca instrument pentru lumea stiintifica si domeniul militar si din profesionisti s-au nascut si hackerii. Dar hackerii nu sunt neaparat “diabolici”.

In 1971, un virus denumit Creeper l-a “infectat” pe strabunicul internetului, Arpanet. Intentia? Potrivit creatorului virusului, Bob Thomas, s-a vrut a se demonstra ca productia unui asemenea program nociv este posibila. Initial, virusul a infectat calculatoarele ruland sistemul de operare Tenex si inmultindu-se rapid. Odata infectat, calculatorul afisa mesajul: “Eu sunt creatura: prinde-ma daca poti”. Creeper a fost rapus de primul antivirus din lume, Reaper.

7. Spam-ul publicitar >>> 



Spam-ul nu tine doar de conturile de email. Daca vrei sa dai vina pe cineva, incrimineaza-i pe Maurice si Arnold Gabriel, doi dentisti care, in 1864, au trimis sute de telegrame nesolicitate catre cetatenii din Londra, in care se promovau. Acest mesaj publicitar i-a infuriat pe politicieni si nobili, care se trezeau in toiul noptii cu telegrama la usa. Pentru a se “razbuna”, acestia i-au prezentat pe dentisti in The Times, ceea ce le-a adus si mai multa publicitate. Se spune ca si reclama negativa este tot reclama …nu-i asa?

6. Intalnirile online >>>



Americanii isi cauta iubirea pe unde apuca, pe Match.com, eHarmony si OKCupid. In noiembrie 2004, existau 844 de site-uri de dating. In 2008, online dating-ul genera venituri de 957 milioane dolari; in 2012, suma a ajuns la 2 miliarde lire sterline. Oamenii folosesc masinariile inca din 1957, pentru a-si gasi un partener.

In acel an, psihologul de cupluri George Crane a infiintat Scientific Marriage Foundation, un birou de matrimoniale. Femeile si barbatii lasau anunturi si vedeau care cu cine se potriveste. Crane a introdus datele intr-un calculator IBM, care ii “cupla” pe oameni in functie de caracteristici, pasiuni, dorinte etc; “Masinaria” a generat 5.000 de casatorii in trei ani de functionare.

5. Inselatoriile cu “Printul Nigerian” >>>



Una din cele mai cunoscute forme de inselatorie. O persoana va primi un email de la cineva care spune ca provine dintr-o familie regala, care are nevoie sa “mute” o avere mare din tara sa (cel mai des, Nigeria, de aici si numele…). In schimbul ajutorului, “binefacatorul” va primi o parte din castiguri. Astfel, trebuie sa ii transmita “Printului Nigerian” (inselatoria se mai numeste si “Scrisoarea Nigeriana”) datele sale bancare. Restul il ghiciti …

Ei bine, aceasta “teapa” dateaza din secolul 16. “Scrisoarea prizonierului spaniol” avea o reteta asemanatoare: cei bogati primeau scrisori de la rude (bogate) indepartate, care le cereau ajutorul pentru a-si plati cautiunea, in schimbul unei parti din averea avuta de “condamnat”. “Tinta” primea multe alte scrisori, in care i se cereau si mai multi bani, pana cand era pur si simplu “falimentata” de escroci. Posta americana oferea chiar si un ghid despre cum se pot feri oamenii de aceste scrisori.

4. Mesajele prescurtate >>>



Dk nu stii ce-i acela un txt trunchiat, atunci n-o sa stii despre ce vb. Cam asa am invatat sa vorbim in era SMS-ului, ca o forma de prescurtare a mesajelor. Totusi, inainte de aceasta poveste, a existat un limbaj apropiat de “txt spk”; in 1890, operatorii de telegrame plictisiti din toata lumea corespondau intre ei. De exemplu, pentru a intreba “ce faci in aceasta dimineata?”, un operator scria “How r u ts mng”. Interlocutorul raspundea “I’m pty wl, hw r u” (“Sunt bine, tu ce faci?”). Intre timp, in loc de LOL (un termen deja uzat), am fi spus “ha … ha … ha”.

3. Gmail >>>



Gmail = Google Mail? A fost infiintat in 2004 (dar nu a fost lansat pentru uzul public pana in 2007) si a devenit cel mai popular serviciu de email, cu peste 425 milioane utilizatori in lumea intreaga, fata de 360 milioane, cati avea Hotmail. Gmail a fost lansat in 1 aprilie 2004 si oamenii au crezut ca au de a face cu o farsa.

Google le oferea 1 GB de spatiu in mailbox, valoare nemaintalnita pana atunci (sa nu uitam cat ne chinuiam sa nu “consumam” spatiul de 4 MB al Yahoo sau 2 MB al Hotmail). Inainte de 2004, daca ai fi cautat “gmail.com” pe internet, nu ai fi ajung la niciun furnizor de email. De fapt, intre 1995 si 2004, adresa a fost detinuta de compania din spatele indragitului motan Garfield, pentru serviciul Garfield Mail (Gmail).

2. Retele sociale >>>



Teoretic, 99% dintre cei care citesc aceasta fraza au un cont de social media. Cu totii am auzit de Facebook si “batranul” Myspace, dar si de Friendster (2002). Totusi, prima retea sociala a aparut in 1995, in subsolul casei lui Randy Conrads si s-a numit Classmates.com, unde oamenii intrau pentru a se intalni cu vechii lor colegi de scoala, fara sa fie “supusi” la “dureroasele” reuniuni dupa cativa ani de la absolvire.

1. Atacurile DDOS (Distributed Denial of Service) >>>



Atacurile DDOS au inlocuit protestele, petitiile, scrisorile aprinse, ca instrumente ale celor frustrati si dominati de sentimentul nedreptatii. Scopul unui atac DdoS este acela de a “inunda” un site cu vizitatori, pana cand acesta crapa. Printre victimele DdoS se numara Coreea de Nord, site-ul guvernului tunisian, site-ul Departamentului de Justitie din SUA, site-ul Motion Picture Association of America, site-ul Serious Organised Crime Agency din Marea Britanie si site-ul News International.

Anonymous, cea mai temuta grupare de hackeri, a cerut Casei Albe sa recunoasca atacurile DdoS ca fiind o forma legitima de protest. La inceputuri, atacurile erau de tipul “black faxing” si nu aveau scopuri foarte nobile, cum ar fi inlaturarea unei dictaturi. Hackerii trimiteau un fax cu pagini negre, un modus operandi deosebit de simplu, dar foarte eficient. Cand faxul era primit de masina, ar fi folosit cantitati uriase de cerneala neagra, imprimata pe hartie. De asemenea, liniile telefoanelor erau ocupate, atat timp cat trebuiau sa “serveasca” faxurile hackerilor. 

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x